Daca pana mai ieri centrala atomoelectrica de la Cernavoda producea peste 10% din totalul productiei energetice din Romania, o data cu inchiderea acesteia, din cauza secetei, a venit randul termocentralelor sa dea tot ce pot pentru a asigura functionarea fara probleme a sistemului energetic. Este si cazul termocentralei de la Rovinari, care in ultima perioada a produs in medie peste 900 MW cu aproximativ 200 MW mai mult decat Reactorul 1 de la Cernavoda. De remarcat ca, in primele opt luni ale acestui an, centrala de la Rovinari a avut o productie de aproximativ 4.000.000 MWh cu o putere medie de circa 686 MW la cel mai mic pret de cost, de circa 27 dolari, dintre centralele pe carbune. Potrivit conducerii termocentralei Rovinari, -atingerea acestei valori a pretului de cost s-a realizat printr-o functionare tehnico-economica cu respectarea prescriptiilor si normelor in vigoare, fapt ce a dus la scaderea consumului specific de combustibil si a consumului tehnologic propriu-. In plus, termocentrala de la Rovinari a trecut si prin mai multe reparatii capitale in urma carora s-au modernizat unitatile 4, 5 si 6, fapt ce a facut ca randamentul termocentralei sa fie mai bun. Incepand cu luna mai a acestui an, pentru a contrabalansa efectele secetei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a dispus cresterea cantitatii de energie electrica produsa la Rovinari pana la capacitatea maxima de productie, cu trei unitati de productie din tot atatea disponibile.
Un mare avantaj de care se bucura termocentrala de la Rovinari este amplasamentul acesteia. Situata in lunca Jiului, centrala este practic situata la -gura minei-, in centrul bazinului minier din zona, alimentarea cu carbune realizandu-se pe benzi transportoare din cauciuc. Cu alte cuvinte, transportul carbunelui nu costa nimic aici.
Initial, puterea instalata a centralei a fost de 1.720 MW, dar, in urma casarii blocurilor de 200 MW in anul 1997, a ramas cu o putere instalata de 1.320 MW.