Home Economic-Financiar Rovinieta revine in forta cu un nou -bir- pe drum

Rovinieta revine in forta cu un nou -bir- pe drum

DISTRIBUIŢI

Taxa pe drum sau -Taxa Basescu-, cum i se spunea in urma cu cativa ani, revine, dupa patru ani, cu refrenul -aici sunt banii dumneavoastra-. Dupa cum se stie, autoritatile au aprobat recent o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza o alta ordonanta de urgenta privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.

La ora actuala, se plateste un tarif de utilizare a drumurilor pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare sau egala cu 13,5 tone. Acesta taxa variaza in functie de perioada de parcurs si stationare, incadrarea in clasa de emisii poluante (euro) si numarul de axe, dupa caz. Cu alte cuvinte, taxa pentru categoria de vehicule de mai sus se calculeaza, in primul rand, dupa tonajul autovehiculului, dupa numarul de kilometri parcursi si de -ocupare- a drumurilor nationale, iar apoi se ia in considerare standardul de emisii poluante (euro) cu care respectivul vehicul este echipat.

Toate bune si frumoase am spune, avand in vedere ca respectivii transportatori fac bani frumosi din transportatul marfurilor sau al pasagerilor, iar taxele pe drum sunt ceva firesc. De altfel, in toate tarile UE exista asemenea taxe pentru transportatorii profesionisti.

Vom fi toti buni de plata

Potrivit noului act normativ, care va intra in vigoare in prima zi a anului viitor, toti conducatorii de autoturisme vor fi obligati sa plateasca taxe de drum sub forma achizitionarii unei roviniete. Tariful este de 24, 21, 17 euro pentru 12 luni, in functie de incadrarea in clasa de emisii poluante, respectiv non euro, Euro 1, Euro 2 si peste. Mai precis, posesorii de autoturisme vor fi nevoiti sa scoata din buzunar echivalentul a 17 euro, daca autoturismele sunt echipate cu propulsoare care respecta normele de poluare Euro 2 si peste, iar perioada de utilizare a infrastructurii rutiere se intinde pana la un an. Tot noul act normativ stabileste o taxa anuala de 21 de euro pentru autoturismele incadrate in clasa Euro 1 si de 24 de euro pentru clasa non-euro. Cu alte cuvinte, cei care au bani si isi cumpara masini scumpe cu motoare nepoluante platesc cel mai putin. Cei care au in posesie Dacii de -prima generatie- vor scoate din buzunar cei mai multi bani, 24 de euro. De semnalat faptul ca noua taxa de drum nu tine cont de greutatea autoturismului sau de kilometri parcursi.

Teoretic, benzina se va ieftini!

Luand in considerare doar gradul de emisii poluante, noua taxa pare a fi mai degraba o taxa ecologica si nicidecum una de drum. Totodata, este interesant de vazut daca, incepand cu 1 ianuarie 2005, benzina se va… ieftini. In acest moment, exista o taxa de drum care este inclusa in pretul benzinei si pe care autoritatile ar trebui sa o scoata din calculul pretului la combustibil. Daca nu, vom plati doua taxe. In plus, tot incepand de la anul, benzina neecologica, cea cu continut de sulf si de plumb, va incepe sa dispara pana cel tarziu in 2007. Acest lucru insemna ca practic in Romania nu vor mai exista masini -non-euro-. Chiar si batranele Dacii, prin combustibilul pe care-l vor folosi, vor respecta normele euro, chiar neavand motor echipat cu catalizator, deci, cel putin teoretic, taxa de 24 de euro va deveni caduca.

Mergi, nu mergi – platesti

Cert este ca, mergi, nu mergi cu masina, taxa va trebui platita, precum impozitul. Posesorii de autoturisme care -uita- sa plateasca taxa de drum vor plati o amenda de trei milioane de lei per autoturism. Amenzile in cazul lipsei rovinietei care se aplica pentru transportatorii de marfa variaza intre 15 si 70 milioane de lei in functie de tonajul autovehiculului. In plus, de la 1 ianuarie 2005, taxa va fi achitata si pentru utilizarea remorcii. Sumele incasate se fac venit la bugetul de stat in proportie de 75%, diferenta de 25% revenind Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale sau Ministerului Administratiei si Internelor, dupa caz. Obligativitatea achitarii taxei va fi extinsa si pentru proprietarii celorlalte vehicule de pasageri – microbuze si autobuze, sumele datorate, mai mari, fiind calculate in functie de aceleasi criterii ca si pentru autoturisme. De remarcat ca, in prezent, posesorii de vehicule destinate transportului de persoane nu platesc taxe pentru circulatia pe drumurile nationale. Tot potrivit noului act normativ, pentru autoturismele neinmatriculate in Romania, care tranziteaza sau stationeaza cel mult sapte zile in tara va fi achitata o taxa cuprinsa intre doi si patru euro, in functie de gradul de poluare al vehiculului – Euro, Euro 1, Euro 2 si peste. Pentru un interval cuprins intre 7 si 30 de zile, cuantumul taxei va oscila intre patru si sase euro, in timp ce o perioada de sase luni va fi taxata cu o suma cuprinsa intre 9 si 15 euro.

Taxa de utilizare a infrastructurii se va aplica nediferentiat atat pentru cetatenii romani, cat si pentru cetatenii straini care tranziteaza teritoriul Romaniei. Aceste tarife sunt valabile pana la 31 decembrie 2007, pentru ca incepand cu 2008 vor cunoaste o noua majorare.


Termenul de autovehicul, redefinit

Prin noua ordonanta se inlocuieste termenul de -autovehicul-, care in acceptiunea O.G. nr. 15/2002, in cazul unor ansambluri de vehicule, excludea tarifarea remorcilor si semiremorcilor. Acestea, datorita masei totale maxime autorizate foarte mari au un efect distructiv asupra infrastructurii rutiere. Termenul de -vehicul- din noua ordonanta presupune -orice autovehicul rutier inmatriculat, avand cel putin doua axe sau un ansamblu format dintr-un autovehicul si semiremorca ori remorca tractata de acesta.-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.