Pe fondul inexistentei unui mediu economic stabil care sa ii determine pe actionari sa investeasca in continuare, planurile de afaceri ale companiei RomTelecom sunt blocate dincolo de orizontul anului 2006, a declarat, ieri, directorul general al operatorului, James Hubley. Ca urmare, RomTelecom a stopat investitiile in proiectul privind reteaua Next Generation Network (NGN). -Situatia programului NGN este strans legata de atitudinea guvernului si a ANRC-, a precizat Hubley, facand referire la recenta masura impusa de a reduce costurile de interconectare cu 20%.
Criticile lui Hubley au tintit direct spre ANRC, care, in opinia sa, nu are o strategie privind investitiile in infrastructura, in ciuda faptului ca mai putin de 20% din populatie are un post de telefonie fixa. In plus, o alta problema a RomTelecom este legata de pierderea numarului de abonati, pe fondul intrarii pe piata a noului operator RCS&RDS. -Ne asteptam sa pierdem in continuare posturi telefonice, in conditiile in care, in 2005, numarul liniilor a scazut cu 9%. Acesta este, de altfel, si obiectivul declarat al companiei RCS&RDS-, a declarat Hubley, adaugand ca mutarea clientilor de la un operator la altul nu contribuie la imbunatatirea competitivitatii din piata si nici la dezvoltarea infrastructurii.
In plus, Hubley a mentionat ca operatorul RCS&RDS beneficiaza, indirect, de o subventie din partea statului, de circa 22 de milioane de euro, suma reprezentand datoriile acestei companii la bugetul statului.
Directorul general al companiei s-a referit si la situatia operatorilor CATV, care alaturi de programele TV furnizeaza si servicii de telecomunicatii. -Este vorba de o subventie incrucisata. Peste tot in lume aceasta situatie este considerata impotriva unui climat concurential pozitiv. Nu pot sa inteleg de ce ANRC nu vrea sa investigheze aceasta situatie-, a declarat Hubley. Conducerea RomTelecom este nemultumita si de atribuirea unei licente de utilizare a telefoniei 3G in judetele Alba, Cluj si Buzau, frecvente pentru care operatorul de telefonie fixa a avut incheiat un acord temporar. -RomTelecom a dezvoltat in aceste zone un proiect de telefonie bazat pe o tehnologie fara fir. Aceeasi frecventa insa este destinata in prezent telefoniei 3G, una dintre licente revenind Mobifon, ceea ce inseamna ca noi vom iesi din aceasta afacere-, a declarat Hubley, precizand ca pierderea va fi de 38 de milioane de euro. In ceea ce priveste listarea companiei la bursa, Hubley s-a declarat nemultumit de taraganarea procesului de desemnare a consultantului. -In prezent, RomTelecom reprezinta o valoare, ar fi pacat ca ea sa se risipeasca. Au trecut 8 luni si nu avem inca nici un semn cu privire la consultant-, a precizat domnia sa.