Institutul National de Statistica a anuntat ieri ca rata medie lunara de crestere a inflatiei, inregistrata in primele sapte luni ale anului, a fost de 1%, cu 0,4% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Rata inflatiei ramane in parametrii programati de analisti pentru 2003 si este de 7%, in primul semestru.
Pe grupe de marfuri, indicele preturilor de consum pentru luna iulie a cunoscut cea mai mare crestere, spre deosebire de luna precedenta, in cazul produselor nealimentare. Comparativ cu luna iunie, acesta a crescut cu 1,5%, in timp ce in cazul marfurilor alimentare cresterea a fost de 1,1%. Per total, indicele preturilor de consum a cunoscut o crestere de 1,2%.
Comparativ cu luna iunie, cea mai importanta crestere in segmentul produselor alimentare au avut-o preturile oualor de consum – cu 44,5%, urmata de cea a produselor de franzelarie si specialitati – 2,8% pentru intreaga categorie: 2,9% crestere la paine si 2,5% la produsele de franzelarie. Tot cu 2,5% au crescut si preturile la tuica, rachiu si alte bauturi, la miere de albine, dar si preturile citricelor.
Cateva categorii de produse alimentare au cunoscut si scaderi de preturi: legumele si conservele de legume, fructele si conservele din fructe, uleiul comestibil, carnea de porc si de vita, laptele de vaca si zaharul.
La capitolul marfuri nealimentare, o crestere considerabila a cunoscut pretul gazelor (indicele pretului de consum fiind mai mare cu 8,7% fata de luna iunie). Si in cazul tutunului si tigarilor, trendul ascendent al preturilor s-a mentinut, indicele fiind cu 5,5% mai mare fata de luna anterioara.
Indicele preturilor de consum a crescut doar cu 0,6% pe ansamblul serviciilor. In acest caz, desi cresterile in general au fost minime, cele mai mari modificari le-a cunoscut acest indicator la capitolele -cazare in unitatile hoteliere- – 2,3%, -apa, canal, salubritate- – 1,3%, -ingrijirii medicale- – 1% si abonamente auto – 1%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 14.04.2025, 03:55:45