Home Economic-Financiar Scumpirea carnii, pretul platit pentru -curatenia- zonelor defavorizate

Scumpirea carnii, pretul platit pentru -curatenia- zonelor defavorizate

DISTRIBUIŢI

Surse guvernamentale ne-au confirmat ca Executivul are in vedere modificarea regimului zonelor defavorizate in cazul importului de carne. Masura este impusa de impactul negativ al facilitatilor acordate agentilor economici care isi desfasoara activitatea in aceste zone asupra zootehniei romanesti. In acest sens, Guvernul are in studiu trei variante. Oricare dintre acestea va fi adoptata, efectul va fi scumpirea carnii si, implicit, a preparatelor din carne. Chiar daca in curand va fi pus in aplicare un ordin prin care taxele vamale la importurile din tarile CEFTA se reduc la 20%, acesta nu poate impiedica majorarea preturilor in situatia in care se schimba reglementarile in privinta zonelor defavorizate, avand in vedere ca majoritatea importurilor intra in tara pe aici. Scumpirea ar putea fi chiar de 20%, in cazul in care se renunta la taxa vamala -zero- si se aplica acelasi regim vamal pe intreg teritoriul tarii.

Printr-un Ordin comun al Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor (MAAP) si Ministerului Afacerilor Externe, taxele vamale la importurile de carne din tarile CEFTA au fost stabilite la 20%. Ordinul nu a intrat inca in vigoare, pentru ca nu a fost publicat in -Monitorul Oficial-. Pe relatia cu tarile Uniunii Europene taxele vor fi mentinute la 45%. -Scaderea taxelor a fost negociata cu tarile membre si, fiind vorba de o reducere, acestea nu au avut nimic de obiectat-, declara ministrul agriculturii, Ilie Sarbu. Domnia-sa recunoaste ca, fara o reglementare a situatiei importurilor de carne prin zonele defavorizate, masura nu va avea nici un efect (pozitiv sau negativ) in plan economic.

Surse guvernamentale afirma ca, desi premierul Adrian Nastase l-a insarcinat cu mai multe saptamani in urma pe ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan, sa intocmeasca fise pentru fiecare zona defavorizata in parte, pentru a se cunoaste situatia exacta, acestea nu au ajuns nici acum pe masa sefului Executivului. -Termenul la care trebuiau prezentate fisele a trecut de mult. Cert este ca interesele economice din aceste zone sunt un factor important in amanarea continua a luarii unei decizii privind modificarea regimului importurilor prin zonele defavorizate -, afirma aceeasi sursa. La randul sau, secretarul de stat in MAAP, Mihai Lungu, declara ca agentii economici din aceste zone sunt extrem de bine organizati si prin presiuni reusesc sa influenteze unele decizii ce ar trebui luate la nivel inalt. Dupa cum se prezinta situatia, premierul s-a dovedit pana acum neputincios in fata grupurilor de interese din zonele defavorizate.

Importurile de carne de pasare capata proportii -inspaimintatoare-

In prezent, exista trei variante de reglementare a importurilor prin zonele defavorizate. Una dintre acestea consta in interzicerea reindustrializarii produselor agroalimentare. O alta varianta prevede anularea hotararii de guvern care permite neplata taxelor vamale si a TVA si, totodata, obligativitatea achitarii taxelor, acestea urmand sa fie restituite in momentul in care se face dovada prelucrarii carnii intr-o zona defavorizata. Cea de-a treia propunere consta in stabilirea unui contingent pentru agentii economici care fac dovada existentei fluxurilor de productie. Pana la luarea unei decizii, factorii responsabili ar trebui sa fie ingrijorati de explozia inregistrata in luna iunie la importul de carne de pasare. -Acest fenomen a capatat proportii inspaimantatore. Daca in mod normal se importau circa 1.000 de tone de carne de pasare pe luna, numai in luna iunie importul a fost de 6.000 de tone. Prin zonele defavorizate intra carne de pasare congelata, care este decongelata, i se da cu putina sare si condimente, este recongelata si apoi se vinde la pret de marfa prelucrata. Pentru salvarea pietei carnii de pasare, statul are doua variante: fie acorda o subventie care s-ar ridica la 500 miliarde de lei, fie stopeaza evaziunea fiscala in vama. In momentul de fata, vama nu este insa capabila sa puna in practica politicile MAAP-, afirma Mihai Lungu.

Procesatorii de carne cer taxe vamale realiste

Luarea unei decizii care sa impace atat protejarea productiei interne, cat si securitatea alimentara a populatiei, privita prin prisma dinamicii preturilor de desfacere cu amanuntul, este o mare dilema a Executivului. Masurile de protectionism s-au dovedit a fi neeficiente ori de cate ori au fost aplicate, chiar si atunci cand taxele vamale au fost de peste 200% la importurile de carne constatandu-se o scadere apreciabila a efectivelor de porcine. Pe de alta parte, clauza de salvgardare instituita asupra importurilor din Ungaria nu a avut efectul scontat, dat fiind ca aceasta nu a avut nici un impact asupra importurilor, care -s-au transferat- in totalitate in zonele defavorizate. Ba, mai mult, exporturile masive de porcine vii din Ungaria catre Romania au determinat Guvernul de la Budapesta sa reinstituie, in urma cu circa trei luni, subventia (450 DM/tona) la exportul de carcase, in urma protestelor procesatorilor unguri, ramasi fara obiectul muncii. Atat producatorii, cat si procesatorii sunt de acord, in aceste conditii, ca sunt doua variante reale de a impaca si varza, si capra: prima, de a renunta la taxa vamala zero pentru zonele defavorizate, ceea ce ar duce insa brusc la scumpirea carnii si a preparatelor, dar ar determina cresterea incasariilor bugetare (in prezent aproape inexistente), deci posibilitatea identificarii de surse financiare de sprijinire a zootehniei; cea de a doua posibilitate este de a se identifica acel nivel al taxei vamale (propus de ARC la 5-7%) care sa permita procesatorilor sa importe direct carnea, excluzand astfel de pe filiera marja de profit a importatorului. O parte din sumele incasate ar urma, potrivit propunerilor ARC, sa fie prelevata pentru crearea unui fond de sprijinire a zootehniei, care a inregistrat in ultimii ani o scadere a productiei carnii de porcine de aproape 50%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.