Home Economic-Financiar Romanii sunt incurajati sa-si depuna banii in bancile din strainatate

Romanii sunt incurajati sa-si depuna banii in bancile din strainatate

DISTRIBUIŢI

BNR a aprobat, vineri, modificarea a patru acte normative deosebit de importante. Prin intermediul primului document, prezentat pe larg in editia de sambata a ziarului nostru, se urmareste limitarea drastica a accesului populatiei la creditele pentru consum. Celelalte trei documente sunt consecinte ale calendarului de liberalizare a contului de capital, convenit cu UE, care prevede atingerea convertibilitatii totale a leului pana la data de 1 septembrie 2006, o data cu ridicarea restrictiilor privind operatiunile cu instrumente de piata monetara, care au un potential speculativ mai pronuntat.


Tot vineri, BNR a modificat regulamentul valutar pentru a permite liberalizarea accesului rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate.

Leul ar trebui sa fie convertibil pana la 1 septembrie 2006

Acest act, din momentul publicarii in Monitorul Oficial, nu reprezinta doar legiferarea dreptului ca romanii sa-si poata deschide, nelimitat, conturi curente si depozite in strainatate, ci si o etapa din calendarul de liberalizare a contului de capital, convenit cu UE, care prevede atingerea convertibilitatii totale a leului pana la data de 1 septembrie 2006, o data cu ridicarea restrictiilor privind operatiunile cu instrumente de piata monetara, care au un potential speculativ mai pronuntat. Pe de alta parte, BNR considera ca accesul liber al rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate va contribui la atenuarea presiunilor de apreciere a leului, fenomen care a creat un val de proteste din partea exportatorilor, si poate fi considerat un efect al dreptului strainilor de a constitui depozite, la termen, in bancile din Romania, in lei, incepand cu 11 aprilie 2005, dar care nu a generat intrari excesive de capitaluri pe termen scurt. In realitate, potrivit BNR, -totusi, fluxul constant al intrarilor de capital (investitii, transferuri nerambursabile si remiteri ale muncitorilor romani in strainatate), din ultimele luni, a continuat sa exercite o relativa presiune din sensul aprecierii leului-.

Se limiteaza drastic creditul in valuta

O alta masura a BNR este aceea de a impune extinderea graduala a aplicarii ratei rezervelor minime obligatorii, de 30%, asupra tuturor pasivelor in valuta, cu scadenta mai mare de doi ani. BNR justifica acest lucru, precizand ca -mentinerea unui ritm alert al cresterii creditului in valuta implica aparitia unor potentiale riscuri pentru stabilitatea macroeconomica si financiara, reduce eficacitatea politicii monetare, stimuleaza importurile si poate amplifica riscul valutar la nivelul sistemului bancar-.

Un fel de compensatie pentru bancile din Romania pare a fi a patra decizie, luata vineri de BNR, adica aceea de a reduce rata rezervelor minime obligatorii, pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani, de la 18% la 16 %.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.