Home Economic-Financiar Romania si Rusia au cea mai mica densitate de PC-uri pe cap...

Romania si Rusia au cea mai mica densitate de PC-uri pe cap de locuitor

DISTRIBUIŢI

In Romania, ca si in Rusia, se inregistreaza cea mai mica densitate de computere personale pe cap de locuitor, un sfert in comparatie cu Uniunea Europeana (UE), a declarat, ieri, presedintele Ion Iliescu. Prezent la -A V-a sesiune de dezbatere a Strategiei de Dezvoltare Durabila a Romaniei – Orizont 2025-, Iliescu a afirmat ca -telecomunicatiile si tehnologia informatiei au devenit cea mai noua infrastructura in dezvoltarea durabila a Romaniei, care da tonul in toate sectoarele-. Presedintele a amintit, totodata, orientarea industriei IT&C catre piata interna: -Dezvoltarea vanzarii de produse pe piata interna creste mai repede ca exporturile Romaniei de produse IT. Iar ponderea software si a serviciilor in piata IT autohtona este de 30%, comparativ cu 54% in Cehia, si peste 65% in ansamblul pietei europene-. De asemenea, -rata de crestere din ultima perioada a fost de 22% pentru software si 44% pentru IT, ceea ce indica faptul ca, pana in 2010, cresterea pietei va fi de aproximativ 45%-, potrivit presedintelui, care considera ca numarul abonatilor la Internet -se va dubla pana in 2006-.

Activitate scazuta in telefonia mobila?!

In ceea ce priveste telefonia mobila, cu toate ca aceasta are la noi cea mai rapida rata de crestere, Iliescu a afirmat ca -alti operatori europeni au avut probleme datorita declinului economic, insa operatorii nostri nu au avut aceste probleme, tocmai datorita activitatii noastre, in general scazuta-.

Seful statului a mai a spus ca este necesara -o agenda nationala de solidaritate digitala- pentru reducerea decalajelor existente intre zonele tarii in acest domeniu, in special intre mediul urban si cel rural. Iliescu a mentionat, de asemenea, ca Romania se afla in urma noilor state membre UE si in domeniul numarului liniilor telefonice fixe la suta de locuitori (20 in Romania, 30 la cele 10 noi membre si 58 in UE), ca si in domeniul telefoniei mobile, desi aceasta a cunoscut cea mai mare dezvoltare in ultimii ani. Astfel, daca in Romania exista 32 de utilizatori la suta de locuitori, in cele 10 state nou intrate in UE sunt 38, iar in UE sunt 70. Tot la suta de locuitori tara noastra are 10 PC-uri, cele 10 state 13, iar UE 40, in timp ce utilizatorii de Internet sunt 4,5 la noi, 14,5 in cele mai noi 10 membre si 30 in UE.

Pe de alta parte, seful statului a aratat ca o preocupare la nivel mondial este combaterea fenomenului -exodului de creiere- si ca Romania a luat unele masuri la nivel guvernamental pentru reducerea acestui fenomen. El a precizat ca -saracii investesc ca sa creeze specialisti, pe care ii folosesc bogatii-, aceasta situatie de inechitate inregistrandu-se si la scara mondiala. -Romania poate si trebuie sa devina cel mai mare furnizor de servicii in domeniul telecomunicatiilor in zona Balcanilor-, conchide Ion Iliescu.

Nastase: -La alegerile preliminare, vom vota electronic-

-Cea mai buna dovada de interes al guvernului nostru, al partidului pe care il conduc, in sectorul IT, este faptul ca alegerile preliminare de duminica vrem sa le facem electronic. Sigur ca acest lucru nu este usor, dar intentionam sa punem la punct acest sistem de vot electronic-, a declarat Adrian Nastase, prim-ministrul Romaniei. El a precizat ca exista chiar unele impotriviri in interiorul partidului in ceea ce priveste votul electronic.

Parcurile tehnologice si software ar trebui sa se bucure de o mai mare atentie, deoarece exista forta de munca foarte calificata, pana in prezent nivelul fortei de munca ocupata de acestea ridicandu-se la 4.000-5.000 de angajati.

-Competitia este foarte dura in IT&C, unul dintre cele mai dinamice domenii din lume. Cercetarea este foarte importanta, trebuie insa sa vedem in ce masura ar trebui introdusa in Romania sau altfel recurgem la un sistem lohn, dezvoltand anumite servicii si solutii si importand know-how-ul necesar-, a precizat Adrian Nastase.

La randul sau, Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, a afirmat: -Cand discutam despre o strategie in domeniul IT&C care sa cuprinda o perioada de timp de 20 de ani, trebuie sa avem in vedere faptul ca, la o asemenea scara de timp, este imposibil de prevazut care vor fi cerintele pietei si ce tehnologii se vor succeda. In general, predictiile de acest gen au o marja rezonabila de eroare daca abordeaza o perspectiva de cel mult trei ani-…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.