Romania prezinta, comparativ cu tarile invecinate, cel mai redus nivel al indatorarii pe cap de locuitor. Potrivit analizei UniCredit Group -Comportamentul financiar al populatiei si evolutia pietei creditului din Noua Europa-, la sfarsitul lui 2005, gradul de indatorare a populatiei era de 277 euro pe cap de locuitor, fata de Ungaria – cu 1.971 euro sau de Croatia – cu 2.427 euro, plasand tara noastra doar in fata Rusiei, cu un avans de 43 de euro.
-Avem un grad mic de indatorare, dar trebuie sa tinem cont ca reprezinta 31% din activele financiare ale populatiei-, a subliniat Valentin Lazea, economistul sef al BNR. Nici avutia financiara a romanilor nu ridica tara noastra din coada clasamentului. Cu o avere financiara de 682 euro pe cap de locuitor, Romania este inca departe fata de tari ca Polonia (3.744 euro), Croatia (5.165 euro) sau Ungaria (5.185 euro).
Analistii apreciaza insa ca, in perioada 2006-2008, avutia financiara a romanilor va inregistra o crestere medie anuala de 17%, iar volumul indatorarii va urca, in medie, cu 22% pe an. -Ne asteptam la o crestere a tendintei de cumparare de proprietati, astfel ca acumularile de avutie vor fi devansate de cele de proprietati-, a specificat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Fabio Mucci, economist al UniCredit.
Creditul ipotecar si cel imobiliar -vor lua fata- celui de consum
-Creditul de consum detinea, la sfarsitul anului 2005, cea mai mare pondere din gradul de indatorare a romanilor. Pe termen scurt, este posibil ca aceasta -impartire- sa se mentina, insa pe termen mediu si lung situatia se va inversa-, a declarat Mihaela Popescu, economist in cadrul departamentului de cercetare al UniCredit Romania. Astfel, creditele imobiliare si cele ipotecare isi vor spori relevanta din totalul indatorarii, aceste impumuturi urmand sa le devanseze pe cele de consum. Pe de alta parte, politica monetara restrictiva a BNR va tempera cresterea indatorarii populatiei-, a explicat Mihaela Popescu. La sfarsitul anului trecut, ponderea creditelor ipotecare si imobiliare reprezenta 25% din totalul indatorarii romanilor, cu o crestere medie anuala de 118% in ultimii cinci ani. Analistii apreciaza ca aceasta expansiune a fost posibila ca urmare a existentei unui grad redus de indatorare, pe fondul cresterii veniturilor si a asteptarilor pozitive privind veniturile viitoare.
Potrivit studiului UniCredit, creditul ipotecar si imobiliar a detinut, in zona euro, in 2005, cea mai mare pondere in volumul indatorarii populatiei, in timp ce in zona Noua Europa (Bulgaria, Cehia, Croatia, Romania, Polonia, Slovacia, Turcia si Ungaria) creditul de consum a avut un volum mai mare. Relevanta celui de-al doilea tip de imprumut a scazut de la 80%, in 2000, la 64%, in 2005, ca urmare a cresterii mai accelerate a pietei creditului ipotecar.
Fondurile mutuale si piata asigurarilor
-Imbunatatirea avutiei financiare va avea loc pe fondul cresterii preferintei romanilor pentru piata fondurilor mutuale si a asigurarilor. Piata asigurarilor prezinta un potential de crestere, in special pe segmentul produselor cu componenta investitionala. In ceea ce priveste fondurile mutuale, acestea ar putea inregistra un ritm de crestere de 44% pe an, in intervalul 2006-2008-, a declarat Mihaela Popescu. Reprezentantul UniCredit a mai specificat ca, in conditiile scaderii dobanzilor si a cresterii competitivitatii la nivelul sistemului bancar, este posibil ca acest indicator sa urce la 10% din PIB, iar volumul indatorarii ar putea creste in medie cu 22% pe an. Potrivit lui Fabio Mucci, expansiunea creditului este, in general, un fenomen de echilibru, util in procesul de dezvoltare, dar numai monitorizarea calitatii creditelor si politicile macroeconomice prudente pot garanta sustenabilitatea sa pe termen lung.