Statul roman a batut palma cu investitorii greci de la Romtelecom, stabilind ca acestia sa preia controlul asupra operatorului national de telecomunicatii. Saptamana trecuta, Adunarea Generala a Actionarilor Romtelecom a aprobat majorarea de capital propusa de OTE, cu 50 milioane de dolari, investitorul grec urmand sa-si creasca in acest fel cota de participare la capitalul social al operatorului. In mod normal, pentru pastrarea paritatii actionariatului, respectiv 65% – statul roman si 35% – compania OTE, ar trebui ca si partea romana sa participe la majorarea de capital. Cum statul roman nu are bani, investitorul grec va obtine, prin aceasta manevra, controlul asupra Romtelecom. Surse guvernamentale ne-au declarat ca, in contul acestor bani, OTE ar urma sa obtina inca 16% din actiunile Romtelecom, in acest fel ajungand proprietarul pachetului majoritar de actiuni (51%). Aceleasi surse ne-au declarat ca cele 50 milioane de dolari vor fi varsate azi sau maine in conturile societatii.
Actiunea statului roman reprezinta o incalcare flagranta a oricaror reguli de competitie, prin cedarea fara nici un fel de evaluare si fara licitatie a actiunilor Romtelecom. Spunem cedarea, pentru ca, in acest fel, OTE plateste circa 3,1 milioane de dolari pe fiecare procent din actiunile Romtelecom, ceea ce inseamna de sase ori mai putin decat s-a platit in 1998, cand grecii au cumparat cu 675 milioane de dolari 35% din actiuni. Ceea ce inseamna ca, dupa trei ani de la privatizare, dupa ce s-au facut investitii de sute de milioane de dolari in infrastructura de telecomunicatii, valoarea actiunilor Romtelecom a scazut, in loc sa creasca. Este adevarat ca Romtelecom nu este intr-o situatie financiara tocmai buna, fiind aproape in incapacitate de plata, dar aceasta se datoreaza tocmai -managementului- elen din ulitmii trei ani de zile. Or, bunul-simt spune ca, daca un administrator se dovedeste prost, este cazul sa pui altul mai bun, in conditiile in care este vorba de o companie de stat, de interes national, ale carei politici au impact direct asupra populatiei. Mai mult, decizia de a creste cota de participare a grecilor pana la 51% blocheaza, practic, orice initiativa a Guvernului de a mai vinde inca minimum 30% din actiunile Romtelecom, pentru ca este putin probabil ca o alta companie de telecomunicatii sa fie dispusa sa investeasca bani pe care sa-i administreze grecii. Trebuie remarcat ca toate problemele financiare pe care le acuza grecii au aparut in acest an, cand statul roman a instituit, prin Oficiul Concurentei, controlul asupra tarifelor de telecomunicatii. Replica grecilor a fost pe masura, toate platile catre furnizorii de echipamente fiind sistate, OTE nemafiind dispus sa investeasca in filiala din Romania. Ulterior, conducerea Romtelecom a anuntat o noua strategie de dezvoltare orientata catre promovarea serviciilor ce aduc incasari si mai putin catre partea de infrastructura. Mesajul transmis statului roman a fost foarte clar, OTE dovedind astfel, in ciuda angajamentului de investitii semnat in 1998, ca, daca nu castiga atat cat si-a propus din afacerea din Romania, nu este dispusa sa mai dea nici un ban pentru dezvoltare.
Actiunea de acum a statului este cu atat mai condamnabila, cu cat se stie a fost declansata o ampla ancheta vizavi de modul cum a fost realizata privatizarea Romtelecom acum trei ani, cu audierea tuturor celor implicati in acest proces. Cele doua tranzactii insa, dincolo de similitudinea momentului de desfasurare – sfarsitul lunii noiembrie – nu sufera nici un fel de comparatii, vanzarea de acum trei ani reprezentand un model de afacere fata de solutia gasita de actualul Guvern.
Desi a pornit in forta, cu negocieri dure atat in ceea ce priveste modul de stabilire a tarifelor de telecomunicatii, cat si asupra serviciilor la care Romtelecom detine monopolul pana in 2003, Guvernul Nastase a esuat lamentabil in afacerea Romtelecom.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane