Programul de restructurare a Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), in viitorii trei ani, va fi prezentat cu intarziere de Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), pentru ca sindicatele si administratia nu au reusit inca sa ajunga la un punct de vedere comun. Cum era de asteptat, punctul nevralgic al negocierilor il constituie viitoarele masuri de concediere a minerilor din exploatarile subterane. Concret, conducerea companiei doreste reducerea intr-o masura cat mai mare a activitatii exploatarilor miniere din subteran, avand in vedere ca acestea au cele mai ridicate costuri de productie. Sindicatele nu sunt de acord cu aceasta actiune, ce va conduce in mod cert la disponibilizari de personal, sustinand ca programul de eficientizare a CNLO poate continua si fara concedieri abrupte.
-Personalul din subteran se poate reduce in timp, iar prin programul propus putem continua rentabilizarea companiei fara disponibilizari-, ne-a declarat dl Marin Condescu, presedintele Uniunii Federatiilor Sindicatelor Miniere din Oltenia. Divergentele privind programul de restructurare au aparut dupa ce administratia CNLO a subliniat ca nu tot personalul din subteran va putea fi transferat la carierele companiei. Situatia este cu atat mai delicata cu cat o data cu intrarea in vigoare, de la 1 martie 2002, a Legii somajului vor aparea dificultati in sustinerea fortei de munca a minerilor din Bazinul Olteniei.
Locuri de munca temporare
Amintim ca pentru evitarea problemelor sociale a fost constituita firma – Olservmin SRL – la care actionar unic este UFSMO si care asigura locuri de munca temporare pentru disponibilizati companiei minere pentru o perioada de sase luni. Dupa care acestia pot beneficia de ajutor de somaj. O data cu intrarea in vigoare a noului act normativ, firma va fi obligata sa asigure angajarea personalului disponibilizat pentru o perioada de minimum un an. Liderul sindicatelor miniere din Oltenia, Marin Condescu, a precizat ca prin noua Lege a somajului se stabileste, la finalul perioadei de angajare a fostilor disponibilizati, acordarea pe o perioada mai mica de timp a ajutorului de somaj. Dl Motog Ionel, director de resurse umane din cadrul CNLO, a declarat ca nu se poate vorbi de divergente intre sindicate si administratie, deoarce inca nu au fost finalizate negocierile. De altfel, sustine domnia-sa nici nu s-a pus problema disponibilizarii unui numar anume de angajati din cadrul CNLO, la ora actuala discutiile fiind axate pe analizarea perspectivelor de imbunatatire a indicatorilor economici ai exploatarilor miniere in perspectiva lui 2005. Principalele obiective prevazute in programul de dezvoltare si eficientizare al CNLO, intocmit de sindicatele miniere, vizeaza stabilirea unui nivel al productiei anuale de 27 milioane tone carbune, atingerea unui plafon al salariului mediu in 2002 de 350 USD si de minimum 450 USD in 2004, precum si pastrarea unui numar de 20.066 locuri de munca. Acest nivel al productiei se va realiza in cele 13 exploatari miniere, respectiv 84% in cariere si 16% in subteran. Prognoza anuala de productie, de 27 milioane tone carbune, s-a stabilit pe baza cererii de pe piata interna si reprezinta numai 80% din capacitatea actuala de productie a CNLO.
Sindicalistii vor organizarea in trei divizii
Pentru atingerea obiectivelor prevazute in program, sindicatele propun organizarea CNLO pe trei divizii, de productie, servicii si de inchidere a minelor si redarea in circuitul economic a suprafetelor afectate. De asemenea, programul de reorganizare prevede o serie de masuri conforme Protocolului semnat de MIR si Confederatia Sindicatelor Miniere din Romania. Astfel, pentru anul 2002, se prevede pensionarea salariatilor care indeplinesc cerintele legii, stoparea oricaror angajari si – in cazul adoptarii actelor normative necesare – aplicarea masurilor de pensionare anticipata cu unu pana la trei ani. Programul sindicatelor stabileste, de asemenea, ca in 2002 nu va fi inchisa nici o exploatare miniera, avand in vedere ca cele viabile nu vor putea prelua imediat sarcina unei productii suplimentare. -Oprirea brusca a productiei de carbune in exploatarile nerentabile poate periclita programul de productie, avand in vedere ca restul exploatarilor nu sunt pregatite, din punct de vedere tehnic, sa extraga o cantitate suplimentara de carbune-, a precizat dl Condescu.
In 2001, CNLO a inregistrat o crestere cu circa 40% a productivitatii muncii, comparativ cu anul 2000, ajungand la 416,9 milioane de lei/salariat. Fata de anul 1997, cand a inceput restructurarea sectorului minier romanesc, productivitatea valorica a muncii in cadrul CNLO a crescut de aproape sase ori. Compania Lignitului este singura unitate minera din sectorul extractiei carbunelui care nu beneficiaza de subventii de la bugetul statului si care lucreaza in conditii de eficienta, inregistrand cheltuieli de 960 de lei la 1.000 de lei productie marfa.