Cosmarul facturilor de telefon de valori -ametitoare-, ca urmare a apelarii numerelor speciale, celebrele linii fierbinti 89…, va inceta de anul viitor, datorita deciziei conducerii Romtelecom de a nu mai incasa banii pentru prestarea acestor servicii. Plata Serviciilor telefonice cu Valoare Adaugata (SVA) se va realiza pe baza de cartele preplatite, Romtelecom incasand numai contravaloarea impulsurilor telefonice. Conducerea Romtelecom a precizat ca aceasta masura se impune ca urmare a imaginii negative create in randul cetatenilor care acuzau operatorul de telecomunicatii de incarcarea facturilor telefonice cu plata acestor servicii. -Romtelecom este interfata dintre furnizor si cetatean, fiind cel care incaseaza sumele facturate. In aceasta pozitie, Romtelecom este cel care primeste toate plangerile, fara ca pagubitul sa aiba posibilitatea de a intra in contact direct cu cel care i-a adus prejudiciul. Operatorul de telecomunicatii are obligatia de a asigura accesul liber al abonatului catre furnizor si de a pastra tacerea asupra identitatii furnizorului-, au declarat surse din cadrul societatii.
Mai putini -consumatori-
Introducerea cartelei sistem de plata pentru Serviciile telefonice cu Valoare Adaugata va conduce la diminuarea drastica a traficului inregistrat de Romtelecom, cu efecte asupra veniturilor operatorului de telecomunicatii (comisionul operatorului de telecomunicatii reprezenta maximum 20% din incasarile furnizorului). Este evident ca, in conditiile in care accesul la aceste numere speciale se va realiza numai pe baza de cartele telefonice, foarte putini cetateni vor fi dispusi sa dea bani pentru a achizitiona aceste cartele. In acelasi timp, posibilitatea utilizarii cartelelor numai la telefoanele publice va conduce, in mod cert, la diminuarea drastica a apelurilor la numerele speciale.
Masura anuntata de Romtelecom va conduce, de asemenea, la restrangerea numarului de furnizori de SVA, cu atat mai mult, cu cat contractele incheiate de acestia cu directiile teritoriale de telecomunicatii expira la 31 decembrie 2001. Toti furnizorii de SVA vor trebui sa renegocieze contractele incheiate cu operatorul de telecomunicatii, in caz contrar nemaiputand sa-si continue activitatea. Or, tinand cont de noile conditii de piata, este putin probabil ca detinatorii de licenta sa fie tentati sa-si prelungeasca contractele, avand in vedere ca liniile -fierbinti- nu mai reprezinta o afacere. -Initiativa Romtelecom de a nu mai incasa direct sumele ce revin furnizorilor de astfel de servicii va inlatura unul dintre diferendele dintre abonati si societatea de telefonie fixa. Prin cartelele preplatite, utilizatorii lor vor constientiza valoarea convorbirilor pe care le efectueaza-, ne-a declarat dl Stelica Nicula, director in cadrul Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor (ANPC).
Reclamatii peste reclamatii
Conform statisticii ANPC, in primele noua luni ale acestui an, au fost inregistrate 673 de reclamatii privind Romtelecom, cea mai mare parte a acestora referindu-se la incarcarea facturilor telefonice cu sume rezultate din convorbiri pe care consumatorii nu le recunosc ca fiind efectuate de la postul lor telefonic. Dintre acestea, 168 (25%) au fost considerate ca fiind temeinice. La nivelul Municipiului Bucuresti au fost inregistrate, in acelasi interval de timp, 295 de reclamatii, circa 42 reclamatii lunare. 87 de reclamatii s-au dovedit a fi intemeiate si s-a dispus returnarea sau reducerea din facturile reclamantilor a sumei in valoare totala de 297,415 milioane de lei. -In cazul abonatilor din Bucuresti, 98% din facturi se refera la incarcarea acestora cu impulsuri pentru Serviciile cu Valoare Adaugata-, a explicat dl Nicula. Trebuie precizat insa ca numarul plangerilor depuse de abonati la Romtelecom este mult mai mare, lunar inregistrandu-se numai pentru Bucuresti mii de plangeri.
Flagelul facturilor telefonice supraincarcate cu impulsuri pentru SVA-uri nu a impresionat de-a lungul timpului autoritatiile cu competente in elaborarea unui cadru legal, care sa asigure controlul acestor furnizori, nici din punct de vedere al informatiilor pe care acestia le ofera si nici din punct de vedere al calitatii obiectelor pe care le comercializeaza (daca acestea sunt conforme cu anuntul publicitar). Si, culmea, dupa atat timp, tocmai Romtelecom vine in sprijinul abonatilor. Destul de tardiv, trebuie sa recunoastem, cand mai este numai un an pana la liberalizarea completa a pietei, iar concurenta deja se anunta acerba. Probabil ca, in acest ultim an, Romtelecom spera sa castige capitalul de imagine pe care l-a pierdut in cei trei ani de la privatizare.