Ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, recunoaste ca in cazul unora dintre societatile din subordine fondul de salarii aprobat pentru 2002 a fost depasit, dar sustine ca prin aplicarea unor masuri, in a doua jumatate a anului, aceasta problema va fi corectata. -Au existat si mai exista inca depasiri ale fondurilor de salarii la unitatile din subordinea ministerului. Prin masurile dispuse in trimestrul III si IV, toate societatile se vor incadra in fondul integral de salarii pe anul 2002. De asemenea, directorii generali au primit ca sarcina incadrarea in BVC pe anul 2003-, a afirmat ministrul industriei. Domnia sa a aprecizat ca au fost acordate sporuri suplimentare salariatilor, cum ar fi cele de Ziua Petrolistului si Ziua Minerului.
Incadrarea societatilor de stat in bugetele de venituri si cheltuieli (BVC) reprezinta una din conditiile exprese ale Fondului Monetar International, care a atras atentia ca, in special in cazul SNP Petrom, precum si la Electrica si Termoelectrica, salariile au depasit plafonul anual convenit. De altfel, asa cum a precizat Dan Ioan Popescu, nu sunt puse in discutie drepturile salariale prevezute in contractele colective de munca, fiind vorba de cu totul alte cresteri. Ministrul industriei nu a precizat insa care sunt acele masuri care vor determina eliminarea diferentelor dintre ceea ce s-a acordat si ceea ce trebuia de fapt sa le revina salariatilor conform BVC pe 2002. Surse din cadrul societatii de distributie a energiei Electrica ne-au precizat ca masura ce va fi luata pentru reducerea acestor diferente este neacordarea primelor pentru Craciun. -In nici un caz nu se va pune problema returnarii drepturilor salariale incasate pana in prezent, asa cum s-a intamplat la colegii nostri de la Hidroelectrica-, au precizat sursele citate. De fapt, asa cum ne-au precizat surse autorizate, ceea ce nu se va acorda salariatilor Electrica (primele de Craciun) nu reprezinta compensarea unei cresteri nejustificate a veniturilor acestora (in acest an nu a fost operata nici o crestere salariala), ci este vorba de o corelare a fondului de salarii in functie de numarul personalului externalizat. Trebuie spus ca Electrica se incadra in BVC aprobat pentru 2002, numai ca FMI a solicitat o revizuire a fondului de salarii, tinand cont ca in acest an la Electrica au fost si externalizari, si disponibilizari, si transfer de personal (circa 550 de persoane transferate la Hidroelectrica).
In urma analizelor facute de reprezentantii MIR si cei ai FMI a rezultat ca trebuie o diminuare cu circa 45 miliarde de lei a fondului de salarii pe 2002, care la Electrica ajunge la circa 3.000 miliarde de lei. In cazul SNP Petrom, adevaratul -cui al lui Pepelea-, avand in vedere ca in aceasta zona s-a inregistrat cea mai mare depasire a fondului de salarii, in conditiile in care nu au fost luate in calcul externalizarile celor 13.500 de angajati de la Petroserv, situatia este mult mai dificila. Cert este ca la Petrom s-a inregistrat cea mai mare depasire a fondului de salarii, cel putin dublu fata de cat este la Electrica, avand in vedere ca si fondul de salarii e mult mai insemnat – circa 8.000 miliarde de lei. O masura similara cu cea de la Electrica se prevede si la Petrom, unde, de asemenea, angajatii nu vor primi acele prime cu care au fost obisnuiti in perioada Sarbatorilor de Iarna. Daca cele doua societati vor reusi sa faca anumite economii in aceasta perioada, adica sa nu mai acorde anumite bonusuri si prime speciale, pot ca sumele economisite sa le dea angajatilor de Craciun, au precizat surse din MIR. O alta masura dispusa este inghetarea angajarilor in aceste ultime doua luni ale anului.
In cazul Termoelectrica, previziunile sunt mai optimiste, avand in vedere ca depasirea fondului de salarii a avut loc ca urmare a intarzierii cu o luna a transferului centralelor in subordinea Consiliilor Locale. -Salariile angajatilor acestor centrale au fost platite cu o luna in plus de catre Termoelectrica. Mai precis, Termoelectrica a avut prevazut in BVC fonduri pentru salariatii centralelor care au fost externalizate pana la sfarsitul lunii aprilie, dar a platit si pe luna mai-, ne-au declarat surse din sector. Aceleasi surse ne-au precizat ca suma in cauza nu va fi imputata societatii si ca la momentul la care s-a luat deciza suportarii de catre Termoelectrica a acestor plati s-a precizat ca la rectificare se va face corectia. Amintim ca la acel moment ministrul industriei a declarat ca salariile acestor angajati vor fi platite din incasraile respectivelor centrale, desi acestea nu aveau personalitate juridica.