Home Economic-Financiar Romanii vor castiga in 2007 cat in 1990

Romanii vor castiga in 2007 cat in 1990

DISTRIBUIŢI

In doar sase luni, in economia romaneasca s-au petrecut evenimente care au condus la diferente importante intre proiectiile succesive ale unor indicatori economici. Astfel, in studiul despre proiectia principalilor indicatori macroeconomici in perioada 2006-2010, prognoza de primavara, efectuata de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si data publicitatii la inceputul lunii mai, pentru anul in curs se anticipa un castig salarial mediu brut de doar 1.080 RON, pentru anul viitor unul de 1.200 RON, iar pentru 2008 acesta urma sa creasca la 1.310 RON.

Doar ca atat prognoza preliminara din septembrie cat si cea din noiembrie includ noi estimari ale acestui indicator: 1130 RON pentru anul 2006, 1.270 RON pentru anul 2007 si chiar 1.400 RON pentru anul 2008.

Aceste corectii impun o serie intreaga de comentarii.

Crestere dictata administrativ

Corectiile in cauza, cel putin la nivel de estimari, trebuiau facute din moment ce in luna septembrie s-a inregistrat o crestere de 6% a castigului salarial mediu net fata de luna august, in sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) ca urmare a aplicarii Ordonantei 3/2006. Pe de alta parte, incepand cu luna septembrie, de exemplu, s-au inregistrat castiguri salariale medii nete mai mari decat in lunile anterioare si din cauza unor productii mai mari, existand cresteri chiar de 15% in anumite domenii, precum in industria extractiei hidrocarburilor si serviciilor anexe acesteia. In ansmablu, in luna septembrie a acestui an, cresterea acestui indicator comparativ cu aceeasi luna a anului trecut a fost de 16,8%. Dar fata de luna octombrie a anului 1990, indicele castigului salarial real din luna septembrie a acestui an a fost de doar 93,1%, ceea ce inseamna ca abia spre mijlocul primului an de integrare europeana vom ajunge la acelasi castig salarial real din octombrie 1990.

Indicele preturilor, mai mic

Desigur, cresterile salariale au cel mai mare impact asupra publicului larg, dar, cu toate ca si in acest an au fost influentate de anumite masuri administrative, nu poate fi pusa in discutie cresterea economica. Prognoza din primavara anticipa o crestere a PIB de doar 6% fata de cel consemnat anul trecut. Dar prognoza preliminara de toamna prognoza o crestere de 6,7%, pentru ca ultima, cea din noiembrie, sa ia in calcul o crestere chiar cu 7%. Din fericire, una dintre cele mai importante contributii la aceasta crestere economica, potrivit estimarilor CNP, au avut-o sectoarele productive, in special industria si constructiile, mai putin serviciile. Astfel, in luna mai se anticipa o crestere a contributiei industriei cu doar 3,5%, dar proiectia din noiembrie indica 6,4%. In cazul constructiilor, proiectia initiala prevedea o crestere de 12%, dar cea din noiembrie indica 15,2%. Interesant e faptul ca in dreptul agriculturii, in luna noiembrie se mai anticipeaza o crestere de doar 0,5% fata de varianta optimista din primavara, 3,5%, in timp ce in cazul consumului final in noiembrie se estimeaza o crestere a acestuia cu 8,8% fata de 7,4%, crestere anticipata in mai. In acest ultim caz, contributia esentiala a avut-o consumul individual efectiv al gospodariilor, care era estimat in noiembrie la 9,4% fata de un nivel de doar 7,8% anticipat in primavara, in timp ce consumul trecut in dreptul administratiei publice nu a suferit modificari, cresterea acestuia fiind de 4%.

Referitor la soldul balantei comerciale, deficitul export FOB-import CIF estimat in primavara se apropie mult de cel prognozat in noiembrie, 13,12 miliarde de euro, comparativ cu 13,27 miliarde de euro. Totusi, deficitul de cont curent era estimat in primavara ca va fi in acest an de doar 7,95 miliarde de euro, pentru ca in prognoza din noiembrie nivelul indicat sa ajunga la 8,84 miliarde de euro.

Un alt aspect interesant se refera la faptul ca indicele preturilor de consum, pe intreg anul 2006, va creste mai putin decat se anticipase in primavara, valoarea indicata de prognoza din toamna fiind de 6,8%, calculata ca raport intre media din acest an si media de anul trecut, in timp ce in primavara se estimase o crestere pentru acest indice de 7,2%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.