Societatea bucuresteana Republica SA se afla in pragul unei explozii sociale de proportii. Ieri, muncitorii au luat cu asalt birourile directorilor, cerand socoteala conducerii intreprinderii de starea grava in care a ajuns Republica.
Insa problema cea mai spinoasa cu care se confrunta sindicatele din uzina ramane, in continuare, tergiversarea de catre APAPS a privatizarii. -Ne-am intalnit cu secretarul de stat pe probleme de administrarea participatiunilor statului din cadrul APAPS, Stan Popa, care ne-a asigurat ca maine (n.r. – azi) va fi selectat unul din cei doi ofertanti (n.r. – Moody Rom Trading SRL sau consortiul format din James Cadogan (OCTG) Ltd. & Joachim Sussman, un off-shore din Insulele Cayman). Este imperios necesar ca Republica sa fie o data privatizata. Muncitorii nu si-au mai primit salariile de doua luni si jumatate, iar in intreprindere nu se mai lucreaza din 6 ianuarie. In plus, toate conductele sunt inghetate, nu mai este materie prima, iar oamenii nu mai au nici o perspectiva pe viitor-, sustine Nicolae Dobre, presedintele sindicatului -Nicolae Malaxa-.
Proprietari pe datorii
Situatia risca sa devina si mai tragica daca tinem cont de faptul ca nici cei -agreati- de sindicatele din intreprindere, respectiv Moody, s-au rotit cu 180 de grade. -Am lucrat, am colaborat cu ei, dar din septembrie 2002 au inceput sa nu mai existe comenzi, lucru care a dus in final la neplata utilitatilor si blocarea activitatii. Moody a inceput sa aiba o atitudine pe care nici noi nu o mai intelegem, desi initial s-au aratat dispusi sa cumpere Republica-, a adaugat presedintele sindicatului, Constantin Dobre.
Evident, tot acest haos a inceput o data cu aparitia off-shore-ului lui Joachim Sussman, care si-a insusit o serie de gajuri pe bunurile intreprinderii. Moody are o hala, cladirea administrativa si terenurile. Sussman are gajuri pe Republica. De aici pleaca totul, iar APAPS va trebui sa medieze si sa-i impace pe ambii. Asta ca sa nu mai vorbim ca va trebui sa respecte si conditiile din oferta publicitara, si anume ofertantul va trebui sa aiba o cifra de afaceri de 50 milioane de dolari si sa produca in intreprindere 50.000 de tone (de prajini pentru foraj petrolier) anual, care nu se stie cat va mai conta in economia generala a privatizarii Republica.
-Iesi, mai frate, din mafia asta!-
Interesant este faptul ca acum nici Moody nu mai vine in intreprindere in nume propriu, ci cu o serie de firmulite care lucreaza pe banii unei terte companii denumite Demerso. Anarhia domneste in pace de cand nu s-a reusit sa se vanda Republica prin lichidare. -Nu APAPS ne-a scos din lichidare anul trecut, asa cum spune ministrul Musetescu, ci chiar ei ne-au bagat. Noi sindicatele ne-am batut cu Arin Stanescu de la Reconversie Valorificare Active pentru ca acesta sa renunte la planurile sale. Am fost la Arin Stanescu acasa si i-am zis: <Iesi, mai frate, din jocul asta, din mafia asta>, lasa-ne sa ne privatizam, nu ne baga pe Legea 64, a falimentului. Abia dupa ce i-am spus ca ne vom duce cu jalba la premierul Adrian Nastase, pentru ca trebuia sa-l tinem la curent cu situatia de la Republica, acesta a spus ca in prima sedinta (7 iunie 2002) se va retrage, ceea ce a si facut, nu ca APAPS s-a batut prin tribunale pentru noi-, a declarat liderul sindical de la Republica.
Rezervele Statului au cerut lichidarea Republica SA
Insa toata masinaria din spatele dezastrului de la Republica incepe sa capete conotatii cel putin ciudate. -Cum de nu ne-a cerut intrarea in faliment SIDEX Galati, la care aveam datorii de peste 30 miliarde de lei, si ne cere in faliment, culmea, Agentia Nationala a Resurselor Statului (ANRS) pentru 6,8 miliarde de lei. A fost un plan ticluit de cineva de a ne vinde prin lichidare. Si chiar si asa, de cele 1.600 de miliarde, cat valoreaza uzina, nu se va bucura nimeni, pentru ca totul este gajat, amanetat si doar cativa creditori socotiti prioritari vor lua cate ceva-, a mai spus sindicalistul Dobre.
Multimea de muncitori care au protestat, ieri, in curtea uzinei nu a cerut decat sa li se dea de lucru si, daca nu se poate altfel, grabirea privatizarii intreprinderii cu un investitor care sa respecte contractele cu organizatia sindicala. In prezent, la SC Republica sunt 1.850 de muncitori care au de incasat pe drepturile salariale peste 480.000 de dolari (aproximativ 17 miliarde de lei).