Anul 2002 reprezinta ultima etapa de pregatire a operatorilor romani in vederea liberalizarii pietei telecomunicatiilor, programata la 1 ianuarie 2003. In conditiile in care operatorul national de telecomunicatii Romtelecom – al carui pachet de 35% din actiuni este detinut de OTE – are monopol in telefonia fixa, precum si exclusivitate in furnizarea serviciilor de comunicatii de voce pe Internet (VOIP), concurenta la ora actuala se manifesta pe segmentul telefoniei mobile si pe serviciile de transmisii de date, Internet. Concurenta este acerba pe aceste segmente, inclusiv in ceea ce priveste colaborarea cu potentiali parteneri straini, OTE dovedind inca o data ca nu este dipusa sa renunte la influenta pe care o detine in regiune.
Cel mai recent exemplu al modului cum se joaca pe aceasta piata este cel al Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), care, desi are solicitari de inchiriere a unor fluxuri pentru transmisii de date catre Bulgaria, s-a lovit de refuzul ferm al partenerului bulgar, care -recunoaste ca singur operator pe piata romaneasca compania OTE, respectiv Romtelecom-. SN Radiocomunicatii a demarat discutiile cu partea bulgara inca de anul trecut, iar din ianuarie 2002 si-a exprimat intentiile oficial. Partea bulgara, invocand diverse motive, tergiverseaza realizarea acestei interconexiuni, desi, din punct de vedere tehnic, atat SNR, cat si operatorul bulgar dispun de echipamentele necesare realizarii legaturii. Pozitia partii bulgare poate fi explicata prin influenta pe care OTE o are pe piata bulgara. Nu trebuie uitat ca OTE este unul dintre operatorii de telefonie mobila de pe piata bulgara si este unul dintre potentialii candidati in procesul de privatizare a companiei bulgare de telecomunicatii BTC.
Trebuie spus ca SNR dispune de o magistrala de radiorelee digitale de mare capacitate, la care au fost conectate toate marile orase. Aceasta infrastructura permite SNR asigurarea traficului de date international pentru diversi operatori, ce doresc sa tranziteze Romania. Inchirierea fluxurilor pentru traficul international de date reprezinta una dintre cele mai rentabile activitati, iar SNR este un concurent redutabil, oferind tarife mai mici ca Romtelecom. SNR va realiza in scurt timp prima interconexiune pentru transmisii de date si Internet cu Republica Moldova.
Proiect-pilot de transmisii pe banda larga
Societatea de Radiocomunicatii a devenit, anul trecut, primul furnizor de servicii de banda larga prin lansarea in luna iunie, in Bucuresti, a proiectului-pilot de transmisii de date punct-multipunct in banda de 26 GHz. Proiectul urmeaza a fi extins la nivel national, investitia totala necesara fiind de 20 milioane de dolari. Anul acesta, SNR va investi circa noua milioane de dolari pentru extinderea proiectului la nivelul a 22 de orase, finantarea fiind asigurata printr-un credit acordat de Eximbank Romania. Serviciile de banda larga implementate prin noul sistem de comunicatii includ transmisii de date de calitate, conectivitate la reteaua mondiala Internet, servicii de voce (VOIP), servicii cu valoare adaugata e-banking, e-commerce, e-mail, IP-fax, stiri, video conferinte, video la cerere. Asocierea unui pachet de cel putin opt servicii integrate pe aceasta solutie ofera posibilitatea de a face o videoconferinta, de a primi imagini in timp real, de a dezvolta o retea virtuala privata (VPN), precum si de conectare a centralelor telefonice proprii din mai multe sedii, fara a iesi in reteaua altui operator, reducand astfel facturile telefonice.
-Prin acest sistem, SNR poate asigura servicii de calitate la preturi mai mici cu pana la 40% fata de cele ale Romtelecom-, a declarat, la vremea respectiva, ministrul comunicatiilor, dl Dan Nica. Societatea de Radiocomunicatii este principalul competitor al Romtelecom, reprezentand o alternativa pentru cei patru milioane de abonati din reteaua de telefonie fixa pentru servicii de transmisii internationale de date si voce. In conditiile in care societatea ar beneficia de o licenta de telefonie fixa, ar putea deveni un operator alternativ pentru traficul international, la tarife cu pana la 20% mai mici decat Romtelecom, au declarat surse din cadrul Societatii de Radiocomunicatii. Aceasta, cu atat mai mult cu cat, in luna ianuarie a acestui an, a fost data in functiune noua platforma tehnologica din cadrul Centrului National de Comunicatii de la Cheia, ce va facilita efectuarea operatiunilor de transmisii de date si voce catre mai multe destinatii ale lumii, precum SUA, Canada, Japonia, Australia, India.
Credit Eximbank pentru modernizarea retelelor
O alta investitie, ce urmeaza a fi inceputa in acest an, este cea legata de modernizarea celor patru retele nationale de emitatoare de radiodifuziune, pentru care a fost semnat un acord cu furnizorul american, Harris Corporation. Valoarea totala a contractului este de 85 milioane de dolari, finantarea urmand a fi asigurata printr-un credit acordat de US Eximbank. -Contractul cu firma Harris a fost intocmit si trimis spre aprobare la Eximbank SUA, urmand ca, dupa ce acesta isi va da girul, Ministerul Finantelor sa elibereze scrisoarea de garantie-, a precizat dl Grecu. Inlocuirea acestor emitatoare va conduce la reducerea consumurilor de energie electrica cu peste 30%, avand in vedere ca actualele echipamente au o vechime de peste 30 de ani.
Continuarea programului investitional la nivelul SNR reprezinta o prioritate, in contextul consolidarii companiei si pregatirii acesteia pentru momentul liberalizarii pietei telecomunicatiilor. Politica de dezvoltare a companiei a fost orientata catre diversificarea gamei serviciilor, in principal prin cresterea ponderiii serviciilor de telecomunicatii. La ora actuala, veniturile SNR sunt asigurate in proportie de 50% de serviciile de telecomunicatii si 50% din transportul si difuzarea programelor de radio si televiziune.
Cat priveste strategia de dezvoltare a Romtelecom, inainte cu un an de pierderea monopolului, acesta a stagnat toate investitiile in modernizare si dezvoltare. Astfel, la ora actuala, toate programele de extindere si modernizare a infrastructurilor Romtelecom si Cosmorom sunt sistate. Atitudinea expectativa a grecilor se datoreaza faptului ca inca nu s-a parafat intelegerea prin care OTE sa capete siguranta detinerii pachetului majoritar de actiuni al Romtelecom.