Pentru a pune bazele unor relatii bilaterale de tip european in domeniile educatiei, stiintei si culturii, Romania si Bulgaria au elaborat un program de colaborare in aceste domenii.
In sfera educatiei, atat autoritatile de la Bucuresti, cat si cele de la Sofia au convenit sa sprijine, pe baza de reciprociate, activitatea Liceului profilat pe invatarea intensiva a limbii romane -Mihai Eminescu- din Sofia, respectiv a Liceului Teoretic Bulgar din Bucuresti, unitati de invatamant care sa dea posibilitatea cetatenilor romani si bulgari sa studieze cele doua limbi si sa cunoasca mai bine civilizatia si performantele culturii ambelor popoare vecine. Tot pe baza de reciprocitate, va fi continuata activitatea lectoratelor de limba romana in universitatile de stat din Sofia si Veliko Tirnovo, respectiv de limba bulgara in universitatile din Bucuresti si Craiova.
A fost majorat numarul de burse acordate reciproc in invatamantul universitar si postuniversitar, precum si la cursurile de limba, literatura si civilizatie organizate de universitatile din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova si Constanta, respectiv Sofia, Veliko Tirnovo si Blagoevgrad. Vor fi realizate si schimburi de manuale scolare si materiale de sinteza privind istoria, geografia, cultura, dezvoltarea economica si sociala a celor doua state, in vederea unei prezentari corecte a acestora in manuale scolare, cursuri universitare, enciclopedii si alte materiale de referinta editate in celalalt stat.
Cele doua tari vor sustine colaborarea in domeniul stiintei, inclusiv in ceea ce priveste teme de cercetare comune sau complementare. Programul urmareste si intensificarea schimburilor interculturale. Vor fi incurajate contactele intre personalitatile vietii culturale romane si bulgare, traducerile si editarea de carti cu lucrari reprezentative pentru cele doua literaturi, popularizarea artelor plastice si a muzicii nationale in cealalta tara.
Totodata, va fi promovata colaborarea dintre Comisiile Nationale ale UNESCO din Republica Bulgaria si Romania. Prima materializare a colaborarii dintre parti va fi concertul comun romano-bulgar pe care artistii din cele doua tari il vor sustine pe 24 aprilie la Luxemburg, pentru a marca semnarea Tratatului de Aderare la UE de catre Romania si Republica Bulgaria. Programul a intrat in vigoare dupa semnarea lui de catre ministrii de externe ai celor doua tari, Mihai-Razvan Ungureanu si Solomon Pasi, si este valabil pana la 31 decembrie 2007.