Harababura din sectorul energetic romanesc continua sa se acutizeze in conditiile in care sezonul rece bate la usa. Pe fondul reformei sectorului termo de producere a energiei – respectiv al externalizarii si trecerii unor unitati de producere in subordinea consiliilor locale – o serie de mecanisme care pana in prezent functionau s-au blocat. Practic, incepand cu luna septembrie, nu va mai exista pe piata o entitate care sa poata reglementa preturile de producere, precum si tarifele de distributie si transport in cazul energiei termice, pentru ca Autoritatea cu competente in acest domeniu, aflata in coordonarea Ministerului Administratiei Publice (MAP) nu functioneaza inca. Vidul de autoritate in stabilirea tarifelor si preturilor vine exact in momentul in care agentii economici din domeniu solicita reactualizarea acestora pentru a avea siguranta acoperirii costurilor pe perioada rece.
Trebuie spus ca, pana acum, preturile si tarifele la energia termica erau stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care nu mai are insa competente in acest sens, decat in cazul sistemului de producere in cogenerare, adica pentru unitatile ce produc energie electrica si termica. Surse din Ministerul Industriei si Resurselor (MIR) ne-au precizat ca ANRE a transmis deja o instiintare catre MAP, prin care anunta ca de la 1 septembrie nu se mai ocupa de stabilirea tarifelor pentru energia termica, exceptie facand unitatile de producere in cogenerare. Decizia ANRE este perfect justificata, pentru ca, din punct de vedere legal, aceste atributii ii revin acum nou-infiintatei Autoritati Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC). Din pacate, ANRSC este departe de a fi functionala, neavand nici sediu, nici logistica, ci numai un presedinte, in persoana secretarului de stat din MAPi dl. Ioan Radu, si cativa angajati. Aceasta in ciuda faptului ca pana la acest moment noua entitate trebuia sa aiba deja elaborat regulamentul de organizare si functionare si sa isi intre in atributii. Situatia creata nu numai ca nu a fost sesizata de oficialii MAP, dar o data pusi in tema, acestia nu s-au aratat ingrijorati, sustinand ca este normal sa mai intervina intarzieri cand se constituie o noua entitate si cand se face un astfel de transfer de competente.
Nepasarea de care dau dovada reprezentantii MAP nu poate fi decat o consecinta a necunoasterii problematicii sectorului energetic si cu atat mai mult a implicatiilor grave pe care le poate avea in prag de toamna lipsa unui reglementator pentru producerea, transportul si distributia energiei termice. Sigur este faptul ca ministrul Octav Cozmanca nu si-a facut temele, conditiile de functionare in noua structura a pietei energiei termice – dupa trecerea in subordinea Consiliilor locale a 16 sucursale de producere a energiei electrice si termice ce apartineau Termoelectrica – nefiind asiguratorii pentru trecerea iernii. Problema legata de lipsa unei autoritati care sa ajusteze tarifele producatorilor, distribuitorilor si furnizorilor de energie termica vine sa adanceasca situatia critica a unitatilor din acest sector care nu au inca definite aranjamentele financiare pentru achizitia combustibililor.
Vacanta de vara cu -extensie-
Hotararea privind constituirea si functionarea ANRSC a intrat in vigoare pe 22 mai, urmand ca cel tarziu pana pe data de 8 iulie sa aiba deja elaborat regulamentul de organizare si functionare. Or, pana la acest moment nici macar presedintele autoritatii nu are un birou, iar structura de personal este departe de a fi definitivata. Ce-i drept, perioada in care Autoritatea urma sa parcurga primele etape in vederea inceperii functionarii (gasirea unui sediu, angajarea echipei etc.) a fost tocmai cea de concedii si, dupa cum bine se vede, vacanta a avut prioritate. Tocmai in aceasta perioada mai relaxata, cand nu s-au inregistrat evenimente majore in sistemul de termoficare, motoarele trebuiau turate la maxim astfel incat iarna sa nu ne mai ia prin surprindere.
Culmea este ca oficialii MAP se amagesc cu ideea ca, daca nu va functiona ANRSC, ajustarile de preturi si tarife vor putea fi facute tot de ANRE, fara sa tina cont de faptul ca aceasta s-a restructurat. Practic, in aceasta vara ANRE a trecut printr-un proces de reorganziare, iar personalul care se ocupa de partea de energie termica a fost redistribuit in alte compartimente. De fapt, compartimentul care se ocupa de stabilirea tarifelor pentru energia termica a fost redimensionat, in asa fel incat sa raspunda numai nevoilor unitatilor in cogenerare.
200 de firme asteapta noua autoritate
Nu trebuie uitat ca la ora actuala exista circa 200 de agenti economici cu activitati de producere, distributie, transport si furnizare de energie termica, o buna parte dintre acestia solicitand recalcularea tarifelor. -Aceasta este perioada in care in general agentii economici care activeaza in domeniu cer reactualizarea tarifelor si preturilor, pentru a fi siguri ca intra in iarna cu niveluri acoperitoare din punct de vedere al costurilor pe care le inregistreaza-, ne-au precizat surse din MIR. Conform metodologiei stabilite de ANRE, reactualizarea tarifelor la energia termica se poate solicita la un interval de trei luni daca se constata ca modificarea parametrilor ce stau la baza calculului a determinat o variatie de plus-minus 5%. Anul acesta, o data cu preluarea de catre Consiliile locale a celor 21 de centrale, s-a stabilit introducerea unor preturi locale la consumatorii finali, in acest fel diminuandu-se nivelul subventiei ce trebuie asigurata de la bugetul de stat si cel local. Astfel, in conditiile in care pretul national de referinta este, din luna iulie, de 800.000 de lei/Gcal, preturile reale cu care unii producatori vand energia termica distribuitorilor pot ajunge pana la 1.800.000 de lei/Gcal.
Situatia confuza din sistemul de termoficare din tara reprezinta numai o mica parte din haosul generalizat din sectorul energetic romanesc, pentru care Guvernul Nastase nu a fost capabil sa defineasca o politica de dezvoltare. Dupa ce s-a vazut ca fiecare societate din sector face cam ce vrea, cel mai bun exemplu fiind Hidroelectrica, care, pentru a-si putea onora contractele de portofoliu, pe fondul mentinerii exporturilor in conditii de seceta, a ajuns sa inregisreze pierderi de 300 miliarde de lei, se constata o incoerenta totala la nivelul Executivului privind viitorul sectorului energetic romanesc.
Premierul Adrian Nastase a declarat ca se va realiza o noua structura de organizare prin crearea unui sistem in care sectoarele termo, hidro si nuclear vor lucra impreuna, mai bine zis ca vor fi create holdinguri care sa includa si hidrocentrale, si termocentrale. Ce se intampla atunci cu complexurile energetice ce urmau a fi structurate pe unitati de producere termo ce utilizeaza carbune, incluzand si minele de unde acestea se aprovizionau? Sau ce se va intampla cand acest proces de reorganizare a sectorului de producere se va suprapune cu cel de divizare a celui de distributie? Pentru ca nu trebuie uitat, de la 1 ianuarie 2003, cele opt filiale de distributie a energiei se vor separa complet, functionand ca societati independente. Cu ce producatori vor incheia aceste societati de distributie contracte de cumparare de energie?