Home Economic-Financiar Romania reintra in Europa

Romania reintra in Europa

DISTRIBUIŢI

Astazi, Romania revine in Europa. Cel putin asa declara Olli Rehn, comisarul european pentru extindere. Declaratia, incurajatoare pentru autoritatile romane este in buna masura gaunoasa. Greul abia acum incepe.

Tara nostra face primul pas de jure in comunitatea europeana; de facto, anul 2007, daca nu va interveni nimic pana atunci, ca de exemplu o clauza de salvgardare, va constitui debutul integrarii Romaniei in structura Uniunii Europene. O data cu semnarea Tratului de aderare la UE, autoritatile romane vor avea de facut fata unor provocari majore. Una dintre acestea este legata de pregatirile de aderare, ce vine cu o mostenire de sase clauze de salvgardare, in timp ce alta priveste capacitatea noastra de a deveni o -accedding country-, o tara cu un statut complet diferit, care va participa la toate intalnirile din Consiliul European, Comisia Europeana si in Parlamentul European urmand sa aiba un cuvant de spus in aceste institutii.


25 aprilie 2005. 25 de sefi de stat si de guvern vor da cu pixul pe textul Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, depunandu-si autografele pentru a consemna in scris intrarea de jure a plaiurilor mioritice in marea familie europeana. Romanii vor trebui sa convinga insa si parlamentele tarilor membre UE de seriozitatea abordarii angajamentelor asumate, pentru ca acest document sa fie ratificat de totalitatea membrilor UE si de catre Parlamentul European.

Potrivit negociatorului-sef pentru Romania, romanii se pot considera norocosi. -Ii asteapta vremuri extrem de dure pe cei care aspira sa deschida de acum incolo negocierile. Vointa statelor membre cu privire la extindere a scazut dramatic-, crede Orban. Oficialul roman sustine ca, o data cu semnarea Tratatului de aderare, Romania se va vedea confruntata cu doua provocari majore. -Una dintre acestea este legata de pregatirile de aderare. As dori sa va amintesc ca Romania are sase clauze de salvgardare si doua dintre aceste sunt foarte dificile. Sunt domenii foarte, foarte importante – unul este concurenta si, desigur, in justitie si afaceri interne – o foarte importanta arie, care acopera mai multe sectoare: reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei, lupta impotriva crimei organizate. Aceasta este una dintre provocari-, a declarat Orban. Potrivit acestuia, cu cat suntem mai pregatiti, -cu atat mai repede vom beneficia de aspectele pozitive ale extinderii. Altfel, costurile pot creste foarte mult-. A doua provocare se refera la capacitatea tarii noastre de a deveni -accedding country-. -Vom avea un statut complet diferit, vom participa la toate intalnirile din Consiliul European, Comisia Europeana si in Parlament din august si sa vorbim in diferite intalniri. Va crea probleme foarte importante, pentru a coordona pozitiile interne cu privire la diferite aspecte-, a mai spus Orban. Oficialii europeni sustin insa ca vechii membri au de castigat de pe urma aderarii celor noi, aceasta teza fiind imbratisata de oficiali precum Jacques Santer sau de fostul ministru de finante al Austriei, Ferdinand Lacina. La randul sau, Oliie Rehn, comisarul pentru extindere, a salutat revenirea tarii noastre in randul statelor europene, dar a tinut sa reaminteasca eforturile pe care Romania mai trebuie sa le depuna. -Mai este nevoie de munca sustinuta pentru continuarea reformelor si implementarea lor pana la data planificata de aderare, de 1 ianuarie 2007. Romania trebuie sa se concentreze in principal pe reforma justitiei, combaterea crimei organizate si a coruptiei, a declarat oficialul UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.