Intrucat tarile care urmaresc limitarea dependentei fata de gazele rusesti nu au depasit faza proiectului pe hartie in privinta conductei Nabucco, reprezentantii Gazprom si-au anuntat intentia de a extinde gazoductul Blue Stream exact pe ruta unde ar trebui sa opereze aceasta conducta, traversand inclusiv Romania.
Dupa ce a facut sa tremure intreaga Europa prin strategia monopolista pe care a adoptat-o in ultimul deceniu, compania ruseasca Gazprom isi continua agresiva expansiune exact in zonele in care europenii dezvoltasera proiecte indraznete fara concursul rusilor, dar uitand sa le puna in practica. Astfel, potrivit site-ului oficial al presedintiei ruse, seful Gazprom, Alexei Miller, i-a dezvaluit lui Vladimir Putin intentia de a construi o ramura a conductei Blue Stream, care ar urma sa transporte gaze spre Europa occidentala prin Turcia, Grecia si Italia, cu posibilitatea livrarii chiar si in Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, adica exact pe unde ar urma sa treaca gazoductul Nabucco.
Mai mult, simtind ca proiectele europenilor sunt tergiversate ba de conflictele din Orientul Mijlociu, ba de neintelegerile dintre statele participante, rusii se amesteca si in proiectul Nabucco, incercand sa convinga Austria, purtatoarea de cuvant a tarilor implicate, ca gazul caspic nu este suficient pentru a acoperi volumul maxim de 30 miliarde de metri cubi. -Nu se poate construi Nabucco fara Gazprom-, spunea, la Bucuresti, vicepresedintele colosului rus, Alexander Medvedev. Conducta Nabucco, care ar trebui sa devina operationala in 2011, ar urma sa transporte gaz din zona caspica prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, insa, pana acum, nu au constituit nici macar compania de proiect.
-Gazele caspice vor fi furnizate la un pret accesibil, vor elimina monopolul rusesc si nu vor mai exista dezechilibre in distributia de gaze pe teritoriul Romaniei-, a declarat ministrul Codrut Seres, la inceputul acestei veri. Inconsecventa nu l-a ocolit nici pe el, intrucat, la finele lunii iunie, Romania a semnat cu Gazprom un contract prin care compania rusa va continua sa livreze in tara noastra, timp de 25 de ani, un volum de pana la 50 miliarde de metri cubi de gaze.
Suprematia va continua
Problema care ii macina pe rusi este insa piata din centrul continentului si chiar din Occident, intrucat marile proiecte ale europenilor le pot zdruncina suprematia. Mai ales in conditiile in care, potrivit declaratiilor unor analisti rusi pentru site-ul Gazeta.ru, citati de anchete.ro, Gazprom ar putea fi falimentata tocmai de pierderile pe care le-ar putea inregistra in raza conductei Blue Stream, daca turcii se orienteaza din ce in ce mai mult spre resursele din zona caspica.
Operationala din noiembrie 2005, conducta Blue Stream strabate Marea Neagra si poate transporta pana la 16 miliarde metri cubi de gaz pe an din Rusia in Turcia, reprezentand cel mai mare proiect de export de gaze al colosului slav. Amenintarea s-a ivit odata cu solicitarea turcilor de stopare a livrarilor, pe fondul preturilor mari practicate de rusi, mai ales avand in vedere ca mentenanta conductei ii costa pe slavi mai bine de opt milioane de dolari pe an.
In acest context, continuitatea suprematiei va fi asigurata de conducta Blue Stream II. Daca Gazprom participa in continuare la proiectul Nabucco, BS II va fi o anexa, paralela cu cea principala, care va intari pozitia rusilor in program. In cealalta situatie, in care statele europene ar renunta la Gazprom, colosul rus, prin BS II, are asigurata o parte insemnata a pietei, muscand exact din cota de piata a proiectului Nabucco, anihilandu-i, in acest fel, principalul scop de a limita prezenta gazelor rusesti in Europa.