Home Economic-Financiar Scumpirile lunare ale energie preseaza toate celelalte preturi

Scumpirile lunare ale energie preseaza toate celelalte preturi

DISTRIBUIŢI

Ajustarea lunara a pretului energiei electrice in functie de evolutia leu – euro, conform cerintelor FMI, va incepe din luna octombrie. Premierul Adrian Nastase a anuntat reprezentantii Guvernului in teritoriu ca, incepand cu 1 octombrie, pretul energiei va creste cu 3,6%, pastrandu-se echilibrul intre leu si euro. Ajustarea lunara a tarifelor cu cateva procente, ce va fi aplicata incepand cu luna octombrie, reprezinta debutul unei noi politici tarifare in domeniul energetic. Este vorba de o idee mai veche, agreata atat de institutia de reglementare din domeniu, ANRE, cat si de producatorii de energie, conform careia este optim sa se realizeze majorari lunare ale tarifelor in procente mici, in acest fel fiind evitate socurile la care sunt supusi consumatorii in momentul in care cresterile depasesc 10%. In acelasi timp, ajustarile lunare, in functie de deprecierea monedei nationale in raport cu euro, vor stopa acumularea de pierderi la nivelul societatilor productoare, care pana acum erau nevoite sa suporte diferentele de curs pe o perioada de circa patru luni. Surse din ANRE ne-au declarat ca inca de la precedenta majorare cu 15% a pretului energiei electrice, operata in luna iulie, s-a evidentiat necesitatea unei cresteri mai mari. Cu alte cuvinte, era nevoie de majorarea intr-un procent mai mare, pentru a se acoperi costurile de productie. Tocmai din acest motiv, reprezentantii ANRE au propus, inca de la acel moment, aplicarea unor majorari treptate, in asa fel incat sa se ajunga la acoperirea costurilor din preturi.

Desi se discuta de mai mult de un an si jumatate de necesitatea introducerii unui astfel de mecanism, care treptat ar urma sa functioneze automat – deci sa nu mai fie nevoie de aprobarea Guvernului pentru fiecare ajustare -, abia de acum se va aplica efectiv, dupa ce reprezentantii FMI au considerat ca prioritate continuarea ajustarii pretului energiei. Asa cum au evidentiat oficialii FMI, majorarea continua a pretului energiei se impune pentru reducerea pierderilor la principalul producator de energie, societatea Termoelectrica. Or, la ora actuala, pierderile inregistrate de Termoelectrica au depasit 12.000 miliarde de lei. Ajustarea lunara a pretului energiei, in functie de cursul leu-euro, cu inghetarea pretului in euro, se va aplica pana cel tarziu in primavara anului viitor. Ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, a declarat, recent, ca pana la sfarsitul acestui an pretul energiei in euro va fi mentinut constant, urmand ca din 2002 sa se opereze o ajustare in valuta a tarifelor.

Noile tarife, ce vor intra in vigoare de la 1 octombrie, vor fi publicate saptamana viitoare in -Monitorul Oficial-. Astfel, consumatorii casnici ce au optat pentru tariful social vor plati 970 lei/kWh, pentru un consum de pana la 50 kWh, mai mult cu 34 de lei fata de cat achitau pana in prezent. In cadrul aceluiasi tip de tarif, pentru un consum lunar ce depaseste 50 kWh, se va plati 4.170 lei/kWh, fata de 4.025 lei/kwh, cat era pana in prezent. In cazul tarifului de tip monom cu abonament, fiecare kilowatt consumat va costa 1.525 de lei, fata de 1.472 lei/kWh, cat este in vigoare, la care se adauga taxa de abonament de 1.511 lei/zi, fata de 1.458 lei/zi. Pentru tariful-standard fara abonament se va plati 2.056 lei/kWh, mai mult cu 71 de lei pentru fiecare kilowatt consumat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.