Home Economic-Financiar Romania va putea importa energie mai ieftina

Romania va putea importa energie mai ieftina

DISTRIBUIŢI

Efortul financiar pentru realizarea interconectarii sistemului energetic national (SEN) cu cel al Uniunii Europene de transport a energiei electrice (UCTE) este estimat la 450 milioane de dolari pana in 2005, potrivit unui raport al companiei Transelectrica prezentat, ieri, la Conferinta Nationala a Energiei-CNE 2002. SEN functioneaza, incepand de la 1 februarie 2002, interconectat la zona a doua a UCTE, care cuprinde cinci state din Balcani, urmand ca, dupa aceasta perioada de functionare monitorizata, compania de transport Transelectrica sa devina membru cu drepturi depline al UCTE, incepand cu 1 februarie 2003. Conform raportului Transelectrica, in primele trei luni ale acestui an, rezultatele preliminare ale probei de functionare interconectata reflecta indeplinirea tuturor cerintelor UCTE.

Transelectrica va investi 450 milioane de dolari in sistemul de transport


Investitiile programate de 450 milioane de dolari sunt destinate pregatirii instalatiilor energetice si aducerii lor la nivelul standardelor, au precizat reprezentantii societatii, iar, pana in prezent, Transelectrica a investit deja peste 65 milioane de dolari, in reabilitarea unor statii de transformare aflate pe rutele de transport a energiei dintre tarile Uniunii si statele din Balcani. Pe langa investitiile realizate de compania nationala de transport, si societatile Termoelectrica si Hidroelectrica au alocat fonduri in valoare de 44 milioane de dolari pentru modernizarea echipamentelor aflate in grupurile de productie care vor asigura reglajul dintre SEN si UCTE.

Estimarile specialistilor din domeniu indica faptul ca, in urma interconectarii, Romania va putea importa, din luna februarie a anului viitor, energie electrica la un pret de circa 30 de euro/MWh, in conditiile in care consumatorii industriali platesc, in prezent, aproximativ 50 de euro/MWh. Cantitatile de energie importate vor fi insa limitate, intrucat liniile de transport vor permite tranzitul a 400 de MWh, consumul zilnic intern fiind, in perioada de vara, de circa 5.000 de MWh, iar in timpul iernii 9.000 de MWh.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.