Home Economic-Financiar Romania se pregateste sa liberalizeze contul de capital

Romania se pregateste sa liberalizeze contul de capital

DISTRIBUIŢI

In programul Bancii Nationale a Romaniei este prevazut ca procesul de liberalizare a contului de capital sa fie finalizat in anul 2004. Cu alte cuvinte, platile se vor putea face fara restrictionare. Actualmente, platile care tin de transferurile in strainatate sunt restrictionate, acestea neputandu-se face decat cu aprobarea BNR. -Prin liberalizarea contului de capital ar creste apetitul investitorilor straini si autohtoni pentru piata romaneasca, vor fi mobilizate mai multe resurse in sistemul bancar decat in prezent, pentru ca ar iesi la iveala fonduri care nu sunt la lumina, inclusiv banii de la saltea ai populatiei– a afirmat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Referitor la acest obiectiv care trebuie indeplinit in vederea integrarii in Uniunea Europeana, fostul ministru al finantelor, Daniel Daianu, considera ca va fi o aventura pentru Romania sa se lanseze in liberalizarea contului de capital daca nu va avea un sistem solid financiar-bancar (deci si sistemul bancar, si componentele nebancare ale sistemului financiar). In opinia sa, in afara de nivelul rezervelor valutare, de nivelul indatorarii pe termen scurt si pe termen lung ale tarii, criteriul prim, mai putin evocat si care nu s-a mentionat in ultimele zile, este cat de solid e sistemul financiar-bancar. -Cred ca atat BNR, cat si CNVM trebuie sa aiba in vedere aceasta exigenta, si anume ca sistemul financiar-bancar in raport cu orizontul 2004 sa fie suficient de solid, pentru ca, altminteri, este foarte riscant. Intr-un sistem fragil, liberalizarea contului de capital conduce la colaps financiar– a conchis Daianu. In prezent, sistemul bancar este pregatit pentru liberalizarea contului de capital, starea sa de sanatate fiind foarte buna – sustine presedintele ARB. El a adaugat ca nu sistemul bancar are probleme, in perspectiva acestei liberalizari, ci ceilalti operatori din economie, afirmand cu ironie ca- bancile sunt pregatite sa nu mai faca ceea ce fac referitor la birocratia impusa de Regulamentul 3 valutar-. Cat priveste sistemul financiar, autoritatea fiscala si cea monetara au alte probleme .-Pot exista niste ratiuni pentru care contul de capital nu se liberalizeaza inca. Economia romaneasca nu a performat foarte stabil. Increderea in performantele economiei a fost cand scazuta, cand foarte scazuta, nu la un nivel de entuziasm si, in aceste conditii, e normal sa fie puse niste bariere in calea scurgerii de capital in afara tarii, iar aceasta se face prin control- – a subliniat Ghetea.

Potrivit recentelor afirmatii ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, regulamentul valutar va fi modificat, in sensul liberalizarii fluxurilor de capital pe termen lung, pana cel tarziu in toamna acestui an. -Regulamentul valutar adoptat in 1998 este in conformitate cu articolul 8 al acordului cu Fondul Monetar International privind fluxurile de capital, deci nu este vorba de un nou regulament, ci doar de cateva modificari. Acestea presupun liberalizarea graduala, pana in 2005, a contului de capital – a spus Isarescu. El a adaugat ca, in acest an, vor fi liberalizate capitalurile pe termen lung si vor fi simplificate procedurile Ordonantei 18 privind raportarile facute de banci, mai ales pentru operatiunile de export. Isarescu a mai precizat ca noile reglementari vor fi elaborate impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor, cu Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania si cu Asociatia Pietelor Financiare.

Liberalizarea contului de capital este stipulata atat in articolul 8 al acordului cu FMI, cat si in capitolele de negocieri deschise in vederea aderarii la Uniunea Europeana, unde termenul maxim de liberalizare este stabilit in 2005. Isarescu a mai precizat ca procesul de liberalizare a fluxurilor de capital in tarile din Vest s-a realizat in cateva decenii. Experienta acestora trebuie deci valorificata si adaptata cu profesionalism realitatii romanesti, in timp record.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.