În ultima lună, profesoara de italiană care conduce Ministerul Muncii, Olguța Vasilescu, a tot ieșit pe la televiziuni să explice marile sale realizări prezentând tabele valorice pentru salarii, spunând răspicat și ferm că salariile nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, ci vor crește cu 4%. Iată că acum fostul bancher Florin Cîțu anunță că „Celor de la Comisia Europeană li s-a comunicat un impozit pe venit de 12% și reducerea contribuției la 36% și nu la 35% cum ne spusese nouă. Asta înseamnă că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, chiar și pentru cei care sunt acum în sectorul bugetar, unde le-au crescut veniturile cu 22,75%, chiar și pentru aceia va însemna o scădere a salariului net, pentru că acele calcule erau făcute când rămânea venitul constant cu 35% la contribuții și 10% acum este clar că le mănâncă mai mult din net”, a afirmat Cîțu la Palatul Parlamentului.
Adică fiecare bugetar va avea o creștere de 0,6-0,7 % la salariul net.
Să calculăm pentru fiecare mie de lei încasată de salariat:
Azi, în 2017 salariul net, cel care ajunge în buzunar, se calculează astfel pentru fiecare sută de lei încasată:
143 lei
CAS 10,5% 15 lei
CASS 5,5% 8 lei
Șomaj 0.5% 1 leu
Impozabil 119 lei
Impozit 16% 19 lei
Salariu net 100 lei
Din 2018, cei 143 de lei devin 178,75 de lei și salariul se va calcula astfel
178.75 lei
CAS 36% 64,35 lei
Impozabil 114,4 lei
Impozit 12% 13,73 lei
Salariu net 100,67 lei
Rotunjirile se fac la salariul total.
În privat, angajatorii vor fi afectați și de taxa de 2% așa numită „de solidaritate” care se va plăti la noul brut. Desigur că dacă patronii ar fi întrebați ar accepta să plătească mai mult la buget pentru Educație și Sănătate că toți au copii, nepoți și/sau probleme medicale, dar niciunul nu ar accepta pentru mărirea salariilor politrucilor din primării și ministere.
Cîțu a explicat că România este obligată să se încadreze în deficitul de 3%.
„Trebuie să înțelegem toți că cei de la Eurostat iau informațiile din România. Deci 4,1% este corect. Faptul că știau de acest deficit este demonstrat de rectificarea bugetară. După ce au știut că acest deficit s-a dus la 4,1% au tăiat 10,6 miliarde de lei de la investiții. Nu cred că ajung, urmează o a doua rectificare pentru a se încadra poate în acel 3% pe cash, ceea ce înseamnă pe ESA, pentru că acel deficit este pe ESA, 3,2 — 3,3%. Deci nu cred că pe ESA vom fi sub 3%. Și ESA este ceea ce contează pentru Comisia Europeană. În condițiile în care ai tăiat investițiile cu 10 miliarde, ai introdus taxe noi, ai o creștere economică mai mare cu două puncte procentuale față de anul trecut, este clar că situația se deteriorează rapid. Și asta îți arată acel deficit la șase luni, la 4,1%, o situație care se deteriorează rapid. Și ca o comparație, anul trecut aveai un deficit de 0,49 și ai terminat cu un deficit pe ESA de 3,1. Acum suntem la 0,81 și cheltuielile sunt mult mai mari ca anul trecut. Deci trebuie să taie mult mai mult din investiții sau de unde or mai tăia ei, pentru a se putea încadra într-un deficit similar cu cel de anul trecut. Dar șansele sunt foarte mici”, a spus Cîțu.
Guvernul a închis gura liderilor Sanitas
„Noi o să analizăm, dar ceea ce am vorbit cu domnul premier, cu domnul președinte, lucrurile în momentul acesta sunt ca și rezolvate. Așteptăm ca în următoarea perioadă de timp să ne aplecăm un pic pe regulamentul de sporuri și să mai facem ultimele socoteli pentru colegii noștri cărora le era frică de faptul că vor pierde ceva. Clar nu va pierde nimeni la veniturile de la 1 ianuarie 2018. Lucrurile merg pe făgașul pe care ni l-am dorit. Adică tichetele de masă care se vor numi normă de hrană, vor merge în continuare. Acel 30% (plafon pentru sporuri n.r) se prorogă de la 1 ianuarie la 1 martie. Atunci vom vedea ce facem, pentru că totul este legat de regulamentul de sporuri. Acest regulament de sporuri va deveni la un moment dat, după discuții, se pare că va deveni nominal, fiecare va primi un salariu din secția în care lucrează, un spor într-o sumă, bănuiesc, fixă la un moment dat, nu știu, trebuie să vorbim, de la 1 martie. Până atunci toate lucrurile vor decurge ca și acum….Nu mai sunt 100 la sută (sporurile n.r), au coborât la 85%, dar nu cred că vor rămâne pentru toată lumea la fel, vom vedea în funcție de secția unde lucrează, și de importanță, și de gravitate, cum se vor derula în continuare. Dar totul se va face împreună cu noi. De la 1 ianuarie nimeni nu pierde nimic, vor câștiga ceva. Rămân tichetele, nu le-am pierdut, este vorba și de 1.450 de lei acel voucher de vacanță pe care îl vom primi mai repede”, a declarat astăzi Bărăscu.