Autoritatile romane trebuie sa prezinte Comisiei Europene, pana la 31 martie 2002, planul actiunilor concrete privind intarirea capacitatii administrative de programe si implementare a proiectelor Phare, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Maria Crivineanu, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.
Bugetul Phare pentru Romania se inscrie, in 2002 intre 250-300 milioane euro.
Pentru Phare 2002 au fost analizate peste 100 de fise de proiect propuse pentru finantare, MIE a formulat observatii si sugestii si urmeaza ca, pana la 20 noiembrie, ministerele sa revina cu fisele imbunatatite, care sa fie transmise Comisiei Europene pana in 22 noiembrie.
Pana in acest moment, Romania are incheiate 19 memorandumuri de finantare pentru programul ISPA, in valoare totala de 900 milioane de euro, iar saptamana trecuta au avut loc primele intalniri ale comitetelor de monitorizare pentru pregatirea derularii efective a proiectelor ISPA.
In luna noiembrie va avea loc la Bruxelles reuniunea Comitetului de gestionare al CE, in care vor fi discutate alte trei proiecte ale investitiei propuse de Romania.
Acestea vizeaza infrastructura de mediu in Ramnicu Valcea si Pascani si reabilitarea drumului national DN6 Drobeta-Turnu-Severin-Lugoj.
Comisia Europeana se pregateste sa aprobe, pana la sfarsitul anului 2001, asistenta tehnica pentru pregatirea unor proiecte de mediu (in Hunedoara, Deva, Botosani si Drobeta-Turnu Severin) si de transport – cai ferate (la granita: Curtici-Arad, Deva-Simeria), a mai spus secretarul de stat in MIE.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane