Conditiile asumate de autoritatile de la Bucuresti prin semnarea scrisorii de intentie cu FMI prefigureaza un viitor sumbru pentru numeroase mari intreprinderi romanesti, care fie vor da oameni afara, fie vor fi debransate de la alimentarea cu electricitate, fie vor fi pur si simplu lichidate.
Primele 20 de mari intreprinderi cu restante la facturile catre Electrica ar putea ramane pe intuneric, ceea ce va determina o reactie in lant de reducere a activitatii si la partenerii lor de afaceri. Valoarea totala a datoriilor pe care acestea trebuie sa le achite pana pe 20 aprilie depaseste 420 miliarde de lei, o suma greu de platit.
Documentul semnat de Guvern cu oficialii FMI prevede si continuarea restructurarilor masive de personal din mai multe sectoare de activitate, fapt ce a provocat reactii adverse din partea sindicatelor, care au reclamat inexistenta acompaniamentului social. In fine, alte patru mari intreprinderi stau cu sabia lui Damocles deasupra capului. Este vorba de Nitramonia Fagaras, Tractorul si Roman Brasov si Siderurgica Hunedoara, care vor fi lichidate daca nu se privatizeaza in sase luni. Termenul a inceput deja sa curga, intrucat pentru primele trei s-au publicat anunturi de vanzare.
Masurile dure privind intarirea disciplinei financiare pe care Guvernul s-a angajat, in fata FMI, sa le aplice incepand cu luna aprilie au pus pe jar atat administratiile, cat si sindicatele din societatile rau-platnice. Printre masurile cel mai greu digerabile se numara cele vizand imbunatatirea colectarii sumelor reprezentand plata facturilor restante pentru energia electrica, de aceasta data stabilindu-se termene clare pentru debransarea societatilor ce nu isi respecta programele de reesalonari si obligatiile curente.
Debransari totale peste 10 zile
Astfel, in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI se prevede ca primele 10 societati din topul datornicilor catre distributorii de energie electrica si gaze naturale sa fie debransate incepand de la 20 aprilie, daca nu platesc in numerar toate facturile neachitate pentru perioada ianuarie-februarie 2002. Este vorba de plata diferentelor dintre valoarea facturilor emise in perioada ianuarie-februarie 2002 de catre Electrica si sumele platite de acesti consumatori in februarie-martie. Directorul de furnizare din cadrul societatii Electrica, dl Ioan Damian, ne-a explicat ca aceste masuri vor fi aplicate pentru primele 20 de societati cu datorii catre distribuitorul de energie. -Guvernul a luat in calcul ca, in cazul in care primele 20 de societati ce inregistreaza restante la plata facturilor de energie electrica nu achita sumele convenite sau nu intocmesc graficele de reesalonare, sa fie debransate incepand cu data de 20 aprilie, beneficiind de un preaviz de sapte zile-, ne-a explicat dl Damian.
Ultimatum pentru plata a peste 420 miliarde de lei
Conform evaluarilor facute de reprezentantii Electrica, aceste 20 de societati trebuie sa achite pana la data de 20 aprilie, in numerar, 421,5 miliarde de lei, urmand ca tot pana la aceeasi data sa finalizeze graficele de reesalonare a datoriilor catre Electrica, ce urmeaza a fi platite in rate egale, pe o perioada de 24 de luni. Dl Ioan Damian ne-a explicat ca datoriile acestor agenti economici vor fi inghetate in euro la data incheierii protocolului, pentru acestea urmand sa nu se mai perceapa penalitati si majorari. -Aceste societati vor avea obligatia ca, pe langa facturile curente, sa plateasca ratele lunare calculate in euro, care vor fi convertite in lei la momentul efectuarii platii. Pentru aceste sume restante nu se vor mai percepe majorari si penalitati-, a precizat reprezentantul Electrica.
Datoriile totale pe care aceste societati le inregistrau catre Electrica la data de 22.03.2002 erau de 5.602 miliarde de lei. Agentii economici cu cele mai mari restante la plata facturilor de energie electrica erau, la aceeasi data, Siderurgica Hunedoara – 1.075 miliarde de lei, COS Targoviste – 972 miliarde de lei, Minvest-E.M. Rosia Poieni Alba – 552 miliarde de lei, Moldomin SA-Resita – 405 miliarde de lei, Minvest-S.M. Balan – 332 miliarde de lei, RGAB-Apa Nova – 115 miliarde de lei.
Masuri similare vor fi aplicate si regiilor locale de distributie a apei potabile, in cazul carora s-a prevazut obligativitatea platii datoriilor pentru consumul de energie electrica in perioada noiembrie 2001-martie 2002. De asemenea, se vor negocia protocoale de reesalonare pe o perioada de 24 de luni, cu datoriile inghetate in euro si obligativitatea onorarii facturilor curente. Valoarea totala a datoriilor acestor regii locale de distributie a apei depaseste 900 miliarde de lei. La ora actuala, Electrica are de incasat pentru energia furnizata circa 10.000 miliarde de lei.
Pentru datoriile istorice nu exista bani
Fermitatea Guvernului in impunerea unei discipline financiare stricte la achitarea consumului de energie electrica este un prim pas spre normalizarea activitatii economice din Romania si, implicit, a functionarii Sistemului Energetic National. Nu trebuie uitat ca, ani in sir, agentii economici au fost indiferenti – aparati de scutul presiunilor sindicale – la toate amenintarile legate de intreruperea alimentarii cu energie. S-a ajuns astfel in situatia in care valoarea majorarilor si a penalitatilor, cumulate ani in sir, sa depaseasca de doua-trei ori suma reprezentand contravaloarea consumului. Ce-i drept, in situatia de acum, nu este usor pentru nici unul dintre marii consumatori sa isi respecte angajamentele de plata.
Directorul general al Combinatului Siderurgica Hunedoara, dl Doru Gaita, ne-a declarat ca s-a angajat sa plateasca facturile curente, dar ca este foarte dificil sa mai achite si o parte din datoriile restante. -Cu penalitati cu tot, avem datorii de 1.500 miliarde de lei, facute toate in perioada 1996-2000. Nu putem noi acum sa platim tot ceea ce nu s-a platit in anii trecuti-, a explicat dl Gaita. Domnia-sa a precizat ca la o factura lunara curenta de 48-56 miliarde de lei, nu poate plati o rata de esalonare mai mare de doua miliarde de lei.
La randul sau, directorul Sucursalei Miniere Rosia Poeni, dl Stefan Marin, ne-a declarat ca pana la 20 aprilie trebuie sa achite in cash catre Electrica 11,8 miliarde de lei. -Ne straduim sa facem rost de acesti bani pentru a nu fi debransati, dar este dificil de platit acum toate datoriile acumulate dupa 1990 incoace-, a afirmat dl Stefan Marin.
Patru intreprinderi mari, in prag de lichidare
Prevederile scrisorii suplimentare de intentie au determinat proteste din partea liderilor sindicali, avand in vedere ca Executivul s-a angajat sa reduca numarul salariatilor din patru societati – Nitramonia Fagaras, Tractorul Brasov, Roman Brasov si Siderurgica Hunedoara. Pentru aceste patru unitati, unde numarul angajatilor va fi redus cu 950 de persoane pana la sfarsitul lunii iunie, se prevede ca, in cazul in care nu se va primi nici o oferta, sa se declanseze procedurile de lichidare.
-A baga in faliment o intreprindere, chiar daca ea este viabila, numai pentru ca nu a fost privatizata pana la o anumita data, mi se pare o aberatie. Am propus solutia ca aceste unitati sa li se dea salariatilor, pe un euro-, ne-a declarat presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, dl Bogdan Iuliu Hossu.
Disponibilizarile masive inflameaza sindicatele
In ceea ce priveste disponibilizarile de personal prevazute in document, care vor atinge aproape 14.000 de bugetari, dl Hossu a precizat ca ele trebuie insotite de masuri de acompaniament social. -Aceasta nu inseamna ca noi suntem impotriva concedierilor, insa celor afectati trebuie sa li se ofere o alternativa economica-, a mai spus Hossu. Cele mai multe reactii adverse privitor la scrisoare au fost provocate insa in randul liderilor sindicali brasoveni. Liderul sindical de la Tractorul SA, dl Gheorghe Apostu, spune ca prevederile documentului l-au luat prin surprindere. -Tractorul Brasov are un program de restructurare aprobat de APAPS, a facut divizarea in anul 1999, a respectat cererea actionarului majoritar, s-a facut din nou fuziunea si acum ni se spune ca se va face lichidare. Actualii guvernanti, in campania electorala si in programul de guvernare, au promis ca agricultura romaneasca va fi un segment prioritar-, spune dl Apostu.
La randul lui, dl Ovidiu Bica, lider sindical la Nitramonia Fagaras, spune ca spera ca societatea sa se privatizeze in timp util si sa nu se puna problema lichidarii. La Nitramonia, pana pe 25 mai vor fi concediati 330 de angajati in cadrul programului de restructurare, urmand ca numarul personalului sa ramana la 1.900.
Sindicalistii de la Roman Brasov au trimis o scrisoare deschisa presedintelui Ion Iliescu, cerandu-i sprijin pentru ca societatea sa nu fie lichidata. Nemultumiti de lipsa de transparenta a conducerii APAPS, sindicalistii mai cer trecerea societatii in subordinea Ministerului Industriei sau a Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, afirmand ca -APAPS a dovedit ca nu are intentia reala de a dezvolta activitatea si de a insanatosi SC Roman SA pentru o privatizare reusita-.