Comisia consultativa interguvernamentala romano-ucraineana pentru cooperare economica trebuie sa se intalneasca, pana la sfarsitul acestui an, pentru ca Romania sa-si poata recupera cele 29 de tone de concentrat de minereu de fier, pe care urma sa le primeasca in urma investitiei facute la Combinatul ucrainean de la Krivoi Rog, a declarat, ieri, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, dupa o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Anatol Buteiko.
Aceasta comisie nu s-a mai reunit din 1995, a precizat Vacaroiu, adaugand ca Romania a investit la acest combinat circa 450-500 milioane de dolari, fiind tara cu cea mai mare participare in perioada 1994-1995.
La mijlocul anilor *90 a existat o propunere ca sumele investite sa se transforme in actiuni la combinat, insa Vacaroiu, care la momentul respetiv detinea functia de prim-ministru, nu a fost de acord cu aceasta solutie, intrucat Romania era interesta sa intre in posesia acestei materii prime, iar statutul de actionar ar fi presupus o prelungire a termenului de recuperare a sumelor investite.
In cadrul intalnirii au fost abordate si probleme legate de stadiul negocierilor in cazul acordurilor privind regimul frontierei cu Ucraina si delimitarea platoului continental. -Dialogul politic a inceput sa fie la nivel corespunzator-, a declarat Vacaroiu, precizand ca problema privind platoul continental este -extrem de sensibila-. El a spus insa ca nu poate oferi detalii, intrucat negocierile, care sunt confidentiale, sunt in curs de derulare.
Vacaroiu a precizat ca a subliniat necesitatea organizarii unor intrevederi la nivel de prim-ministri, ministri de externe si, daca este cazul, la nivel parlamentar.
O alta problema -destul de sensibila-, abordata in cadrul intrevederii, a fost legata de mutatiile teritoriale care se produc in urma inundatiilor si care, potrivit presedintelui Senatului, fac dificila trasarea frontierelor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane