Banca Turco-Romana renunta treptat la majoritatea afacerilor sale. Dupa ce mai multe active au fost vandute si cateva sucursale si-au inchis portile, BTR a renuntat de curand si la propria companie de asigurari. Astfel, intregul portofoliu de asigurari al societatii BTR Asigurari-Reasigurari a fost preluat de compania Omniasig SA. Un protocol in acest sens a fost incheiat intre cele doua companii inca de la finele lunii martie a anului in curs. O data cu transferul portofoliului de asigurari, BTR Asigurari-Reasigurari a cesionat si drepturile de subrogare pentru dosarele de dauna la care vinovatul este neasigurat sau are o polita la alta companie de asigurare. Prin aceasta preluare, cota de piata detinuta in prezent de Omniasig a crescut la aproximativ 16,1%.
Ultimele date financiare comunicate de BTR Asigurare-Reasigurare autoritatii de supraveghere a pietei indicau un profit brut de 1,37 miliarde de lei si un profit net de 650 milioane de lei la finele anului 1999. La aceeasi data, societatea avea un capital social de aproape 13 miliarde de lei, active totale de 23,5 miliarde de lei, primele de asigurare incasate totalizand aproape 50 miliarde de lei.
In momentul de fata, soarta Bancii Turco-Romane depinde de decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Aceasta a solicitat recent actionarilor BTR un plan de actiune pe baza caruia sa hotarasca daca banca va fi lasata sa-si continue activitatea sau daca va fi introdusa cererea de faliment a acesteia. Surse din cadrul bancii centrale ne-au declarat ca planul a fost trimis deja Bancii Nationale la finele saptamanii trecute, in prezent fiind analizat la Directia de Supraveghere Bancara. -Pentru a putea convinge banca centrala sa nu solicite falimentul BTR, planul trebuie sa contina expres date privind posibilitatile de finantare pentru continuarea activitatii. Este necesara fie o infuzie de capital din partea actionarului majoritar – lucru putin probabil, data fiind situatia financiara precara a Grupului Bayindir, fie o infuzie facuta de terte parti sau o eventuala preluare a bancii de catre un investitor credibil-, precizeaza sursele citate. Surse din cadrul BTR afirma ca planul a fost convenit de Banca Nationala cu Grupul Bayindir, insa sursele de finantare prevazute nu vor fi asigurate in mod obligatoriu de catre acesta din urma.
Desi doresc ca banca sa-si continue activitatea, actionarii BTR au fost nevoiti sa aprobe, in cadrul Adunarii Generale de saptamana trecuta, vanzarea mai multor active chiar sub valoarea lor contabila. In momentul de fata, activele fixe ale bancii se ridica la aproximativ 17 milioane de dolari. BTR mai detine participatii la BTR Moldova si Bayindir Bank din Turcia, estimate la o valoare de circa 11 milioane de dolari, la care va renunta in viitorul apropiat. Datoriile bancii depasesc insa 40,6 milioane de dolari, din care mai mult de 11,5 milioane de dolari pentru depozitele agentilor economici si peste 12 milioane de dolari pentru cele ale persoanelor fizice. BTR mai datoreaza sapte milioane de dolari altor institutii bancare, celelalte datorii ridicandu-se la aproximativ zece milioane de dolari. Institutia se afla in supravegherea speciala a Bancii Nationale, care a instituit regimul special de decontare a platilor. Desi platile catre deponenti se fac in continuare cu programare prealabila, in limita intrarilor de fonduri, actionarii bancii au aprobat, pentru acest an, un fond lunar de salarii de 260.000 dolari. In prezent, BTR inregistreaza capitaluri proprii negative de 6,7 milioane de dolari si pasive totalizand aproape 34 milioane de dolari.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane