Valoarea totala a tranzactiilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns, in ultima saptamana, la 556 miliarde de lei. Scaderea cu 32% fata de valoarea inregistrata in saptamana precedenta confirma faptul ca Bursa continua sa se resimta dupa evenimentele din plan intern. Retinerea si, ulterior, eliberarea lui Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol Rafinare Constanta – una dintre cele mai lichide companii-, dar si -balbaielile- in explicarea metodei de impozitare a castigului rezultat din investitile la bursa i-au determinat pe investitorii strategici sa isi amane, deocamdata, orice miscare. Brokerii considera ca si votul negativ dat de electoratul francez si olandez Constitutiei Europene ar putea explica picajul ce caracterizeaza evolutia Bursei din ultima saptamana. In acest context, ultima sedinta bursiera a saptamanii a inregistrat cea mai redusa valoare a tranzactiilor din ultimele trei luni, de 84,1 miliarde de lei.
Totusi, tranzactiile cu actiunile Rompetrol Rafinare au dominat saptamana, reprezentand circa 22,6% din valoarea totala a schimburilor incheiate la BVB. Pe fondul unui volum ridicat al tranzactiilor, titlurile RRC au reusit sa depaseasca limita de 800 lei/actiune.
Valoarea totala tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a coborat, in ultima saptamana, cu peste 32% fata de saptamana precedenta, ajungand la 556 miliarde de lei. Sedinta bursiera de vineri a inregistrat cea mai redusa valoare a tranzactiilor din ultimele trei luni, de 84,1 miliarde de lei. Un nivel comparabil al lichiditatii a fost consemnat in data de 11 martie, de 87,4 miliarde de lei.
In afara indicelui BET-FI, care a cunoscut o apreciere saptamanala de 1,24 %, toti ceilalti indici bursieri s-au depreciat. Indicele BET a pierdut 0,77%, indicele BET-C a coborat cu 0,09%, iar indicele ROTX a inregistrat o scadere cu 1,18%. Brokerii apreciaza ca marii investitori au ramas in expectativa din cauza neclaritatilor legate de modul de impozitare a castigului la Bursa, dar si ca urmare a votului negativ, pe care Constitutia Europeana l-a primit din partea Frantei si Olandei.
Rompetrol Rafinare – in topul lichiditatii
Schimburile cu actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au dominat saptamana bursiera, rafinaria ocupand primul loc in topul lichiditatii pietei. Astfel, tranzactiile cu titluri Rompetrol au atins, saptamana trecuta, valoarea de 123 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 22,6% din valoarea totala a schimburilor incheiate la BVB. De la un minim saptamanal de 661 de lei/actiune, titlurile RRC au reusit sa depaseasca limita de 800 lei/actiune pe fondul unui volum ridicat al tranzactiilor, atingand un maxim de 820 lei/actiune.
O singura tranzactie importanta cu obligatiuni
Scaderile au afectat 26 de emitenti, doar 18 dintre societati apreciindu-se. In zona minimului istoric de 211 lei/actiune, a fost realizata o tranzactie cu 4,1% din totalul actiunilor ASR. Astra Romana a fost urmata de Rolast Pitesti (RLS) (-17,08%), si de Eforie (EFO) (- 9,75%). Piata obligatiunilor a inregistrat o singura tranzactie importanta, in sedinta de marti, 31 mai, cand au fost efectuate schimburi in valoare de 11,9 miliarde de lei cu obligatiunile Raiffeisen Bank. In piata deal au fost inregistrate mai multe tranzactii cu titlurile Petrom (SNP), Rafinaria Astra Romana Ploiesti (ASP), SSIF Broker (BRK), Banca Transilvania (TLV) si Impact SA (IMP). Valoarea totala a acestora a fost de 28,5 miliarde de lei.
Cele mai mari cresteri la BVB au fost inregistrate la Electroaparataj Bucuresti (ELJ) (+12,57%), Alro Slatina (ALR) (+12,05%), ca urmare a anuntarii majorarii de capital cu circa 87% prin aport in numerar, si la Carbochim Cluj-Napoca (CBC) (+8,94%).
Usoara apreciere la SIF-uri
Societatile de Investitii Financiare s-au apreciat usor saptamana trecuta, indicele BET-FI urcand cu 1,24%. Cu toate acestea, valoarea schimburilor cu actiunile SIF au ajus la doar 40% din totalul tranzactiilor. Daca stabilirea pragului maxim de detinere nu este inca finalizata, iminentul anunt de privatizare a BCR ar putea aduce o crestere a volumelor tranzactiilor cu SIF-urile, care detin in portofolii actiuni substantiale la banca.