Contractele de export ale societatii Hidroelectrica pe piata elena pot fi sistate, in conditiile in care firmele intermediare care preiau energia de la granita romaneasca si o vand in Grecia nu cad la intelegere cu compania de electricitate din Bulgaria (NEK), a declarat ieri directorul general al Hidroelectrica, dl Eugen Pena. Aminitim ca compania de electricitate din Bulgaria a solicitat plata taxelor de tranzit pentru contractele de export de energie ale Romaniei pe piata elena, in conditiile in care, conform declaratiilor reprezentantilor NEK, 40% din cantitatea de energie a tranzitat sistemul de transport bulgaresc.
Directorul Hidroelectrica a precizat inca o data ca problema platii taxelor de tranzit nu apartine Romaniei, contractele de export ale societatii fiind incheiate cu obligatia livrarii pana la granita, punct de unde responsabilitatea platii tranzitului revine intermediarului, respectiv firmei Energy Financing Team (EFT) sau companiei elvetiene Atel. La ora actuala Hidroelectrica are doua contracte de export de energie pe piata elena. Primul este cel incheiat anul trecut pe o perioada de cinci ani – cu posibilitatea de extensie cu inca doi ani – care se deruleaza prin compania Atel, iar cel de-al doilea, care se va derula pana la 31 decembrie 2002, este incheiat cu EFT. Oficialii romani din sectorul energetic nu exclud posibilitatea ca aproape jumatate din energia exportata de Romania pe piata elena sa fi trecut prin reteaua bulgareasca de transport, dar sustin ca vina pentru neplata taxelor de tranzit revine companiei de electricitate din Bulgaria NEK. -Cumparatorii nostri au vrut sa incheie contracte de tranzit inclusiv pe relatia cu Bulgaria, dar au intampinat oprelisti. De fapt, nemultumirea bulgarilor este ca am intrat pe niste piete care ne erau interzise-, a declarat dl Eugen Pena.
Trecerea energiei prin Bulgaria era previzibila
Directorul general al Hidroelectrica a precizat ca responsabilii companiei NEK trebuiau sa se astepte ca o parte din energie va trece si prin liniile lor de transport, pentru ca toate sistemele energetice ale tarilor din zona a II-a UCTE, din care fac parte inclusiv Romania, Grecia, Bulgaria, functioneaza interconectate, formand o bucla inchisa, iar in momentul in care in anumite zone apare deficit de energie, cantitatile vehiculate prin sistem se duc pe drumul cel mai scurt catre acele zone. Cele doua trasee prin care energia din Romania poate ajunge in Grecia sunt fie prin Serbia si Macedonia – ruta prevazuta si in contactele de export – fie prin Bulgaria. Directorul Dispeceratului Energetic National (DEN), dl Octavian Lohan, a declarat ca o parte din export a fost redirijat in mod natural din Portile de Fier catre Tantareni, urmand calea liniei de legatura cu statia bulgara Kozlodui.
-Nu este problema noastra, iar acum solutionarea situatiei nu se poate face decat prin negocieri intre compania bulgareasca de electricitate si firmele care preiau energia de la granita romaneasca. Hidroelectrica nu va accepta niciodata sa plateasca macar un cent pentru tranzitul de la granita mai departe-, a declarat dl Pena.
Numai ca lucrurile sunt departe de a fi simple, avand in vedere ca nu exista o procedura internationala unanim recunoscuta legata de modul in care se face plata tranzitului de energie. -Problema stabilirii unei metodologii comune de tarifare este intr-adevar dificila si inca nu s-a gasit o solutie pentru plata transportului de energie in zona tarilor din Balcani-, a afirmat dl Jean Constantinescu, director general al Transelectrica. Chiar la nivelul UE, o modalitate comuna privind plata tranzitului s-a convenit dupa trei ani de discutii, iar mai mult se pare ca nici aceasta nu este una optima. -Solutia adoptata de catre tarile UE are caracter temporar, pana la 31 decembrie 2002, urmand ca in acest interval sa fie gasita o noua modalitate de plata-, a precizat dl Constantinescu.
Negocieri esuate
Reprezentantii Hidroelectrica sustin ca scandalul in presa bulgareasca a aparut dupa o intalnire intre conducerile companiilor de electricitate ale tarilor din zona, in care s-a dezbatut tocmai problema platii tranzitului si in care, culmea, reprezentantii Romaniei si cei ai Serbiei au fost de partea bulgarilor. Solutia propusa de partea bulgara pentru plata tranzitului nu a fost acceptat insa de Macedonia si Grecia, astfel ca urmeaza sa fie rediscutata intr-o intalnire viitoare. Directorul Executiv al NEK, dl Vasil Anastasov, a trimis pe 18 iunie o scrisoare oficiala catre Serbia si Macedonia in care solicita o intalnire urgenta pentru rediscutarea acestei probleme, de care depinde inclusiv exploatarea in conditii de siguranta a zonei a doua sincrone a UCTE. Scrisoarea a fost transmisa in copie si directorului general al Transelectrica, dl Jean Constantinescu, reprezentantului Atel – Enrike Ferrer si directorului executiv al HTSO, dl Theodore Trastas.
Negocierile intre NEK si EFT sau Atel se anunta destul de dificile daca tinem seama de faptul ca taxa de transport pe care o au bulgarii este de 8 USD/MWh, in conditiile in care tariful de transport al tarii noastre este de 4,2 USD/MWh. Dl Pena a anuntat ca in urma unei intelegeri cu partea iugoslava a stabilit intreruperea furnizarii la export a energiei pe o perioada de 10 zile, pentru a putea face reparatiile solicitate tot de iugoslavi la linia de inalta tensiune. -Ne-am inteles ca in aceste 10 zile sa furnizeze Iugoslavia energia prevazuta in contract, banii sa-i incasam noi si ulterior sa le rambursam cantitatea de energie-, a declarat dl Pena.