Conform studiului realizat de KANTAR TNS între 29 septembrie și 19 octombrie 2017 ale cărui rezultate au fost intrepretate de Aurora Liiceanu, românii cu profesii în domeniile medical și comercial au cele mai mari șanse de a avea întârzieri la plata datoriilor, având în vedere că 47% și respectiv 50% dintre aceștia au înregistrat în trecut restanțe la plata datoriilor curente, conform sondajului de opinie comandat de KRUK Group cu ocazia celei de a șaptea ediții a sărbătoririi inițiativei Ziua fără datorii în România.
Studiul reliefează preocuparea politicienilor români care în 28 de ani scursi de la așa-zisa Revoluție au adus medicii la un standard de viață egal cu cel al unei vânzătoare.
Rezultatele cercetării din România subliniază plăcerea respondenților de a lucra, uitând de faptul că au un salariu mic. Acest lucru este mai pregnant la industriile Medicală (84%), Educațională (83%) și Servicii Publice (85%). Singura ramură profesională ai căror reprezentanți nu se regăsesc în această afirmație este Comerțul. Imprevizibilitățile vieții reprezintă o altă similaritate cu care respondenții se confruntă. Cheltuielile neașteptate, împreună cu problemele de sănătate și pierderea slujbei sunt situațiile în care indivizii din toate ramurile profesionale se confruntă cu un disconfort psihologic major. Cei din IT sunt singurii care fac o excepție.
Aproximativ 43% dintre respondenții studiului s-au confruntat în trecut cu întârzieri la plata datoriilor precum chirii, abonamente telecom sau rate bancare. În cadrul studiului au fost luate în considerare 9 ramuri profesionale: servicii, comerț, construcții, transporturi, finanțe, IT, medicală, educațională și servicii publice, din șapte țări unde KRUK are operațiuni: Polonia, România, Cehia, Slovacia, Germania, Spania și Italia.
Pe plan internațional, la nivelul industriilor există similarități și diferențe. De exemplu, deși beneficiază de salarii relativ mari, specialiștii industriei IT nu sunt cheltuitori frivoli: numai italienii și polonezii adesea cheltuiesc mai mult decât își pot permite. Datoriile financiare ale angajaților din industria IT reprezintă aproximativ o tremie din bugetul acestora. Acestea reprezintă însă cea mai mica proporție din bugetul IT-iștilor români și spre comparație, cea mai mare proporție din bugetul specialiștilor IT slovaci. Spaniolii, polonezii și germanii cheltuiesc mai mult de 10% din bugetul lor pe distracții. În ultimii 3 ani, o treime dintre angajații industriei IT au trecut printr-o perioadă fără slujbă. Excepția o reprezintă germanii care numai în proporție de 19% s-au confruntat cu această situație.
Dintre respondenții țărilor participante în cercetare, IT-iștii români și spanioli recurg adesea la accesarea unui credit, comparativ cu celelalte țări participante în cercetare.
“Fiecare studiu ne ajută să cunoaștem mai bine oamenii cu care lucrăm în fiecare zi să le înțelegem nevoile și să le oferim susținerea de care au nevoie în depășirea situațiilor financiare dificile. Rolul nostru este de a ajuta clienții să-și redobândească stabilitatea finaniciară, reintroducând, în același timp, lichiditățile în circuitul economic, în temeiul legii, fără a adăuga taxe sau dobânzi suplimentare sumelor raportate restante”, a declarat Tomasz Ignaczak, Director General KRUK România.
Din cercetare reiese că statutul de datornic nu este confortabil și nici convenient. Creditul este o soluție extremă în situații financiare dificile pentru toți respondenții (între 57% și 65%). Atracția față de extravaganță pare stăpânită de către respondenți, dar uneori este uitată.
“A apela la familie și prieteni când ai o situație financiară dificilă sau chiar situații de criză, ajungând la a avea datorii, rămâne constantă în ultimele sondaje KRUK, ca și în acesta de față, dar apetența pentru
călătorii și cursuri pentru dezvoltare personală/practicarea sportului apar ca tendințe noi, eliminând la nivel global interesul pentru cheltuieli legate de îmbunătățirea locuinței. ”, a declarat Aurora Liiceanu doctor în psihologie şi cercetător.