Includerea eronata a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) pe lista unitatilor monitorizate de FMI ii pune pe angajatii acesteia in situatia de a recurge la miscari de protest pentru a-si apara drepturile salariale. In timp ce ministerele implicate (Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii) ridica din umeri si isi declina responsabilitatea, guvernul a anuntat ca CNPR va fi scoasa de pe lista neagra la solicitarea premierului Adrian Nastase. Nu se stie si cand se va intampla acest lucru.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Maria Manolescu declara ca Ministerul Comunicatiilor este cel care a nominalizat Posta Romana pentru a fi inclusa pe lista. Reprezentantii Ministerului Comunicatiilor sustin insa ca initiativa nu le apartine. Un raspuns mai lamuritor a venit din partea Ministerului Muncii: -Posta a fost inclusa pe lista deoarece este o companie mare-, a declarat Florin Stamate, director in cadrul ministerului. Numai ca domnia sa scapa din vedere faptul ca Posta nu are nici un fel de probleme financiare, acesta fiind unul dintre criteriile includerii a 85 de societati pe aceasta lista.
Nemultumirea sindicatelor din cadrul Companiei Nationale Posta Romana vizavi de faptul ca societatea este inclusa in lista unitatilor monitorizate de FMI a atras atentia guvernului, care pana la aceasta data nu a avut curiozitatea sa analizeze motivele pentru care aceasta figureaza printre societatile de stat cu probleme financiare. De fapt, nici unul din factorii cu responsabilitati in domeniu nu este foarte lamurit de ce CN Posta Romana figureaza pe lista amintita. Nici macar initiatorii actului normativ (Hotararea 866/2001) – Ministerul Finantelor Publice si cel al Muncii si Solidaritatii Sociale – nu au fost in stare sa explice ce a stat la baza unei astfel de decizii. De fapt, reactia celor intrebati a fost una de surprindere, ca si cand ar fi fost de la sine inteles ca Posta Romana trebuie sa figureze pe aceasta lista numai pentru ca este o companie mare de stat si pentru ca, o data intrata pe lista monitorizarilor, FMI nu poate iesi oricand, chiar daca nu sunt motive sa fie supusa disciplinei financiare. Cum era normal, primul intrebat de aceasta problema a fost Ministerul Comunicatiilor, de unde ni s-a raspuns ca initativa includerii Postei Romane pe lista amintita nu le apartine si ca cei responsabili sunt Finantele si Ministerul Muncii. La Finante, dna Maria Manolescu, secretar de stat, ne-a declarat ca minsterele de resort au facut propunerile. -Noi nu am avut nici un rol. Coordonatorii de activitati sunt cei care au dat lista cu societatile din subordine pentru care sa nu se prevada cresteri salariale fara a exista cresteri ale veniturilor. Ministerul Comunicatiilor este cel care a nominalizat Posta Romana-, a declarat dna Manolescu. Reprezentanta Finantelor a precizat ca pe lista cu pricina figureaza societati cu arierate, cu pierderi sau cele care au de recuperat creante, fara insa a putea preciza punctual de ce si Posta Romana. Responsabilii de la Ministerul Muncii au reusit sa dea un raspuns vizavi de aceasta problema, care din pacate a evidentiat inca o data superficialitatea de care dau dovada guvernantii in actul decizional. -Posta a fost inclusa pe lista deoarece este o companie mare cu nu numar insemnat de angajati si cu un fond de salarii ridicat, circa 2.400 miliarde de lei. Deci acolo este vorba de o masa monetara mare,- a afirmat dl Florin Stamate, director in cadrul MMSS. Mai mult, domnia sa ne-a lamurit, referindu-se la lista in cauza, ca -acesta este esantionul de societati cu care s-a plecat in 2001 si cu care s-a mers mai departe-.
In concluzie, Posta, desi este o unitate rentabila, care inregistreaza profit, care nu are datorii nici catre buget, nici catre furnizori si care nu beneficiaza de subventii si alocatii, figureaza pe lista unitatilor monitorizate doar pentru ca este o companie mare. Sesizand – in urma protestelor sindicatelor – ca lucrurile nu sunt in ordine si ca tind sa cada in ridicol cu -solicitudinea – de care au dat dovada in fata FMI la intocmirea acestei liste, reprezentantii guvernului au anuntat ca vor reveni asupra acestei decizii. Purtatorul de cuvant al guvernului, Claudiu Lucaci, a anuntat la ultima sedinta ca Posta Romana va fi scoasa de pe lista societatilor monitorizate de FMI la solicitarea premierului Adrian Nastase. Numai ca, asa cum precizeaza si liderul sindicatelor din Posta Romana, dl Costel Ovidenie, de la declaratii pana la fapte e cale lunga si inca nu s-a dat o hotarare in acest sens. Or, intre timp salariatilor companiei urmeaza sa li se opreasca, conform reglementarilor in vigoare (HG 344/2002 si HG 1213/2002), 4% din fondul de salarii pe ultimul trimestru, bani care le vor fi restituiti in cazul in care se constata ca nu au fost depasiri ale fondului prevazut. -Nu va exista o depasire a fondului de salarii si nu este normal sa se opreasca acesti bani oamenilor acum, la sfarsit de an, si sa nu se acorde drepturile banesti prevazute in contractele colective de munca doar pentru ca Posta Romana se afla din greseala pe lisat monitorizata de FMI-, a afirmat dl Ovidenie.
Problema cea mare este legata de constrangerile privind angajarile de personal, la ora actuala compania avand nevoie de inca 2.000 de oameni. -Nu inteleg de ce guvernul prefera sa existe 2.000 de someri, in loc sa lase compania sa angajeze acesti oameni de care are nevoie-, a mai declarat liderul sindical.
Compania a fost inclusa pe lista unitatilor monitorizate de FMI prin HG 866/2001, care cuprindea 86 de agenti economici care inregistrau pierderi, creante si arierate. Posta Romana nu se afla nici atunci si nici acum in nici una din aceste situatii. O data cu includerea pe aceasta lista, compania a fost supusa acelorasi rigori solicitate de FMI pentru unitatile economice cu dificultati financiare. -Mentinerea CN Posta Romana pe lista societatilor monitorizate inseamna reducerea numarului de locuri de munca, blocarea fondului de salarii, pierderea dreptului constitutional al salariatilor de a-si efectua concediile. Includerea si mentinerea companiei pe lista societatilor cu capital de stat monitorizate este o eroare, in conditiile in care aceasta a inregistrat numai la finele anului 2001 un profit de 343 miliarde de lei-, a precizat Costel Ovidenie, liderul sindicatelor din Posta Romana.
Astfel, dupa stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2002 si a unui fond de salariu prin contractul colectiv de munca pentru un numar de 34.962 de angajati, s-a revenit – dupa adoptarea HG 344/2002 – si fondul de salarii a fost limitat pentru un numar de 34.465, in conditiile in care necesarul de personal este de circa 36.000. Compania estimeaza obtinerea in acest an a unui profit net de 357,3 miliarde de lei si a unor venituri totale de 5.054,3 miliarde de lei. Anul trecut, CN Posta Romana a inregistrat un profit net de 341,9 miliarde de lei.
Liderul sindicatelor din Posta Romana a anuntat ca miscarile de protest anuntate vor avea loc, astfel ca pe data de 4 decembrie postasii din toata tara vor declasna un miting de protest in Bucuresti si vor organiza pichete la Ministerul Muncii, Finantelor si la guvern.