Home Economic-Financiar Românii acuză mega-frauda pensiilor private

Românii acuză mega-frauda pensiilor private

DISTRIBUIŢI

Speriați de o bătrânețe în sărăcie și momiți de fondurile de pensii sau de companiile de asigurări care promit pensii fabuloase, unii români au apelat la cei care oferă pensii private facultative. De cele mai multe ori însă, aceștia ajung prizonierii respectivului contract. Este și situația lui Augustin Hagiu, care, după ce a cotizat trei ani pentru o rentă viageră, atunci când a vrut să retragă suma garantată, a primit doar 300 de lei și nu 2200 lei, cum i se promisese. "Este o mega-fraudă națională, un adevărat atentat la buzunarul credulilor români care au fost păcăliți de fondurile private de pensii și de societățile de asigurări ce oferă pachete complete cu rentă viageră", spune Hagiu.
 "În urmă cu 4 ani am fost introdus de către un amic într-o discuție cu privire la asigurările de viață cu rentă viageră oferite la pachet de către brokerul Safe Invest – pachet ce se numea Safe Life. Am optat pentru un pachet pe 30 de ani cuprinzând asigurare de viață cu capitalizare (rentă viageră) și cu opțiune asupra unor pachete de accident respectiv incapacitate temporară sau permanentă de muncă). Mi s-a pus în față o poliță pe care am completat-o și am semnat-o eu și brokerul (prietenul meu), am făcut plata celor aproximativ 1100 lei, așa cum am fost anunțat și am trimis-o către Grawe (societatea de asigurări în cauză), povestește Augustin Hagiu, care s-a adresat www.AsistentaPentruConsumatori.ro.
În exemplul oferit pe spatele poliței era prezentată o formulă de calcul în care apăreau niște cifre mai mult decât promițătoare și pe baza algoritmului din acel exemplu și calculele mele corespundeau în toate cele. Am primit asigurări din partea brokerului că voi fi înștiințat an de an cu privire la exercițiul financiar al companiei, că, începând din anul trei, îmi pot retrage sumele investite conform tabelului din exemplu (sume garantate), că voi avea, dacă optez pentru indexare, o rentă viageră în valoare de 1700 lei raportat la timpurile noastre, etc. Totul era mai mult decât promițător având în vedere și reputația verificată a companiei Grawe", spune Hagiu.
Timp de 3 ani, Augustin Hagiu a plătit indexat cu rata inflației până la 1200 lei pe baza unor înștiințări de plată fără a primi însă, așa cum i se promisese vreun raport cu privire la evoluția financiară a investițiilor făcute de companie. Iritat pentru lipsa de comunicare, Hagiu a cerut informații telefonic. O voce "tânără și nepregătită a răspuns cu un sictir total" că Grawe nu este obligată să trimită nimic și l-a avertizat să se grăbească să plătească până la data scadentă ultima plată anuală.
"I-am spus că vreau să mă retrag și să anulez contractul (contract pe care eu nu l-am semnat deoarece mi-a parvenit acasă prin poștă la două luni de la efectuarea primei plăți și trimiterea poliței completate). Cu nonșalanță, tânăra în cauză îmi face un calcul și îmi spune că am de ridicat o sumă de 300 lei dacă vreau să retrag suma garantată. Îi comunic că trebuie, conform celor din poliță să ridic cel puțin 2 200 lei și aflu că nu am dreptate și că trebuie să citesc Çmai cu atenție contractulÈ. Constat că pe spatele uneia din foile din contract apare un calcul diferit de cel de pe polița care îmi dădea dreptul la doar 300 lei ca sumă garantată", spune Hagiu, precizând că va da Grawe în judecată pentru înșelăciune.
Deși a cerut explicații privind algoritmul de calcul conform căruia s-a ajuns la doar 300 lei, deși inițial i se promisese o sumă mult mai mare, Hagiu nu a primit lămuriri. 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.