In conditiile in care marile companii rusesti, care deja au investitii pe piata romaneasca (Ruskii Aluminii – Alor Oradea si LukOil – Petrotel Ploiesti), au dat semnale ca intentioneaza sa se retraga, concernul rus Gazprom considera ca miza societatii Carom Onesti trebuie jucata. Scoasa la privatizare in decembrie 2001, societatea din Onesti a trezit interesul holdingului Itera, a doua companie ca dimensiune pe piata rusa in domeniul gazelor naturale, in spatele careia se afla puternicul concern Gazprom. Interesant este faptul ca, dupa toate aparentele, concernul Gazprom chiar este decis sa lupte pentru castigarea societatii din Onesti, avand in vedere ca a actionat, printr-o modalitate bizara, pe doua planuri. Astfel, Itera Grup a depus la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) scrisoarea de intentie pentru privatizarea Carom Onesti, in timp ce firma poloneza -Macrochem- Lublin, o filiala a grupului Itera, a cumparat caietul de prezentare, in valoare de 198 milioane de lei, si a depus garantia de participare la licitatie, in valoare de 21,9 miliarde de lei.
Conducerea societatii Carom a fost instiintata de APAPS ca polonezii pot avea acces la Camera de date, organizata la sediul firmei din Onesti, dupa semnarea angajamentului de confidentialitate. Surse autorizate au declarat ca grupul Itera actioneaza pe doua planuri, pentru a fi siguri ca vor fi indeplinite toate conditiile speciale impuse de APAPS in procesul de privatizare a Carom. Nu trebuie uitat ca aceste conditii prevad existenta unei experiente de cel putin cinci ani in cel putin una din activitatile cuprinse in obiectul principal de activitate al Carom, o cifra de afaceri de peste 30 milioane de dolari la nivelul grupului si capacitatea de a fabrica si de a vinde curent produse similare, superioare calitativ si tehnologic din gama celor incluse in obiectul de activitate al societatii din Onesti. Interesul de care se bucura Carom in fata companiilor rusesti este explicat si prin faptul ca aceasta unitate a fost construita in cea mai mare parte cu echipamente si tehnologie din Rusia. Anul trecut, reprezentantii holdingului Itera au declarat ca intentioneaza sa investeasca 50 milioane de dolari pentru modernizarea si cresterea capacitatii de productie a sectiei de cauciuc sintetic.
Un posibil al treilea concurent: Imperial Oil
In cursa pentru privatizarea unicului producator de cauciuc sintetic din Romania este asteptat si grupul Imperial Oil, condus de dl Corneliu Iacobov, avand in vedere ca domnia-sa si-a exprimat public intentia de a prelua societatea Carom imediat dupa ce a devenit proprietarul rafinariei de pe platforma din Onesti. Desi Imperial Oil nu a achizitionat inca dosarul de prezentare in vederea privatizarii, este timp suficient, avand in vedere ca termenul-limita de depunere a ofertelor este 1 martie. Pe langa faptul ca este producator unic de cauciuc sintetic, Carom este si producator unic de MTBE (metil tertiar butil eter) fiind un aditiv ce ridica cifra octanica a benzinei. Evident, in aceste conditii, este un avantaj considerabil sa fii proprietarul atat al unor rafinarii, cat si al unei societati precum Carom.
Datoriile depasesc de trei ori capitalul social
Privatizarea Carom Onesti reprezinta singura sansa de supravietuire a societatii, in conditiile in care aceasta se confrunta cu o situatie financiara critica. La ora actuala, valoarea datoriilor societatii depaseste 700 miliarde de lei, iar creantele acesteia totalizeaza circa 200 miliarde de lei. Practic, valoarea datoriilor depaseste de trei ori capitalul social al Carom, care este de 214 miliarde de lei. Societatea are in prezent aproximativ 2.100 de salariati, dupa ce anul trecut a disponibilizat 400 de angajati in cadrul Programului RICOP. Desprinsa din fostul combinat petrochimic Borzesti, Carom produce si comercializeaza cauciucuri, latexuri sintetice, fenol, acetona, benzine, gaze lichefiate si alte produse chimice si petrochimice. Productia de cauciuc sintetic a Carom acopera jumatate din cererea de pe piata interna.
Carom a fost inclusa in Programul PSAL 1 de privatizare a 50 de societati comerciale mari, grupate pe pachete, avand drept consultant consortiul condus de SG Conseil Pays Emergents Paris si BRD – Groupe Societe Generale. APAPS detine 51% din actiunile societatii, 42,79% apartin SIF Moldova, 3,27% altor persoane juridice, iar 2,9% unor persoane fizice.