Salariile mari din sistemul bugetar vor fi înghețate pentru „un anumit număr de ani“, iar salariile mici vor fi majorate într-un ritm accelerat, pentru a se ajunge la un raport de la 1 la 15 între salariul minim și cel maxim, a anunțat, ieri, după ședința de guvern, premierul Emil Boc.
„Raportul între salariul minim și salariul maxim din sistemul public va fi de 1-15, nu cum este acum, de 1-70, sau chiar 1-100. Legea salarizării unice va permite eliminarea acestor discrepanțe uriașe“, a explicat Boc. Totodată, ponderea sporurilor în câștigul salarial va fi de maximum 30%, a precizat premierul. Guvernul vrea să încheie legea salarizării unice până la finele lunii iunie și să o aplice în 3 ani, Boc precizând că nu este exclusă posibilitatea asumării răspunderii executivului pentru legea salarizării unice. El a arătat că procedura asumării răspunderii va reduce din timpul aferent aplicării legii, dar că decizia în acest sens trebuie luată la nivelul Coaliției.
Executivul nu exclude posibilitatea de a-și asuma răspunderea politică în fața Parlamentului pentru legea privind salarizarea unitară în sistemul bugetar
Guvernul a adoptat ieri principiile care vor sta la baza elaborării noii legi a salarizării unice a bugetarilor, act normativ ce se va implementa într-o perioadă de trei ani și asupra căruia Executivul ar putea să-și asume răspunderea în Parlament, a anunțat premierul Emil Boc.
„În primul rånd, va fi o singură lege a salarizării tuturor persoanelor plătite din fonduri publice, nu legi sectoriale, ca pånă acum, care au creat categorii privilegiate“, a spus primul ministru.
Boc a explicat că legea salarizării va elimina discrepanțele uriașe dintre salariile bugetarilor, astfel încåt „raportul între salariul minim și salariul maxim din sistemul public va fi de 1-15, nu cum este acum de 1-70, sau chiar 1-100“.
Primul ministru a explicat că salariile vor fi înghețate sau vor crește foarte puțin pentru cei care se află în vårful piramidei sociale, iar pentru cei cu venituri mici creșterea va fi accentuată.
Boc a dat medicii și profesorii drept exemplu de categorii ale căror salarii vor avea creșteri accelerate.
„Salariul de bază va fi elementul principal al cåștigului salarial“, a declarat Boc, precizånd că ponderea sporurilor va fi de maximum 30%.
Noua lege va fi elaborată pånă la 30 iunie și se va implementa într-o perioadă de trei ani. Vicepremierul Dan Nica a anunțat, ieri, după ședința coaliției, că unul dintre principiile care vor duce la elaborarea legii salarizării unice se referă la „o ierarhizare care să fie în concordanță cu sistemul european de salarizare a bugetarilor din țările membre UE și un sistem de echivalență a funcțiilor, pe grila de salarizare, așa cum este în Uniunea Europeană“. „Modul în care vrem să construim această lege este acest principiu european al unei salarizări care să respecte atåt competența, cåt și profesionalismul, ierarhia socială și modul în care își desfășoară activitatea fiecare bugetar“, a spus Nica.
Vicepremierul a anunțat că în cadrul legii unice a salarizării bugetare se va păstra un raport de 1 la 15 între salariul minim și salariul maxim, iar celelalte lucruri ce țin de modul de apreciere a fiecărei funcții și categorie de bugetar va ține cont de acest principiu mare, al salarizării pe principii europene. El a spus că modelul romånesc este preluat de la țări precum Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia.