Luna iulie aduce noi majorari ale tarifelor la energia electrica si cea termica, cresterile ce vor fi aplicate fiind de 1,5% si, respectiv, 33%. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a trimis spre publicare la -Monitorul Oficial- noua grila de tarife pentru energia electrica, ce urmeaza a intra in vigoare la cinci zile de la data publicarii. Astfel, incepand cu luna iulie, consumatorii care au optat pentru tariful de tip social vor plati 1.339 lei/kWh (fata de 1.319 lei/kWh pana in prezent) pentru un consum de pana la 60 kWh si de 5.759 lei/kWh pentru un consum peste acest nivel. In cazul tarifului standard fara abonament, pretul energiei va fi de 2.840 lei/kWh, fata de 2.798 lei/kWh cat este in vigoare. Pentru tariful standard, taxa de abonament va fi de 1.044 lei/zi, la care se adauga consumul facturat la 2.106 lei/kWh. In cazul tarifului diferentiat pe ore de zi si de noapte, facturile vor include taxa de abonament de 1.044 lei/kWh, consumul din timpul zilei facturat la 2.560 lei/kWh si cel din timpul noptii la 1.662 lei/kWh. Toate tarifele pentru consumatorii casnici au inclusa Taxa pe Valoarea Adaugata.
Ultima majorare a pretului energiei electrice a fost operata pe 10 aprilie, cresterea de la aceea data fiind de 14%. Noua majorare reprezinta o reactualizare a tarifelor in functie de un nou curs de schimb leu-dolar. La precedenta ajustare a fost luat in calcul un curs de schimb de 33.000 lei/USD, pentru ca acum tarifele sa fie reactualizate la 33.500 lei/USD.
In cazul energiei termice, cresterea abrupta este o consecinta, pe de o parte, a majorarii pretului in dolari de la 15,4 USD/Gcal la 20 USD/Gcal si, pe de alta parte, a reactualizarii in functie de un nou curs de 33.600 lei/Gcal. Noul pret national de referinta (PNR) pentru energia termica, inclusiv cu TVA, va fi de 800.000 de lei/Gcal, fata de 600.000 de lei/Gcal, cat este in vigoare de la inceputul lunii mai. In cazul in care Guvernul va aproba in sedinta din aceasta saptamana noul pret national de referinta, acesta va intra in vigoare de la 1 iulie. Daca insa HG privind modificarea PNR va fi aprobata in cursul lunii iulie, noul pret va intra in vigoare de la 1 august.
Evident, socul acestei cresteri va fi resimtit din plin de populatie abia din iarna, cand facturile de intretinere se vor rotunji simtitor cu sumele datorate pentru incalzire si consumul de apa calda. Ministrul industriilor, dl. Dan Ioan Popescu, a declarat ca majorarea de la 1 iulie a pretului national de referinta este ultima, timp de un an de zile acesta urmand sa ramana nemodificat. O alta motivatie a operarii unei astfel de cresteri, dincolo de angajamentul cu FMI, este aducerea PNR la un nivel cat mai apropiat de pretul real. Nu trebuie uitat ca procesul de restructurare a Termoelectrica a condus la aparitia mai multor producatori locali de energie termica, fiecare avand propriile costuri si, implicit, preturi de vanzare proprii, la care se adauga tariful de distributie. Pretul final astfel rezultat este cel real, iar diferenta intre acesta si pretul national de referinta ar trebui sa fie suportata ca subventie de la bugetul de stat, 55%, si cel local 45%. Cum toate centralele externalizate din structura Termoelectrica au costuri de productie ce depasesc valoarea PNR, s-a luat decizia aplicarii unor preturi locale, astfel incat diferenta pe care bugetul de stat si cel local trebuie sa le suporte sa fie cat mai redusa. O data cu cresterea PNR si apropierea pana la nivelul pretului real, aplicarea unor preturi locale diferentiate se va restrange. La ora actuala, singurul producator, desprins din Termoelectrica, ce are preturi aprobate de ANRE este sucursala din Arad. In cazul acesteia, pretul de vanzare al energiei electrice este de 1.385.288 lei/MWh fara TVA, in timp ce pentru apa fierbinte furnizata populatiei, pretul este de 755.200 lei/Gcal fara TVA, iar pentru agentii economici, 770.300 lei/Gcal. In acelasi timp, pentru aburul destinat agentilor economici, pretul aprobat este de 988.000 lei/Gcal, fara TVA.
Hidroelectrica nu mai poate produce suficient si pentru export, si pentru intern
Veniturile societatii Hidroelectrica pot fi afectate de seceta, in conditiile in care aceasta se prelungeste pe parcursul intregii veri, a declarat directorul general al societatii, dl Eugen Pena. -Avem un contract pentru livrarea la export a unei cantitati de energie, iar in conditiile in care nu vom putea produce aceasta cantitate, va trebui sa cumparam o parte de la Termoelectrica cu un pret de circa 1.000.000 lei/MWh-, a declarat directorul general al Hidroelectrica. Pentru a evita astfel de situatii, Hidrolectrica negociaza in prezent cu doua firme straine sa importe energie, in asa fel incat sa fie acoperit contractul de livrare al societati, urmand ca din toamna cantitatea importata sa fie returnata. -Practic va fi consumata in aceasta perioada energia importata, reducandu-se astfel cantitatea de energie produsa de Hidroelectrica si deci consumul apei din lacurile de acumulare. Evident, din toamna energia importata va putea fi returnata din apa stocata in lacurile de acumulare-, a explicat dl Pena. Directorul general al societatii a mai precizat ca nu crede ca vor fi afectate veniturile de circa 8.000 miliarde de lei, estimate a fi realizate in 2002 din incasari, dar spune ca s-ar putea sa nu fie realizata depasirea pe care si-o propusesera, respectiv obtinerea unor incasari de 10.000 miliarde de lei.
Hidrolectrica vinde energia produsa pe piata interna la un pret reglementat de 175.000 lei/MWh, in timp ce la export pretul ajunge la aproape 30 USD/MWh. Conform reglementarilor in vigoare, Hidrolectrica este obligata sa furnizeze cu prioritate cantitatea de energie prevazuta in contractul de portofoliu cu Electrica, la pret reglementat, destinata consumatorilor captivi. Din cantitatea totala estimata a fi produsa in acest an de Hiroelectrica pentru piata interna,13,2 MWh, 33% poate fi furnizata cosumatorilor eligibili la preturi negociate, iar numai energia ce se produce peste aceasta cantitate poate fi livrata la export. Surse autorizate din sectorul energetic ne-au declarat ca deja Hidroelectrica face presiuni pentru a-si diminua cantitatea de energie pe care o furnizeaza pe piata interna prin contractul de portofoliu cu Electrica. -Hidrolectrica vrea sa reduca cantitatile furnizate consumatorilor captivi – la preturi reglementate – pentru a putea sa-si respecte contrcatele cu eligibilii si cele de export, la preturi de peste trei ori mai mari-, ne-au precizat sursele citate.
Hidroelectrica asigura 30% din productia anuala de electricitate a Romaniei. Oficialii societatii estimeaza ca, in 2003, societatea va fi certificata conform sistemul de management de mediu ISO 14001. Anul trecut, societatea a investit 4,3 milioane de dolari pentru lucrari de protectia mediului si va investi alte cinci milioane de dolari in acest an in acelasi scop. In prezent, peste 90% din obiectivele Hidroelectrica au obtinut autorizatie de mediu, oficialii societatii estimand ca toate unitatile vor obtine astfel de autorizatii pana la sfarsitul acestui an. Directorul general al Hidrolectrica a mai spus ca investitiile programate in acest an totalizeaza 4.000 miliarde de lei, din care un sfert reprezinta suma destinata lucrarilor de protectia mediului inconjurator.