Guvernul a aprobat transferul pachetelor de actiuni a sase societati comerciale din industria de aparare din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) in proprietatea Ministerului Industriei si Resurselor (MIR).
Transferul se va face pe baza unui protocol incheiat intre MIR si APAPS. Cele sase societati sunt Avioane Craiova SA, Elprof Bucuresti, IAR SA Ghimbav, IOR SA Bucuresti, Romaero SA Baneasa si Rompiro Orastie.
Avioane Craiova este specializata in proiectarea, producerea, repararea, modernizarea si comercializarea de aeronave militare (IAR-93, IAR-99, IAR-99 Soim). Intreprinderea are un capital social de 50,1 miliarde de lei, pachetul ce urmeaza a fi transferat fiind de 91,32% din actiuni, in valoare de 45,9 miliarde de lei.
Elprof Bucuresti, specializata in activitatea de cercetare-proiectare, productie, comercializare si service pentru echipamente de radiocomunicatii, radiolocatie si electronica profesionala, are un capital social de 8,3 miliarde de lei, in proprietatea MIR urmand sa intre 88,4% din actiuni, cu o valoare de 7,3 miliarde de lei.
IAR SA Ghimbav, cu un capital social de 514 miliarde de lei si un pachet transferabil de 60,2% din actiuni, cu o valoare de 309 miliarde de lei, are ca obiect de activitate proiectarea, producerea, repararea, modernizarea si comercializarea de aeronave, echipamente si piese de schimb pentru aeronave.
MIR va primi 66,5% din actiunile IOR SA Bucuresti, cu o valoare de 19,4 miliarde de lei, capitalul social al societatii fiind de 29 miliarde de lei. IOR este specializata in proiectarea, executia si comercializarea de aparatura optica, optico-mecanica si de mecanica fina, aparatura medicala, optoelectronica si aparatura speciala pentru reglaj, observare si conducere, cu functii independente pentru artilerie, aparatura de reglare si ochire pe diverse arme, inclusiv pe timp de noapte si cu laser, subansambluri pentru rachete.
Romaero SA Baneasa, cu un capital social de 156 miliarde de lei si un pachet transferabil de 72,9% din actiuni, in valoare de 113,8 miliarde de lei, efectueaza constructii, reparatii, activitati de intretinere, modificari si modernizari la tehnica de aviatie civila si militara.
Autoritatea pentru Privatizare va transfera toate actiunile societatii Rompiro Orastie in administrarea MIR. Rompiro are un capital social de 24 miliarde de lei si produce mijloace de semnalizare-iluminare, mijloace incendiare si fumigene, mijloace antitanc, mijloace iritant-lacrimogene si mijloace de mascare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane