Tinta de inflatie, de 7%, stabilita de guvern pentru acest an, nu va putea fi atinsa, ca urmare a majorarii, in luna aprilie, a preturilor administrate in special la gaze naturale, dar depasirea nu va fi una importanta, a declarat miercuri, in timpul Forumului Financiar Sud-Est European, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
In luna iulie, va fi anuntata marja de variatie pentru tinta inflatiei in 2005, iar din august, Banca centrala va trece la tintirea directa a inflatiei. Pentru acest an, in vederea limitarii puseelor inflationiste, BNR mizeaza si pe evolutia favorabila a cursului de schimb al monedei nationale, continuand si masurile de descurajare a cresterii creditului in valuta.
Daca devine ferma decizia de majorare a TVA, incepand cu 1 ianuarie, cu 2-3% – asa cum a anuntat recent ministrul finantelor, Ionut Popescu, si tinta inflatiei pentru anul 2006, fixata initial la 5%, va fi afectata cel putin cu 2%. In opinia guvernatorului BNR, cresterea ponderii impozitelor indirecte, precum TVA, in raport cu cea a impozitelor directe, este o decizie politica prin care se urmareste scoaterea la suprafata a economiei gri.
Pondere inca scazuta a veniturilor in PIB
Dar nu nivelul cresterii impozitelor si taxelor este important, ci predictibilitatea acestora, Romania avand in primul rand nevoie de o viziune pe termen mediu si lung privind politica fiscala. De asemenea, in opinia guvernatorului BNR, este necesara cresterea veniturilor la bugetul de stat, dar si ponderea acestora in cadrul Produsului Intern Brut (PIB), din cauza ca, dupa aplicarea cotei unice, nivelul bugetat al veniturilor a scazut sub 30% din PIB, spre deosebire de cazul tarilor din UE, unde acest indicator se apropie de 40%.
Pe de alta parte, Mugur Isarescu considera ca este necesara o perioada de analiza extrem de serioasa privind stabilirea tintei inflatiei pentru anul 2006, si nu de discutii -pe bucatele, cum avem tendinta sa o facem, cu titluri mari pe prima pagina, despre un nou tsunami al preturilor prin majorarea TVA-. In plus, guvernatorul BNR a afirmat ca a aflat deja care este mix-ul de politici, stabilit in negocierile autoritatilor cu Fondul Monetar International, dand ca sigura modificarea tintei de inflatie pentru 2006.
Noua tinta este de 7,5%
Potrivit unei stiri Mediafax, noua tinta de inflatie pentru acest an a fost stabilita de guvern la 7,5%, in urma discutiilor cu expertii FMI privind rectificarea bugetului pe 2005.
Negocierile cu FMI vor fi incheiate la sfarsitul acestei saptamani, cel mai probabil vineri, prin semnarea unui memorandum suplimentar de politici economice. Mugur Isarescu a mentionat ca a vazut forma actuala a noului memorandum suplimentar de politici economice, datele privind deficitul bugetar rectificat pentru acest an urmand sa fie anuntate joi.
Misiunea FMI va reveni in Romania, in septembrie sau octombrie, pentru o noua evaluare a acordului si pentru analizarea proiectului de buget pentru 2006.