De la castigarea licitatiei pentru privatizarea uzinei termoelectrice Midia de catre grupul Rompetrol au trecut mai bine de opt luni. Totusi, grupul condus de Dinu Patriciu mai are de asteptat pana va deveni actionarul majoritar al uzinei din punct de vedere legal. Contractul de privatizare va intra in vigoare numai dupa adoptarea de catre guvern a unui act normativ care va reglementa patrimoniul centralelor electrice de termoficare.
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat deja un proiect de hotarare pentru privatizarea societatii comerciale Uzina Termoelectrica Midia, prin care se va solicita executivului sa aprobe vanzarea catre Rompetrol Group a unui numar de 3.844.696 actiuni nominative, reprezentand pachetul de 56,57% din capitalul social al unitatii. Conform proiectului, elaborat in urma negocierilor cu investitorul, contractul de privatizare va intra insa in vigoare numai dupa adoptarea unui act normativ care va reglementa patrimoniul centralelor electrice de termoficare, pentru a se elimina riscul vanzarii unor actiuni la o societate comerciala ale carei bunuri sunt in domeniul public al statului si, deci, nu pot fi cumparate. Cu toate ca proiectul trebuia sa intre in sedinta de guvern de saptamana trecuta, surse din cadrul ministerului ne-au declarat ca acesta a fost amanat pentru urmatoarea sedinta.
Pretul de achizitie – de cinci ori mai mic decat cel de strigare
Dupa ce, la sfarsitul anului trecut, licitatia de vanzare a pachetului de 56,57% din capitalul social a uzinei termoelectrice Midia a fost amanata pentru 10 ianuarie a.c, consortiul format din Rompetrol Rafinare (Petromidia) si The Rompetrol Group-Olanda a castigat licitatia la un pret de cinci ori mai mic fata de valoarea anuntata la prima strigare. Pretul de adjudecare a fost de 76,8 miliarde lei vechi, in timp ce pretul de pornire a licitatie s-a situat la 192,2 miliarde lei vechi fata de valoarea anuntata la prima infatisare, de 384 miliarde lei vechi. Precizam faptul ca privatizarea uzinei Midia a atras interesul a numai doua companii, grupul Rompetrol si Energy Holding. De asemenea, amintim faptul ca restul actiunilor, aproximativ 43% din capitalul social al uzinei, era detinut deja de Rompetrol. Totodata, precizam ca Petromidia beneficiaza de energie electrica printr-un contract incheiat cu Energy Holding, la un pret de numai 49 de dolari/MWh, din care 15 dolari reprezinta numai transportul energiei, asa cum ne-a declarat seful grupului – Dinu Patriciu. Acesta ne-a mai precizat ca la statiile de benzina Rompetrol are incheiat un contract cu Electrica, pe care l-a catalogat drept o pacoste, avand un pret mult mai mare la energie in comparatie cu contractul desfasurat cu Energy Holding, care a participat la licitatia pentru CET Midia.
Negocieri dure pe programul investitiilor
Potrivit sefulul adjunct al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), din cadrul MEC, Dorinel Mucea, a fost nevoie de o perioada mai indelungata pentru efectuarea proiectului de act normativ. -A fost o negociere lunga cu reprezentantii Rompetrol pe textul de contract in ceea ce priveste programul de investitii-, ne-a declarat Mucea. Potrivit criteriilor de precalificare, cumparatorul si-a luat angajamentul ca va derula un program de investitii de circa 8,1 milioane de euro intr-o perioada de cinci ani pentru modernizarea si dezvoltarea unitatii. Din aceasta suma, peste 4,3 milioane de euro trebuie alocate pana la sfarsitul anului viitor. De asemenea, noul proprietar se va obliga sa mentina pe parcursul a cel putin 10 ani obiectul de activitate al societatii, respectiv productia, distributia, transportul energiei electrice si termice si comercializarea electricitatii, centrala continuand sa fie parte a sistemului energetic national. Totodata, pentru perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de privatizare si momentul intrarii in vigoare a actului normativ de clarificare a situatiei juridice a patrimoniului, suma datorata de Rompetrol pentru actiunile cumparate va fi actualizata cu indicele de inflatie aferent perioadei respective. Partile au mai convenit, de asemenea, ca pentru intervalul cuprins intre data intrarii in vigoare a actului normativ de clarificare a patrimoniului – care va fi si momentul de la care contractul de privatizare este valabil – si data achitarii pretului, la cuantumul sumei datorate pentru actiuni sa se aplice si o dobanda, care sa acopere inflatia, la care se vor adauga inca doua procente.