Seria investitiilor franceze in Romania, cadorisite de guvern cu facilitati fiscale, dar discutabile din punct de vedere al beneficiilor ce se intorc apoi catre piata interna, este completata de inca un caz controversat: IAR Ghimbav, companie adusa aproape de prabusire cu ajutorul -pilotilor- francezi. Staff-ul francez al societatii mixte Eurocopter Romania, condus de directorul executiv Jean Louis Mascle, a anuntat la Brasov ca, la inceputul lunii aprilie, va fi inaugurata o sectie care reprezinta o investitie de un milion de euro. Eurocopter Romania porneste la drum cu comenzi in valoare de 30 milioane de euro, contracte care se vor intinde pe mai multi ani, majoritatea preluate de-a gata de la firma romaneasca. O data cu aceasta lansare, IAR isi va pierde insa o parte din contracte si dreptul de a fabrica elicoptere. Companiei brasovene nu-i va mai ramane decat dreptul de a produce piese de schimb.
Eurocopter va -inghiti- IAR
Jean Louis Mascle confirma ca au existat neintelegeri intre Eurocopter si IAR pentru ca activitatea celor doua societati sa nu se suprapuna. Treptat, dar sigur, Eurocopter va absorbi insa capacitatile de productie ale IAR. Un prim pas in acest sens e faptul ca de acum inainte comenzile pentru elicoptere vor veni prin Eurocopter, si nu direct catre IAR. Urmeaza sa se faca un partaj de activitate intre IAR si Eurocopter, chiar si in privinta contractului incheiat intre MApN si IAR pentru modernizarea a 17 elicoptere Puma cu sistem SOCAT. Contract cu valoare totala de 60 milioane de dolari.
O data cu intrarea Eurocopter pe piata, societatea romaneasca IAR nu va mai avea dreptul sa fie producator de elicoptere, in conditiile in care concernul franco-german nu-i va mai prelungi licentele productiei pentru aparatele Puma si Alouette. -IAR nu are cunostinte tehnice necesare pentru a face lucrari complete de asamblare si productie pe modelul noului sistem mondial de avionica. De aceea, sarcinile intre Eurocopter si IAR vor fi impartite. Intentionam ca societatea mixta sa faca asamblarea finala, iar IAR sa se ocupe de productia si revizia subansamblelor, pieselor de schimb si a cablajelor-, spune directorul Eurocopter.
In schimb, Eurocopter, conform acordului de asociere, are dreptul sa se foloseasca de angajatii si utilajele IAR timp de 10 ani. -Acum avem 34 de angajati, dar in paralel lucram si cu personal de la IAR. Anul acesta vrem sa preluam in jur de 80 de angajati de la IAR-, spune directorul Eurocopter.
Service pentru elicoptere din Occident
Eurocopter vrea sa asigure in prima etapa lucrari de service pentru elicoptere din toate tarile occidentale. Compania mai vrea sa dezvolte fabricarea de piese de schimb prin IAR. -Societatea IAR va fi un furnizor privilegiat al Eurocopter pentru aceste produse. Suntem in negocieri pentru incheierea unui contract de acest fel. Va fi extinsa si fabricarea elicopterelor tip BO-105 (cercetare, salvare, politie, transport VIP) pentru fortele armate germane si franceze-, precizeaza Mascle.
O comanda importanta obtinuta de Eurocopter cu ajutorul IAR este pentru modernizarea a 25 de elicoptere Puma pentru Emiratul Abu-Dhabi, precum si reconditionarea a trei aparate Puma, apartinand Ministerului Apararii din Marea Britanie, care trebuie livrate la finele acestui an.
Bianca Poanca