Home Economic-Financiar Romania va adopta modul de taxare a camioanelor grele pentru utilizarea infrastructurii...

Romania va adopta modul de taxare a camioanelor grele pentru utilizarea infrastructurii rutiere

DISTRIBUIŢI

Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) doreste introducerea, pana in anul 2002, in sistemul legislativ, a unei legi care sa reglementeze taxarea pentru utilizarea infrastructurii rutiere de catre autovehiculele mai grele de 12 tone (eurovigneta), adaptata standardelor din Uniunea Europeana (UE), a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa organizate cu prilejul Targului ExpoCargo, Virginia Tanase, director general al Directiei Generale de Integrare Europeana din MLPTL.

In UE, valoarea vignetei ajunge pana la 1.550 de euro pe an pentru fiecare vehicul. In Romania, aceasta valoare ar trebui atinsa treptat, pana in anul 2007 (data estimata pentru integrare), insa, pentru o prima etapa, valoarea taxei ar putea fi de circa 300 de euro anual.

MLPTL precizeaza ca banii care vor fi obtinuti din perceperaea acestei taxe vor fi folositi integral pentru intretinerea si repararea drumurilor, ceea ce ar duce la o imbunatatire a calitatii si rapiditatii serviciilor de transport.

Transportatorii rutieri sunt nemultumiti de propunerea MLPTL, considerand vigneta o taxa nejustificata, raportat la starea actuala a soselelor din Romania si mai ales datorita faptului ca serviciile de transport international presupun autovehicule care se gasesc cea mai mare parte a timpului in trafic extern.

Oficialul MLPTL a precizat ca procedurile de taxare nu au fost inca stabilite, dar ca se va tine cont de traficul international, pentru care se va percepe initial o taxa modica, urmand ca suma totala sa fie recalculata in functie de timpul petrecut de mijloacele de transport pe drumurile nationale.

O alta masura propusa de MLPTL se refera la corelarea timpului de conducere cu cel de odihna – conventia AETR -, acord semnat de Romania de aderare la normele internationale de conducere. Aceste norme prevad un timp de conducere pentru un sofer de maximum noua ore pe zi, cu pauza de o ora dupa patru ore de conducere, ceea ce inseamna 40 de ore saptamanal.

Noutatea pe care o propune MLPTL este ca aceste norme vor fi introduse si in traficul intern. Aceasta hotarare ar determina o cheltuiala in plus pentru operatorii de transport in trafic intern, daca se tine seama de faptul ca, in general, parcul de camioane care doteaza acest sector este vechi, cu autovehicule de peste zece ani, care nu sunt dotate cu tahografe, aparatele speciale care monitorizeaza activitatea soferului.

Procedura de aderare la conventia AETR ar putea intra in vigoare anul viitor, cu aplicare pana in anul 2007, cand procesul de dotare cu tahografe al autocamioanelor ar trebui sa fie incheiat.

Transportatorii vad in aceasta masura o alta cheltuiala nejustificata pe care trebuie sa o faca, mult prea costisitoare pe langa avantajele pe care le aduc astfel de aparate (controlul curent al autovehiculului si al activitatii soferului, reducerea riscului de accident etc.).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.