Compania Cemtrade, o subsidiara a concernului rus Ruschii Aluminii, va fi nevoita sa inchida fabrica de alumina Alor Oradea daca nu va primi facilitati la plata energiei elctrice si termice, a declarat, ieri, managerul general al Cemtrade, Vladimir Logatchev.
-Din cauza preturilor la energie, prelucrarea bauxitei in fabrica din Oradea a ajuns sa coste 230-240 de dolari pe tona, in timp ce pe piata mondiala alumina se poate cumpara, in prezent, cu 170-180 de dolari pe tona-, a spus Logatchev. Potrivit conducerii Cemtrade, majorarea cu 50% a tarifului la energia termica si cu 15% a tarifului la energia electrica a avut ca efect cresterea costurilor productiei finite cu peste 15 dolari pentru o tona.
Producatorul de abur tehnologic si de electricitate al fabricii din Oradea este o centrala aflata in proprietatea societatii Termoelectrica. Daca aburul tehnologic este vandut direct de catre Termoelectrica, furnizorul de energie electrica este societatea de distributie Electrica. Aceasta adauga la pretul de achizitie al energiei din centrala, de circa 1,1 milioane de lei pentru un MWh, circa 30%, reprezentand tarife pentru distributie si furnizare.
Managerul general al companiei Cemtrade spune ca trebuie gasita o solutie convenabila atat pentru Alor, cat si pentru Termoelectrica. -Altfel, vom fi nevoiti sa inchidem fabrica, desi pana acum am investit aici peste cinci milioane de dolari. Nu putem pierde la nesfarsit-, a precizat Logatchev.
El a mai spus ca problema unor facilitati la plata pretului energiei electrice si termice pentru Alor va fi abordata in timpul vizitei unei delegatii de oameni de afaceri din Rusia, in perioada 25 august – 5 septembrie, la Bucuresti, cand vicepresedintele Concernului Ruschii Aluminii, Alexandr Livsit, fost ministru de finante, are programata o intalnire cu premierul Adrian Nastase.
Potrivit conducerii fabricii, Cemtrade nu inregistreaza debite restante fata de furnizorul de energie, societatea de distributie Electrica. In acest caz, compania ar fi putut cere Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa fie acreditata drept consumator eligibil, ceea ce ar fi putut duce la scaderea preturilor la utilitati, prin negocierea cu mai multi furnizori.
Potrivit ANRE, Cemtrade nu a depus inca o cerere de acreditare, dar a remis Autoritatii o scrisoare prin care cere o solutie pentru majorarea tarifelor la energia electrica si termica. Reprezentantii Autoritatii spun ca, potrivit Legii energiei, pretul pentru electricitate nu poate fi calculat in functie de profilul de productie al consumatorului industrial.
Productia Alor pe primele sase luni ale acestui an s-a ridicat la 90.000 tone de alumina calcinata si l.500 tone de alumina tabulara, sortiment care mai este produs in Europa doar de Concernul Alcoa. Capacitatea de productie a Alor este de 240.000 tone de alumina anual. Cemtrade a cumparat Alor in aprilie 2000, pentru suma de 200 miliarde de lei. Fabrica are, in prezent, 1.000 de angajati.
Ruschii Aluminii, care are ca actionari companiile Sibirski Aluminii si Sibneft, ocupa locul al doilea in topul producatorilor de aluminiu la nivel mondial. Profitul concernului s-a ridicat, anul trecut, la peste patru miliarde de dolari. Concernul detine, la ora actuala, fabrici de alumina in Achinsk (Rusia), Nikolayev (Ucraina) si Oradea, cu o productie de 2,27 milioane tone pe an.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane