Perioada sărbătorilor de iarnă este, în mod tradițional, una dintre cele mai bune pentru producătorii de vin. În ciuda crizei, și decembrie 2010 a fost o lună bună pentru companiile din domeniu, vânzările de vin înregistrând creșteri semnificative față de o lună obișnuită din an.
„Vânzările de vinuri au fost în creștere la sfârșitul anului. La nivel național, în perioada sărbătorilor, vânzările au crescut cu 50% la vinurile roșii și cu 30% la vinurile albe, față de o perioadă normală din an“, a declarat pentru „Curentul“ Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV).
În general, românii preferă vinurile albe, demiseci și demidulci, în ultima vreme observându-se și o creștere lentă, dar constantă a preferințelor consumatorului român pentru vinul roșu sec, potrivit PNVV.
Cele mai mari creșteri au fost înregistrate de companiile mici, unele dintre acestea dublându-și vânzările în luna decembrie.
„La unii producători de talie mare, s-au înregistrat creșteri de 50% per total. Dar la producătorii mai mici, creșterea a fost chiar de 100% față de o lună obișnuită. Explicația este simplă – sunt volume mai mici“, spune Ovidiu Gheorghe, adăugând că toată lumea s-a încadrat în estimările făcute înainte de sărbători.
Deși sfârșitul de an a fost bun, 2010 nu a fost tocmai roz pentru pentru industria vinului. Potrivit reprezentatului PNVV, anul trecut vânzările de vin au scăzut cu 10% față de 2009, unii producători înregistrând scăderi semnificative.
Așa cum era de așteptat, și în cazul șampaniei au crescut vânzările de sărbători.
Spumant – doar ocazional
„Este normal ca vânzările să crească de sărbători, dar comparația cu o altă perioadă din an nu este relevantă pentru că românii consumă vinuri efervescente doar ocazional“, spune Gheorghe.
Per total, reprezentantul PNVV estimează o scădere a pieței spumantelor asemănătoare cu cea a vinurilor – 10-15%.
2010 a fost un an slab și din punct de vedere al calității vinului. Perioadele ploioase sau, dimpotrivă, seceta prelungită, au adus mană, făinare sau mucegai, boli care au obligat producătorii să crească numărul de tratamente fito-sanitare, potrivit specialiștilor din domeniu.
Ca tendințe în consum, vinurile cu denumire de origine controlată (DOC) sau indicație geografică recunoscută au pierdut teren în fața vinului de masă.
Totodată, criza financiară a tăiat din banii pentru investiții. Viticultorii mizează, însă, pe fondurile UE – circa 37 milioane de euro care anual sunt cheltuiți în reconversia și restructurarea plantațiilor cu viță de vie.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în România, suprafețele viticole destinate producției de vinuri de calitate cu denumire de origine controlată (DOC) reprezintă 15,1% din suprafața totală cu vie pentru struguri de vin. Suprafața cultivată cu vie pentru producerea vinurilor din categoria „alte vinuri“ (vinuri cu indicație geografică, vinuri de masă și vinuri din struguri hibrizi) reprezintă 84,9% din suprafața totală cultivată cu vie pentru struguri de vin.
Crește interesul pentru șampania scumpă
În cazul șampaniei de lux, criza are efecte pozitive, la nivel mondial înregistrându-se o creștere a interesului pentru mărcile premium.
După doi ani în care brandurile mai puțin cunoscute, dar mai ieftine au fost pe plus, vinuri spumante scumpe urcă în topul preferințelor consumatorilor, porivit unui studiu citat de Bloomberg.
Vânzările de vinuri spumoase au scăzut cu 0,9% în valoare în 2010, conform estimărilor unui studiu Euromonitor. Însă volumele vândute ale celor mai scumpe spumante vor crește în fiecare an, până în 2015, cu o rată de 1,8% pe an.
Șampania este produsă din strugurii care cresc doar în regiunea Champagne, situată în nord-estul Franței. Băutura se produce din trei soiuri de bază: Pinot Noir, Chardonnay și Pinot Meunier și a devenit celebră după ce regii Franței i-au acordat recunoașterea ca băutură exclusivistă, de lux.