Home Economic-Financiar Romanii nu au incredere in agentii imobiliari

Romanii nu au incredere in agentii imobiliari

DISTRIBUIŢI

Multi romani nu apeleaza la agentiile imobiliare, atunci cand doresc sa cumpere, sa vanda sau sa inchirieze o locuinta, pentru ca sunt convinsi ca acestia nu le reprezinta in totalitate interesele.

Potrivit unui studiu realizat de agentia imobiliara Century 21, aproximativ 66% din romani nu apeleaza la intermediari atunci cand tranzactioneaza o proprietate.

Doua treimi dintre romani incheie tranzactiile fara suportul unui intermediar, potrivit studiului. Principalele motive pentru care romanii aleg sa-si vanda locuinta pe cont propriu sunt lipsa de incredere in agentii imobiliari si convingerea ca acestia nu pot oferi un plus de valoare tranzactiilor: 95% din respondentii care au efectuat tranzactia pe cont propriu afirma ca agentii nu lucreaza in interesul lor si nu sunt bine pregatiti.

In momentul de fata, un proprietar daca vrea sa-si vanda locuinta are trei variante. Prima este cea in care vanzatorul incheie tranzactia fara intermediari. In aceste conditii nu exista comision. Dupa ce proprietarul a lansat oferta si a postat anunturi isi asteapta clientii. Dupa ce apare clientul, incep si negocierile.

Proprietarul pune un pret mai mare cu 5-10% pe locuinta, astfel incat sa fie acoperite cheltuielile necesare incheierii contractului.

Dupa ce vanzatorul si cumparatorul au incheiat negocierile, urmeaza realizarea antecontractului la notar. In cazul in care banii cumparatorului provin din credit, atunci acesta trebuie sa aduca aprobarea bancii.

Etapa finala reprezinta semnarea contractului la notar, plata impozitului pe proprietate (2-3% din valoarea locuintei), iar in cele din urma se plateste onorariul notarului.

A doua situatie este cea in care un cumparator sau un vanzator isi alege un agent imobiliar exclusiv, catre care va plati un singur comision cuprins intre patru si sase procente din valoarea proprietatii.

Agentul exclusiv va lucra pentru o singura parte si va pastra confidentialitatea in ceea ce priveste informatiile primite de la proprietar sau cumparator.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre situatia in care agentul este reprezentant al ambelor parti.

Cele mai multe tranzactii realizate prin intermediari au loc cu ajutorul agentilor care reprezinta atat vanzatorul, cat si cumparatorul.

In prezent, majoritatea agentilor imobiliari romani practica intermedierea pentru ambele parti. 95% din romani afirma ca agentii imobiliari nu lucreaza in interesul lor si nu sunt bine pregatiti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.