Dupa ce, timp de mai multi ani, vecinii bulgari au blocat orice posibilitate de export a energiei din Romania catre Grecia si Turcia prin retelele de transport ale Bulgariei, acum, cand tara noastra a reusit sa incheie prin Hidroelectrica un contract important de export de energie pe piata elena, incearca sa puna -bete in roate-, invocand diverse motive, cum ar fi neplata taxei de tranzit.
Ministrul bulgar al energiei, Milko Kovachev, a trimis o nota ministrilor de resort din Romania si Grecia, prin care solicita plata serviciilor de tranzit a energiei electrice exportate de societatea Hidroelectrica in Grecia, prin intermediul companiei londoneze Energy Financing Team (EFT) Limited, potrivit unor informatii aparute in mass-media din Bulgaria. Replica reprezentantilor societatii Hidrolectrica nu s-a lasat asteptata, acestia trimitand un comunicat in care se arata -surprinsi -de declaratiile oficialilor bulgari. De asemenea, comunicatul precizeaza ca plata serviciilor de tranzit a cantitatilor de energie livrate in Grecia ii revine firmei EFT, intermediara in contractul de export.
Hidroelectrica are incheiat un contract de export cu EFT, conditiile de livrare stipuland ca societatea din Romania sa plateasca tarifele de tranzit pana la granita cu Serbia, achitarea taxelor de transport pana la destinatia finala sa-i revina firmei EFT, se arata in comunicat. Trebuie spus ca acest contract de export de energie prevede tranzitarea Serbiei si a Macedoniei. In acelasi timp, de la 1 februarie 2001, Romania functioneaza interconectata in zona a II-a a UCTE, din care fac parte Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia,Albania, Bosnia. -Sistemele energetice ale acestor tari functioneaza intr-o bucla inchisa-, ne-a explicat directorul general al Transelectrica, dl. Jean Constantinescu. In aceste conditii, nu este exclus ca energia vehiculata prin sistemele acestor tari sa se redistribuie in anumite momente, cand pe anumite zone se inregistreaza deficit de energie, si deci sa nu mai fie respectat traseul de tranzit prevazut in contracte. Acestea se numesc schimburi naturale de energie, de dimensiuni reduse, maximum 30 MW, pentru care se realizeza ulterior reglajul. Or, partea bulgara acuza tocmai aceste schimburi naturale, solicitand plata tranzitului prin propriul sistem de transport. Romania s-a confruntat, anul trecut, cu o problema legata de aceste schimburi naturale de energie, cand, pentru a pastra frecventa de functionare a sistemului energetic romanesc, a realizat un export neplanificat in Muntenegru. -Astfel de incidente se rezolva prin realizarea unor regularizari intre sistemele energetice ale tarilor respective in maximum o saptamana-, a explicat dl. Constantinescu.
Directorul general al Transelectrica a precizat, la randul sau, ca plata tranzitului energiei livrate catre Grecia de Hidroelectrica, indiferent de traseul urmat, ii revine, de la granita tarii noastre, societatii intermediare, si anume firma britanica EFT. Modalitatea de plata a tranzitului de energie este o problema aflata inca in discutie, o posibila varianta a fi adoptata fiind aplicarea metodologiei europene, respectiv cea practicata in zona Uniunii de Coordonare a Transportului de Energie Electrica (UCTE) din Uniunea Europeana.
-La ultima intalnire a expertilor din sistemele de transport al energiei din regiune, specialistii Transelectrica au sustinut chiar punctul de vedere al companiei bulgare NEK, dar oficiali din alte tari s-au opus initiativei de a avea o regula comuna de tarifare a transportului-, a adaugat directorul general al companiei.
Surse din sectorul energetic au declarat ca exportul de energie al Romaniei se efectueaza numai pana la granita cu Serbia, astfel incat orice diferend pe tema taxelor de tranzit trebuie rezolvat intre compania care preia energia din Romania si o livreaza catre orice tip de destinatar.
-Aceasta actiune vine mai ales pentru ca, prin exportul de energie romaneasca in Grecia, Bulgaria a pierdut piata elena, cea mai mare din regiune-, au adaugat sursele citate. Aceleasi surse mai sustin ca autoritatile de la Sofia au cerut exportatorilor de energie din Romania o taxa de 13 dolari pentru fiecare megawatt ora (MWh) livrat, in timp ce Iugoslavia percepe o taxa de pana la 3,5 dolari/MWh, iar Macedonia de 1,2 dolari/MWh.
Compania londoneza a castigat mai multe contracte de livrare a energiei in regiune, electricitatea produsa de Hidroelectrica fiind furnizata pentru acoperirea unui contract pe termen lung cu Grecia. EFT a mai intermediat exportul de energie in Serbia, Muntenegru, Albania si Republica Srpska din Bosnia Hertegovina. EFT Limited a fost infiintata la Londra in luna octombrie a anului 2000, managerii companiei fiind James Nye si Vuk Hamovic, care ocupa, de asemenea, pozitia de directori in cadrul firmei de investitii bancare GML International Limited. Desi sediul EFT este la Londra, activitatile de tranzactionare a energiei in Balcani sunt coordonate de la Belgrad.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane