Home Economic-Financiar Romania va avea trei porturi libere

Romania va avea trei porturi libere

DISTRIBUIŢI

Traficul de marfuri in Portul Constanta, dar si in doua porturi galatene – Bazinul Nou si Docuri – se va intensifica semnificativ incepand din acest an, dupa instituirea regimului de port liber, ce va simplica foarte mult formalitatile vamale pentru marfurile in tranzit. O data cu intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 131/2000, privind instituirea unor masuri pentru facilitarea exploatarii porturilor, aceste puncte de intrare in tara vor deveni loc de destinatie vamala a marfurilor.

Pentru marfurile straine care vor trece prin porturile desemnate ca fiind -libere-, nu se vor mai intocmi declaratii vamale de intrare in tara. Marfurile vor fi supuse controlului vamal si platii datoriei vamale numai la intrarea in tara, prin punctele de control special amenajate. Supravegherea marfurilor se va face la poarta acestor porturi libere si nu in interiorul lor. Daca pana acum controlul vamal si constituirea datoriei vamale se realizau practic la copastia navelor (fapt ce determina intarzierea operarii acestora si imobilizarea unor sume mari de bani pentru garantarea datoriei vamale pentru marfurile ce trazitau tara sau erau distribuite la bordul altor nave), in noul context, situatia va fi cu totul alta. Altfel spus, ordonanta propune modificarea locului si momentului indeplinirii formalitatilor vamale, iar stationarea marfurilor nu va mai fi supusa garantarii datoriei vamale. Pe de alta parte, pentru marfurile romanesti care vor intra in port se va institui un regim simplificat de evidenta si numai pentru cele destinate exportului se vor mai depune declaratii vamale.

Constanta asteapta de doi ani sa fie proclamat -free port-

Momentul instituirii regimului de port liber pentru Constanta este amanat de aproape doi ani, din cauza dificultatilor legate de adoptarea de catre Parlament a OG 131, precum si de cerintele celorlalte organisme implicate – Directia Generala a Vamilor (DGV) si Consiliul Concurentei. -Nu este exclus ca si porturile Braila si Tulcea sa obtina statut de port liber-, ne-a declarat dl Serban Cucu, director general al Directiei Transporturilor Navale din Ministerul Transporturilor. El a explicat ca obtinerea avizului Consiliului Concurentei este strict necesar, intrucat, potrivit ordonantei, operatorii portuari, administratiile si alte autoritati ale statului care-si desfasoara activitatea in aceste perimetre, sunt scutiti de plata taxelor vamale pentru importul de utilaje necesare operarii (instalatii portuare si cele care concura la siguranta navigatiei si la lupta impotriva poluarii s.a.), aceasta facilitate fiind identificata drept ajutor de stat. -Astfel, fiecare entitate care opereaza in port trebuie sa intocmeasca un plan de investitii, care sa se incadreze intr-un anumit plafon si care sa obtina avizul Ministerului Finantelor Publice. Avantajele intrarii in vigoare a actului normativ amintit sunt foarte clare: asa cum se intampla in alte porturi libere din Europa, precum Hamburg, Trieste, Odessa sau Burgas, supravegherea marfurilor nu va mai cadea in sarcina vamesilor, ci a operatorilor portuari. Cu toate acestea, vama are dreptul de a efectua controale ori de cate ori considera necesar. Speram intr-o crestere semnificativa a volumului de marfuri aflate in tranzit, intrucat, in ultimii ani, din cauza birocratiei si a valorii mari a garantiei vamale, traficul s-a mentinut la cote reduse-, a adaugat dl Cucu.

Costurile imprejmuirii Portului Constanta – trei milioane USD

Opinia sa este impartasita si de oficialii Administratiei Porturilor Maritime Constanta (APMC), care considera ca o crestere imediata in regiunea sud-est europeana nu poate fi sustinuta decat prin cresterea traficului de tranzit, a industrializarii si a dezvoltarii ca ?çhub?ê regional pentru zona marii Negre, avand in vedere pozitia geo-strategica si conectarea la coridoarele pan-europene IV si VII. In opinia acestora, o alta nevoie stringenta a Portului Constanta este potentarea functiei industriale si comerciale, pentru ca acesta sa devina un centru logistic, care sa ofere siguranta serviciilor pentru nave si marfuri. -Statutul de port liber ofera cadrul legal si parghiile economice pentru cresterea investitiilor, prin retehnologizarea echipamentelor si dezvoltarea infrastructurii portuare-, afirma surse din conducerea APMC. Acestea au precizat ca, in vederea inceperii activitatii sub noul statut, au fost finalizate determinarea trascului imprejmuirilor si a drumului de supraveghere pe intreg teritoriul portului, planul fiind aprobat de DGV. -De asemenea, s-au stabilit elemente importante privind regulamentul de aplicare a statutului de port liber si s-a realizat proiectul tehnic al amenajarilor si al costurilor necesare, care depasesc trei milioane de dolari-, au precizat sursele citate.

Dl Eugen Chebac, director al Portului Bazinul Nou din Galati, spera ca autoritatile vor aproba statutul de port liber pentru acest obiectiv in maximum o luna, dat fiind faptul ca toate documentele necesare se afla in prezent la Secretariatul General al Guvernului, urmand sa fie prezentate foarte curand premierului Adrian Nastase. -Credem ca si problema ajutorului de stat va fi clarificata de urgenta, intrucat, potrivit legilor in vigoare, de la 1 ianuarie a.c., toate importurile din Uniunea Europeana sunt scutite de la plata taxelor vamale. In foarte multe cazuri, ajutorul de stat va fi considerata numai plata TVA-, a spus dl Chebac.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.