Home Economic-Financiar Rovinieta va -usura- transportatorii de sapte milioane de euro

Rovinieta va -usura- transportatorii de sapte milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Fondurile obtinute din aplicarea taxei de utilizare a infrastructurii rutiere vor fi destinate constructiei de autostrazi si modernizarii drumurilor nationale, iar pana la sfarsitul acestui an suma colectata va fi de circa sapte milioane de euro, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Sorin Bota, secretar de stat in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.

Potrivit unei ordonante adoptate de Guvern saptamana trecuta, detinatorii de autovehicule de transport marfa cu masa mai mare sau egala cu 12 tone vor plati o taxa de utilizare a infrastructurii rutiere – rovinieta – incepand cu data de 1 iulie 2002. In cazul posesorilor de autoturisme, aceasta taxa va fi perceputa incepand cu 1 ianuarie 2005.

Rovinietele vor fi introduse etapizat, atat in cazul autovehiculelor avand masa maxima admisa sub 12 tone si al celor de transport pasageri, cat si in cazul vehiculelor de transport marfa cu masa mai mare sau egala cu 12 tone. Ordonanta prevede trei etape de introducere a rovinietei: 1 iulie 2002 – 31 decembrie 2004, 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2007 si perioada de dupa 1 ianuarie 2008.

Autoturismele, microbuzele, autobuzele si autocarele, precum si vehiculele de transport marfa cu masa de pana la 3,5 tone vor beneficia de o perioada de gratie pana la introducerea si in cazul lor a rovinietei, acest moment urmand sa fie 1 ianuarie 2005. De asemenea, autovehiculele de transport marfa cu masa cuprinsa intre 3,5 tone si 7 tone vor fi obligate la plata acestei taxe incepand cu 1 ianuarie 2004, in timp ce pentru autovehiculele cu masa intre 7 tone si 12 tone masura se va aplica de la 1 ianuarie 2003.

Posesorii de autovehicule inmatriculate in Romania vor utiliza doar rovinieta anuala, procurata prin oficiile Postei Romane si de la agentiile Administratiei Nationale a Drumurilor. Utilizatorii infrastructurii de transport rutier cu autovehicule inmatriculate in alte state vor utiliza roviniete in functie de durata de parcurs si de sedere pe reteaua rutiera din Romania, care se pot procura de la agentiile Administratiei Nationale a Drumurilor aflate in punctele de control trecere a frontierei de stat si in teritoriu, precum si prin oficiile Postei Romane.

Sumele pe care posesorii de vehicule le vor plati se vor majora de la o etapa la alta. Rovinietele sunt structurate dupa durata de parcurs si stationare pe reteaua rutiera din Romania. Reglementarea adoptata de Executiv stabileste ca vor fi emise roviniete pentru o zi, sapte zile, o luna, sase luni si un an.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.