Salariatii de la uzina brasoveana Tractorul au intrerupt ieri lucrul, nemultumiti ca nu si-au primit avansul pe luna martie, care ar fi trebuit acordat in urma cu aproximativ o saptamana. In fapt, muncitorii, ajutati de reprezentantii Prefecturii Brasov si de conducerea societatii, incearca sa forteze mana guvernului privind o eventuala returnare de TVA aferenta perioadei decembrie 2005 – februarie 2006, in valoare de 51 miliarde de lei vechi, bani care, in opinia acestora, ar putea fi folositi pentru achitarea lefurilor restante.
Intr-o prima faza, Comisia fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice a respins solicitarea conducerii societatii privind returnarea celor 51 miliarde de lei, suma aferenta exporturilor realizate, pe motiv ca Legea 137/2002 interzice societatilor cu datorii la stat sa ceara rambursari de TVA. Tractorul a acumulat in ultimii ani datorii totale de 6.500 miliarde ROL, care pun in pericol desfasurarea activitatii in bune conditii.
Sedinta de azi a executivului, ultima speranta
In aceste conditii, returnarea celor 51 miliarde ROL este posibila numai prin modificarea legii, in speta printr-o ordonanta de urgenta a guvernului, care sa modifice Codul de procedura fiscala. Pentru sustinerea acestei solicitari, la nivelul Prefecturii Brasov s-a format o comisie care a elaborat si a trimis catre AVAS o propunere de proiect de ordonanta de urgenta, prin care returnarea TVA sa poata fi inclusa in Legea 137/2002. Totusi, fiind vorba de returnare de taxa pe valoarea adaugata, decizia asupra acestei initiative legislative apartine in exclusivitate Ministerului de Finante, care a respins initial propunearea. Speranta muncitorilor de la Tractorul sta in sedinta de guvern de astazi, in cadrul careia spera sa se ia in discutie proiectul de modificare a Legii 137. In acest sens, o delegatie de pe platforma brasoveana a avut ieri o intrevedere cu reprezentanti ai Ministerului de Finante, pentru a-i convinge pe acestia de necesitatea introducerii pe ordinea de zi a guvernului a proiectului in cauza.
Sindicalistii ameninta cu actiuni de protest
In cazul in care sumele din TVA nu vor fi deblocate, muncitorii vor recurge la actiuni de protest. Potrivit liderului de sindicat de pe platforma, Gheorghe Apostu, sindicalistii au obtinut aprobari pentru doua saptamani de marsuri si pichetari ale prefecturii. -Oamenii sunt cei care vor decide daca vom avea actiuni sau nu. Totusi, sunt multi care considera ca sunt prea obositi sa mai iasa in strada-, a declarat Apostu. Mai mult, din cauza neachitarii utilitatilor, exista riscul ca societatea sa fie deconectata si sa isi suspende activitatea, in conditiile in care furnizorii de energie electrica si gaz au anuntat o iminenta debransare, in cazul in care nu primesc urgent o parte din sumele datorate.
Negocierile pentru privatizare decurg anevoios
In situatia creata, reprezentantii AVAS sustin ca procesul de negociere cu indienii de la Mahindra&Mahindra se desfasoara anevoios, tocmai din cauza evolutiei discutiilor pe aceasta tema. Autoritatea sustine ca societatea are nevoie de implementarea unui plan de restructurare, prin restrangerea activitatilor, dezafectarea unor active si scoaterea acestora la vanzare, plan de restructurare care trebuie realizat cu acordul reprezentantilor firmei indiene Mahindra&Mahindra.
O alta problema, din cauza careia negocierile dintre AVAS si firma indiana Mahindra&Mahindra se prelungesc, se refera la modalitatea in care Tractorul va primi acceptul Consiliului Concurentei pentru acordarea ajutorului de stat. Potrivit declaratiilor liderului sindical, contractul colectiv de munca a fost negociat de catre sindicat cu reprezentantii Mahindra in proportie de 80%. Negocierile cu grupul indian vor trebui sa se incheie pana la sfarsitul lunii mai, data la care, potrivit legislatiei privatizarii, expira termenul de valabilitate a ofertei de privatizare.