Home Economic-Financiar Scumpirea energiei nu va respecta plafonul convenit cu FMI

Scumpirea energiei nu va respecta plafonul convenit cu FMI

DISTRIBUIŢI

Ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, a declarat ca va prezenta FMI argumente pentru a nu se opera – asa cum prevedea acordul cu organismul financiar international – cresterea de 16% a pretului energiei electrice din luna aprilie. -Vom prezenta FMI argumente pentru ca viitoarea crestere de pret a energiei electrice sa fie inferioara cotei de 16%-, a afirmat Dan Ioan Popescu. Domnia-sa a precizat ca acest lucru este posibil ca urmare a masurilor de restructurare ce s-au luat la nivelul Termoelectrica. -Din punctul nostru de vedere, la momentul la care s-a calculat ca necesara aceasta crestere de 16% a pretului energiei, in structura Termoelectrica existau pierderi care azi nu se mai regasesc-, a afirmat ministrul industriei, aratand ca, la ora actuala, costurile Termoelectrica se incadreaza in pretul de 39 dolari/MWh. Din surse neoficiale, cresterea pretului la energia electrica incepand cu luna aprilie se va incadra in limita de 10-12%.

Conform acordului cu FMI, de la 1 aprilie 2002, pretul energiei ar trebui sa creasca in asa fel, incat pretul la nivelul principalului producator de energie, Termoelectrica, sa ajunga la 40 dolari/MWh.

Tot de la 1 aprilie 2002, pretul energiei termice de 15 dolari/Gcal urmeaza a fi reactualizat in functie de cursul leu/dolar, iar de la 1 iulie 2002 ar trebui sa creasca la 20 dolari/Gcal. Desi nu a precizat daca aceste majorari pentru energia termica vor fi operate, ministrul industriei a declarat ca un pret de 20 dolari/Gcal ar acoperi costurile de productie. Seful MIR aratat ca si in zona energiei termice s-a inregistrat o diminuare a pierderilor la nivelul Termoelectrica, pierderi care in luna septembrie a anului trecut erau de sapte dolari/Gcal. In prezent, pretul national de referinta pentru energia termica este de 575.000 lei/Gcal. Ministrul industriei a afirmat ca aceasta intentie, de a creste pretul energiei electrice intr-un procent mai mic fata de cat se stabilise, reprezinta un prim pas, urmand ca in perspectiva -sa convingem colegii de la FMI sa existe chiar o reducere a pretului-. Amintim ca, tot de la 1 aprilie, pretul gazelor naturale stabilit la 82,5 dolari/1.000 mc va fi reactualizat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.