Home Economic-Financiar Romanii care au luat imprumuturi de la BPR, talhariti la drumul mare

Romanii care au luat imprumuturi de la BPR, talhariti la drumul mare

DISTRIBUIŢI

Zeci de membri cooperatori ai defunctei Banca Populara Romana au luat cu asalt sediul central al acestei institutii, dupa ce administratorul judiciar al -bancii-, societatea Reorganizare, Administrare si Lichidare (REAL), i-a instiintat ca au de plata sume exorbitante in contul imprumuturilor contractate. Multi dintre cei care au luat imprumuturi de la BPR si au fost instiintati de REAL ca mai figureaza ca debitori sustin ca si-au achitat integral datoriile. Ei au precizat ca au depus petitii prin care au cerut ca ratele neachitate sa le fie compensate cu fondul social. Altii au recunoscut ca nu si-au mai achitat ultimele rate, motivand ca nu au avut unde sa plateasca dupa ce -banca- a intrat in faliment.

Compensari refuzate, datorii exorbitante

Referindu-se la sumele mari pe care debitorii trebuie sa le achite acum, Cornel Ionascu – presedintele REAL SA, a precizat ca debitorii nu au tinut cont de o clauza din contractul de imprumut care prevedea ca in cazul neplatii la termen a ratelor scandente, creditorul aplica automat o penalitate de 1%/zi. Cei care nu au mai platit o rata, sperand ca valoarea acesteia va fi acoperita automat din fondul social depus, s-au trezit acum ca sunt debitori cu zeci de milioane de lei. Unul dintre romanii care se considera scapat de povara imprumutului, dar care s-a trezit acum ca are de achitat zeci de milioane este pensionarul bucurestean C.V. Omul a depus la BPR o cerere de compensare (2573/03.05.2001) a ultimei rate scadente (5.625.000 lei) cu fondul social (5.750.000 lei), bazandu-se pe clauza din contractul de imprumut care stipula ca -imprumutatul e de acord ca in caz de neplata a ratelor aferente imprumutului, banca poate trece la recuperarea sumei datorate din contul fondului social depus(…)-. Numai ca ex-sefii BPR au profitat de acel -poate- – introdus subtil -, transformand-o intr-o exceptie. Asa ca cererea de compensare a lui C.V. nu a fost aprobata. In schimb, capii BPR i-au aplicat penalitati zilnice de 1%. Acum, dupa un an de cand stia ca si-a achitat debitul, C.V. a fost instiintat de REAL SA ca mai are de achitat… 30,65 milioane de lei.

Ionascu sustine ca fostii administratori ai BPR au refuzat sa acopere debitul cu fondul social, profitand de acel -poate-, calculand in schimb dobanzi si penalitati la toate ratele neachitate, fara a instiinta insa debitorii ca ar mai datora bani. -Oameni s-au lasat inselati de dobanda mica perceputa la credite si nu au observat chestia parsiva referitoare la penalitatile exorbitante, de 1%/zi-, a declarat Ionascu.

Girantii, in pericol

Conform legislatiei, REAL SA continua sa calculeze in contul fiecarui debitor dobanzi si penalitati la ratele ramase neachitate, astfel ca datoriile cresc exponential. Ionascu spune ca Legea falimentului nu permite REAL sa compenseze ratele ramase neachitate cu fondul social, fiind posibila doar stingerea contabila. El a spus ca fondul social este garantie, pusa la dispozitie bancii de catre imprumutat, asa ca sumele neachitate se pot compensa cu fondul social ori de cate ori ele sunt mai mici sau egale cu acesta din urma. Debitorii au fost instiintati de lichidator sa se prezinte la sediul BPR pentru a -negocia- suma ce urmeaza a fi achitata de acestia, precum si graficul de plata. Insa exista oameni care contesta verbal sumele restante cu care figureaza in contabilitatea REAL si sustin ca vor cere in Justitie anularea debitelor. Multi dintre debitori nu vor avea insa bani sa apeleze la instanta, riscand sa fie executati silit. Ionascu ne-a declarat ca in cazul in care un debitor accepta sa achite suma existenta in scriptele lichidatorului, din momentul semnarii unui angajament de plata REAL nu-i mai calculeaza acestuia penalitati si dobanzi, astfel ca suma ce trebuie rambursata ramane -inghetata-. Cu toate acestea, multi debitori care au -negociat- nu vor sa-si achite sumele cerute de lichidator, fiind constienti ca in caz de neplata pot fi executati silit. Cei mai -fericiti- debitori sunt cei care nu au bunuri si nici nu dispun de venituri lunare pe care li se poate pune poprire. Acestia stiu ca in acest caz vor raspunde girantii lor. -Se va ajunge in situatia ca executorul sa ia vaca din casa unui debitor sau a girantului, sa ia televizorul de pe masa sau chiar casa-, a declarat Ionascu. In acest context, el a precizat ca -lichidarea BPR este cea mai cumplita dintre lichidarile care au existat pana acum-.

Botea refuza sa vorbeasca

Rugat sa comenteze refuzul fostei conduceri a BPR de a aproba cererile debitorilor de compensare a ratelor neplatite cu fondul social, Ionascu a refuzat sa comenteze, dar a precizat ca Botea e vinovat de situatia creata. -Am incercat sa lamuresc cu dl Botea unele probleme, insa nu-l gasesc. I-am trimis mai multe notificari, dar Posta ne-a instiintat ca nu mai figureaza la adresa pe care o stiam-, spune Ionascu. Gasit de reporterii de la -Curentul-, ex-presedintele Emil Botea a refuzat sa ne ofere detalii. Enervat de intrebarile noastre punctuale, Botea ne-a inchis telefonul, sugerandu-ne ca de soarta BPR sa ne interesam in alta parte. Vom reveni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.