Home Economic-Financiar Scumpirea gazelor aprinde fitilul preturilor la alimente si inflatia

Scumpirea gazelor aprinde fitilul preturilor la alimente si inflatia

DISTRIBUIŢI

Fundamentat sau nu, pretul gazelor a luat-o razna si, intr-o economie energofaga prin definitie, caruselul scumpirilor nu a asteptat prea mult pentru a o lua din loc. Cel mai mult sunt lovite preturile la alimente – principalul aliat in lupta cu inflatia, purtata solitar de Isarescu. Primele semne deja se vad chiar la alimentele de baza (exista si consolarea palida ca, dand mai multi bani pe gaze, romanul va avea mai putin la bugetul destinat cheltuielilor traditionale de sarbatori). Amanata initial pentru anul 2007, scumpirea cu 8,5% a fost aplicata inca din aceasta luna. Mai mult, se discuta deja de un nou salt, generat de aceasta data de o posibila taxa locala de tranzit. Vor urma celelalte etape de aliniere a pretului intern la cele practicate in Uniunea Europeana, cuprinse deja in documentele de pozitie semnate in procesul de preaderare. Nu mai conteaza faptul ca romanul nu castiga pe sfert cat distinsul cetatean comunitar si nici faptul ca nu putem compara costul de extractie de pe plaiurile mioritice cu cele din vest. Vrem integrare, inghitim si alinierea preturilor. Ca doar aceste scumpiri tot in profiturile si bugetele companiilor europene le regasim (trebuie sa-si acopere si ele costurile, oficiale si neoficiale ale privatizarii, nu?). La fel de putin conteaza si faptul ca, Romania importa gaze de la mama Rusia la unele din cele mai impozante tarife din Europa, chiar peste cele ale statelor comunitare.

Initial, autoritatile au venit cu explicatii puerile gen -frica de prabusire a inflatiei-, pentru ca apoi sa apara si adevaratele cauze ale scumpirii gazelor.

In urma cu cateva luni au aparut divergente intre Petrom (poate cea mai controversata privatizare postdecembrista), companie controlata de grupul austriac OMV, si distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret. Compania a solicitat un pret mai mare decat cel avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom. Ulterior, distribuitorii au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife.

Tot acest talmes-balmes scoate la iveala lipsa unei strategii in politica energetica a Romaniei si dedesubturi mai putin albe ale contractelor de privatizare facute in acest sector. Din pacate, contractele sunt facute cu o asa -inconstienta- si un asa -profesionism- incat acum nu se mai poate face nimic. Degeaba va analiza CSAT, peste o saptamana, contractul de vanzare al Petrom, privatizarile societatilor de distributie a energiei si preturile de achizitii la import. Cartile sunt deja batute, iar vinovati nu vor exista vreodata in situatii de acest gen.

Cresterea tarifelor la gazele naturale si energie electrica au generat scumpirea in lant a produselor alimentare de baza, dar si a serviciilor. Tot mai multe voci ii acuza pe cei care s-au -ocupat- de privatizarea Petrom pentru aceasta situatie din ce in ce mai delicata pentru consumatori.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniu Gazelor Naturale (ANRGN), institutia care aproba tariful gazelor din productia interna, a acceptat, incepand cu luna aceasta, scumpirea gazelor cu 8,5%. Majorarea este determinata de refuzul companiei Petrom-OMV, de a mai incheia contracte cu distribuitorii romani la pretul vechi.

Cresterea tarifului la gaze a determinat scumpirea alimentelor de baza. Astfel, pentru o paine de 300 de grame, pretul va fi mai mare cu 300-1000 de lei vechi. Pana la sfarsitul anului se vor scumpi cu 7-10% si laptele de consum si branzeturile. Reprezentantii industriei uleiului au anuntat ca iau in calcul majorari de preturi cu aproximativ 3%, ceea ce va aduce un adaos la valoarea curenta de achizitie cifrat intre 900 si 1.000 de lei vechi.

Statul intervine doar in situatii de criza

Petrom, privatizata din anul 2004, asigura 30% din necesarul de gaze al Romaniei. In urma cu cateva luni au aparut divergente intre Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, si distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret.

Compania a solicitat un pret mai mare decat cel avizat de ANRGN, iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom. Ulterior, distribuitorii au cerut Autoritatii sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife.

Contractul de privatizare al companiei Petom-OMV, incheiat in 2004 de guvernul PSD si aprobat de parlament, este unul dezavantajos pentru Romania, intrucat Petrom are dreptul sa stabileasca unilateral pretul gazelor. Autoritatile au insa posibilitatea sa intervina in situatii de criza. Astfel se explica facil profitul net de 400 de milioane de euro pe care Petrom l-a raportat pentru primul semestru al acestui an, care urca veniturile patronilor de la OMV. Acestia au anuntat ca rezultatele companiei romanesti au contribuit semnificativ la profitul grupului. Totodata, taxele pentru statul roman nu pot fi modificate pana in anul 2015. Mai mult, terenurile cu petrol si gaze au fost concesionate pe 30 de ani sau pana la epuizarea resurselor.

Potrivit legislatiei si a aquisului comunitar, ANRGN are dreptul sa asigure interventia statului atunci cand preturile la utilitatile specifice sunt majorate pe baza unor interese private, sa ridice licentele sau sa aplice amenzi societatilor comerciale si companiilor care majoreaza preturile in mod necoordonat si nejustificat. Cand au fost semnate contractele cu principalii producatori, ANRGN nu a actionat. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul companiei Petrom, unde Autoritatea nu a intervenit chiar daca preturile au fost majorate fara un motiv aparent intemeiat.

Teoria este confirmata de recenta scumpire a gazelor. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale a explicat ca a acceptat scumpirea gazelor ca unica solutie pentru ca Petrom sa livreze in continuare gaz distribuitorilor.

Basescu vrea o analiza completa

Majorarea tarifelor a generat protestul celor mai mari federatii sindicale din tara si chiar dispute politice.

Presedintia se pronunta pentru reluarea conditionata a privatizarii companiilor din domeniul energiei dupa ce se face o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic de pana acum, inclusiv privatizarea Petrom, dar si a distributiilor de gaze. Una dintre companiile aflate pe lista eventualelor privatizari se afla Romgaz, care este al doilea mare producator de gaze naturale din Romania dupa Petrom.

Piata gazelor naturale este formata din populatia si companiile cu un consum redus, care cumpara gaze la preturile stabilite de ANRGN, si din consumatorii mari care pot negocia direct cu furnizorii preturile de achizitie. Pentru stabilirea preturilor pentru distribuitorii de gaze naturale catre populatie si micii consumatori industriali, Autoritatea tine cont de pretul de achizitie al gazelor din productia interna, de pretul din import, de costuri, precum si de o marja de profit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.